×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Stolta är vi allihopa

2012-10-30, Tidningenvision.se

Personer i så kallade lågstatusyrken får ofta stå ut med menande blickar och elaka kommentarer. Men trots det känner många stark yrkesstolthet och arbetsglädje.

Fakta

Yrken med hög status

1. Ambassadör

2. Läkare

3. Domare

4. Professor

5. Advokat

 

Yrken med låg status

96. Biljettkontrollant

97. Sophämtare

98. Städare

99. Gatuköksbiträde

100. Diskare

 

Många av Visions yrkesgrupper hamnar någonstans i mitten eller litet längre ner på listan bland de 100 yrken som rangordnats efter hur deras status uppfattas.

51. Skolkurator

61. Socialsekreterare

64. Bibliotekarie

74. Kontorssekreterare

Läkare och pilot är yrken med hög status och den som nämner ett sådant yrkesval vid en middag eller på ett mingel kan räkna med att mötas av ett "Åh, så trevligt / spännande / intressant!". Att säga att man är administratör lär i de flesta fall inte mötas av samma glada tillrop.

Varför det är så har forskarna tidigare inte undersökt, däremot har de slagit fast vilka yrken som har hög respektive låg status i samhället. Det har man gjort genom att låta 1 800 personer rangordna 100 yrken. Nu har forskarna gått vidare och undersökt hur personer med lågstatusyrken själva känner inför sitt arbete och hur de blir bemötta av andra.

– En vanlig föreställning är att personer med lågstatusyrken jobbar främst för att tjäna pengar och förverkligar sig själva på fritiden. Men det stämmer inte med våra resultat, säger Ylva Ulfsdotter Eriksson, lektor i sociologi vid Göteborgs universitet.

Hon har tillsammans med sin kollega Marita Flisbäck intervjuat 73 personer inom sex yrken som rangordnats som lågstatusyrken (lagerarbetare, serveringspersonal, habiliteringspersonal, sopåkare, livsmedelsindustriarbetare och väktare).

– Trots att de här personerna ibland behandlas illa eller negligeras av omgivningen har de en stark yrkesstolthet och känner ofta arbetsglädje, säger hon.

Till exempel beskriver väktare stolthet när de lyckas avstyra bråk eller hantera en narkotikapåverkad person på ett bra sätt. Livsmedelindustriarbetare berättar om att deras jobb, tvärtemot vad många tror, ställer krav på att utveckla kunskaper. Bland annat måste man kunna serva och fixa enklare fel med maskinerna.

– Resultaten är ganska lika, oavsett yrke finns en stark önskan om att göra ett bra jobb. Men många upplever att deras kompetens inte värdesätts, säger Ylva Ulfsdotter Eriksson.

Att få nedvärderande blickar eller kommentarer när yrkesvalet kommer på tal är inget ovanligt och en del väljer att inte säga vad de jobbar med eller kamouflerar det med att säga att de jobbar inom en viss bransch eller på en viss arbetsplats. Men lyckligtvis verkar statusfrågan inte ha någon avgörande betydelse.

– Status är inte så viktigt för de här personerna. Det är snarare något man tvingas förhålla sig till på grund av omgivningen, säger Ylva Ulfsdotter Eriksson.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Foto: Jann Lipka

Sanningens pris

Den som slår larm om missförhållanden och korruption på jobbet hyllas ofta som modig ­sanningssägare och garant för det öppna ­samhället. Men det personliga priset för ­visselblåsaren kan bli högt. Möt Håkan och Karin.  2018-11-30

Foto: Mostphotos

Är du välkommen till nya jobbet?

En genomtänkt introduktion på nya jobbet är viktig både för anställda och arbetsgivare. Den som är ny får en snabb och trygg start och chefen får en medarbetare som jobbar effektivt från början. Men Tidningen ­Visions undersökning visar att det ­brister på många håll.  2018-11-30

Dialog är bättre än stängda dörrar. Så lyder Anette Anderssons strategi som samordnare mot våldsbejakande extremism i Ludvika kommun. Foto: Claes Söderberg

Hon för dialog med nazisterna

Hon har både kallats folkförrädare och anklagats för att normalisera rasism. Anette Andersson är samordnaren som ska försvara det öppna samhället i kommunen som beskrivs som ett nazistfäste.  2018-11-29

Den medicinska sekreteraren Karin Myrén Wengeler har blivit hotad på jobbet flera gånger. Men trots en del aggressiva patienter gillar hon sitt jobb. Foto: Anna Rehnberg

”Ni borde skjutas alla tre”

Vision larmar: hot och våld ökar i Västra Götalandsregionens receptioner. Trots det väljer arbetsgivare bort inglasade receptioner.  2018-11-26

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb