×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tala – ett nervöst måste

2012-10-25, Tidningenvision.se

Att tala inför grupp är en av våra vanligaste rädslor. Men det finns knep för att lindra rampfebern.

Fakta

1. Ta djupa andetag.

2. Sätt fart på salivkörtlarna genom att snurra runt med tungan mot kinderna, läpparna och gommen.

3. Klä dig så att svetten inte syns.

4. Öva särskilt på dina inledande meningar.

5. Ta varje tillfälle att hålla tal. Ju oftare desto lättare blir det.

Källa: Boken Kliv fram, ta plats och tala! av Marie-Louise Zeisig.

Hjärtat klappar som en trumvirvel, munnen är torr som en öken och på blusen mörka fläckar under armarna. Att presentera ett projekt, ett resultat eller kanske till och med sig själv är sällan livsavgörande men framkallar ändå ofta stor nervositet hos många av oss.

Enligt Marie-Louise Zeisig, talarexpert, har en fjärdedel av alla människor fobi för att tala inför grupp. Och det finns flera orsaker till det.

– Det kan bero på att många av oss aldrig har fått öva på det i skolan, utan då har det bara handlat om innehåll, trots att det är så mycket mer som ska till. Att rädslan man kan få är så stark är en primitiv reaktion som handlar om att bli socialt granskad, alltså ’duger jag och kommer de att tycka att jag är löjlig?’.

Marie-Louise Zeisig menar att den som ställer sig upp och talar automatisk blir en slags flockledare.

– Vi människor är ju flockdjur, och om man inte sköter sin uppgift som flockledare finns en oro om att uteslutas ur gruppen. Det är en otäck känsla som är väldigt svår att sätta ord på, och i stället kommer de här fysiska reaktionerna som egentligen inte är kopplade till intellektet.

Marie-Louise Zeisig är övertygad om att det går att lindra sin rampfeber, och det med mer än att enbart förbereda sig väl och öva praktiskt.

– Först och främst, acceptera din rädsla, men förstå också att rampfebern inte är hela du. Koppla på en annan positiv egenskap av dig, och tänk att helheten kommer att fixa det här. En god idé är därför att strax innan en presentation samla ihop sig, djupandas och köra lite mental pep-talk, säger Marie-Louise Zeisig.

Kläder och kroppsspråk har också betydelse.

– Välj kläder du känner dig bekväm i och ha inget på dig som skramlar eller stör på annat sätt.

Marie-Louise Zeisig berättar att ny forskning visar att talförmågan och armarnas rörelser ligger på samma plats i hjärnan.

– Därför blir det lättare att prata om du gestikulerar samtidigt. Och en levande mimik gör det lättare för åhörarna att lyssna.

Att tala är en sak. Att dessutom göra det bra är en annan.

– Det viktigaste är då att skapa kontakt med åhörarna. Titta på dem, ställ frågor och ta reda på så mycket som möjligt om dem innan, så att du vet vad de behöver.

Varför måste man kunna tala inför grupp?

– Alla behöver förstås inte kunna hålla föredrag. Men att våga ta ordet i en grupp – på jobbet, vid köksbordet eller i ett litet tal för en vän – för att uttrycka det man vill, är förstås jätteviktigt, säger Marie-Louise Zeisig.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Trots en extra satsning på medicinska sekreterare i Landstinget i Kalmar län tycker Elisabeth Ingesson att lönepåslagen är otillräckliga. Bland annat för att snittlönerna ligger lägre än undersköterskornas. Foto: Sara Winsnes

Så mycket ökade lönerna i år

Löneökningar på över 2,7 procent för många av Visions medlemmar. Det blev resultatet av den lokala lönerundan 2018. I kommunerna gick det ungefär som i fjol. Men i landsting och regioner syns en positiv tendens.  2018-10-26

Hampus Savolainen och Maria Sten-Lundgren jobbar i Högsby kommun där Visions medlemmar fått en löneökning på i snitt 4,0 procent. Foto: Mattias Johansson

Högst höjning i Högsby

Hur mycket Visions medlemmar i kommunerna fått i lönepåslag varierar kraftigt över landet. Småländska Högsby toppar löneligan bland de kartlagda kommunerna med i snitt 4,0 procents löneökning medan norrbottniska Överkalix ligger lägst med 1,8 procent.  2018-10-26

Illustration: Marie Åhfeldt

Är du den nya kraften?

Varför engagera sig fackligt när man har så mycket annat att stå i? För att du lär dig mycket och kan förbättra villkoren och arbetsmiljön för dina kolleger, lyder svaret från Vision-ombuden själva.  2018-10-26

Tack vare att Maud Tibblin och Lena Hillberg uppmärk­sammade Vision 
på att ersättningen för helgarbetet 
verkade vara orimligt låg får 
nu drygt 20 tand­skötskor dela på 
1,3 miljoner kronor. Foto: Johan Wahlgren

De fick för lite lön i tio år

Tandsköterskor på Folktandvården i Uppsala län får mellan 1 300 och 100 000 kronor retroaktivt.  2018-10-22

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb