×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Stolta är vi allihopa

2012-10-30, Tidningenvision.se

Personer i så kallade lågstatusyrken får ofta stå ut med menande blickar och elaka kommentarer. Men trots det känner många stark yrkesstolthet och arbetsglädje.

Fakta

Yrken med hög status

1. Ambassadör

2. Läkare

3. Domare

4. Professor

5. Advokat

 

Yrken med låg status

96. Biljettkontrollant

97. Sophämtare

98. Städare

99. Gatuköksbiträde

100. Diskare

 

Många av Visions yrkesgrupper hamnar någonstans i mitten eller litet längre ner på listan bland de 100 yrken som rangordnats efter hur deras status uppfattas.

51. Skolkurator

61. Socialsekreterare

64. Bibliotekarie

74. Kontorssekreterare

Läkare och pilot är yrken med hög status och den som nämner ett sådant yrkesval vid en middag eller på ett mingel kan räkna med att mötas av ett "Åh, så trevligt / spännande / intressant!". Att säga att man är administratör lär i de flesta fall inte mötas av samma glada tillrop.

Varför det är så har forskarna tidigare inte undersökt, däremot har de slagit fast vilka yrken som har hög respektive låg status i samhället. Det har man gjort genom att låta 1 800 personer rangordna 100 yrken. Nu har forskarna gått vidare och undersökt hur personer med lågstatusyrken själva känner inför sitt arbete och hur de blir bemötta av andra.

– En vanlig föreställning är att personer med lågstatusyrken jobbar främst för att tjäna pengar och förverkligar sig själva på fritiden. Men det stämmer inte med våra resultat, säger Ylva Ulfsdotter Eriksson, lektor i sociologi vid Göteborgs universitet.

Hon har tillsammans med sin kollega Marita Flisbäck intervjuat 73 personer inom sex yrken som rangordnats som lågstatusyrken (lagerarbetare, serveringspersonal, habiliteringspersonal, sopåkare, livsmedelsindustriarbetare och väktare).

– Trots att de här personerna ibland behandlas illa eller negligeras av omgivningen har de en stark yrkesstolthet och känner ofta arbetsglädje, säger hon.

Till exempel beskriver väktare stolthet när de lyckas avstyra bråk eller hantera en narkotikapåverkad person på ett bra sätt. Livsmedelindustriarbetare berättar om att deras jobb, tvärtemot vad många tror, ställer krav på att utveckla kunskaper. Bland annat måste man kunna serva och fixa enklare fel med maskinerna.

– Resultaten är ganska lika, oavsett yrke finns en stark önskan om att göra ett bra jobb. Men många upplever att deras kompetens inte värdesätts, säger Ylva Ulfsdotter Eriksson.

Att få nedvärderande blickar eller kommentarer när yrkesvalet kommer på tal är inget ovanligt och en del väljer att inte säga vad de jobbar med eller kamouflerar det med att säga att de jobbar inom en viss bransch eller på en viss arbetsplats. Men lyckligtvis verkar statusfrågan inte ha någon avgörande betydelse.

– Status är inte så viktigt för de här personerna. Det är snarare något man tvingas förhålla sig till på grund av omgivningen, säger Ylva Ulfsdotter Eriksson.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  för 22 timmar sedan

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  för 22 timmar sedan

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  för 22 timmar sedan

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  för 23 timmar sedan

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb