×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Störst påslag på chefernas lön

2012-10-26, Tidningenvision.se

Chefernas löner ökar mer än andras. Det visar Tidningen Visions undersökning av resultatet i årets löneöversyn i kommuner och landsting.

Enligt Visions centrala avtal med Sveriges Kommuner och Landsting ska medlemmarna i genomsnitt få minst 2,6 procents löneökningar i år. Tidningen Visions undersökning, som besvarats av 154 av 236 avdelningar, visar att de allra flesta landade på ett utfall strax däröver.

I mer än hälften av kommunerna och landstingen där löneöversynen är klar får medlemmarna löneökningar på i genomsnitt 2,6 till 3,0 procent. Men I flera fall har Visions medlemmar inte fått en krona mer än lägstanivån som garanteras i det centrala avtalet.

– Jag tycker det är snålt med tanke på att kommunens ekonomi gått plus. Men det överskottet ska tydligen inte användas till höjda löner, säger Elisabeth Gustavsson, Visions klubbordförande i Gnesta kommun.

Där blev utfallet i genomsnitt 2,6 procent för medlemmar som inte har arbetsledande uppgifter. För medlemmarna som är chefer, och inte omfattas av det garanterade utfallet i avtalet, blev snittlöneökningarna större, strax över 4 procent.

Så ser det ut i många andra kommuner också. Tidningen Visions undersökning visar att cheferna fått löneökningar på 3,6 procent eller mer i drygt var fjärde kommun. I bara ett fåtal kommuner har även de andra medlemmarna fått så stora löneökningar.

Emmaboda är en av de kommuner där cheferna fick störst påslag. 5,59 procent i genomsnitt i år.

– Det gjordes en extrasatsning på enhetschefer. Och det var vi överens om. Dels ligger de lågt i förhållande till rektorerna, dels var det andra omvärldsfaktorer som gjorde att lönerna behövde justeras upp, säger Gunnar Cornelsen, Visions avdelningsordförande.

Det är inte första gången löneökningarna för chefer blir högre än för andra grupper. Ända sedan dåvarande SKTF och arbetsgivarna 2007 kom överens om att procentsatsen i avtalet inte skulle gälla chefer har de varje år fått något större löneökningar än andra grupper.

– För det första innebär konstruktionen i avtalet att chefernas löneökningar inte sker på andra gruppers bekostnad. För det andra visar resultatet att arbetsgivaren tar väl hand om de sina. Vi har ingen anledning att vara missnöjda med löneökningstakten för chefer, säger Kjell Svahn, ombudsman på Visions funktion för löner och yrkesvillkor.

När det gäller utfallet för övriga medlemmar hade han räknat med ett något bättre resultat.

– Efter det dåliga året i fjol när medlemmarna fick reallönesänkningar kunde man ha väntat sig ett uppdämt behov av löneökningar. Jag är lite besviken på att en så stor andel har lagt sig strax över 2,6 procent, säger Kjell Svahn.

Samtidigt konstaterar han att de verkliga löneökningarna blir högre än utfallet i löneöversynen. Det beror på löneglidningen, att arbetsgivarna ger anställda påökt utöver lönerevisionen.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Fick du bara korvören i löneförhöjning? Illustration: Marie Åhfeldt

Här är regionerna som betalar bäst

Var har medicinska sekreterare och drifttekniker högst medellön? Klicka på valfri region på kartan för att se snittlönerna för 13 olika yrken. Eller välj yrke i tabellen under kartan.  2019-03-03

Allt fler och mer avancerade arbetsuppgifter medför stort ansvar 
för telefonisten Marita Irani, som menar att lönen inte har hängt med. Foto: Marlin Johansson

Proffs på bemötande får lägst lön

Receptionister och telefonister är den grupp som har lägst lön av alla i Tidningen Visions kartläggning. Dessutom har löneutvecklingen varit låg, trots att yrket blivit mer avancerat.  2019-03-02

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-03-01

Nathalie Nylén drömmer om att vara helt självförsörjande om tio år. I dag har hon får, grisar, höns och odlar rotfrukter och grönsaker. Foto: Sören Andersson

Lämnar stadens hets

En våg sveper över landet i klimatångestens spår: många väljer bort övertidstimmar och konsumtionshets för att satsa på ett lugnare liv med självhus­hållning på landet. Möt två före detta kommun­anställda som helt ställt om sina liv.  2019-03-01

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb