×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Sverige kan bli bättre på integration

2012-11-05, Tidningenvision.se

Framtidskommissionen, där bland andra TCO ingår, har jämfört hur integration av somaliska flyktingar fungerat i Sverige jämfört med i Nordamerika. Rapporten visar på stora brister.

– Det har naturligtvis sina risker att titta på enskilda grupper på det här sättet, men om man nu kan säga att det här är en grupp som lyckas mycket bättre i andra miljöer då måste vi vara självkritiska och fråga oss varför det inte går bra i vår miljö? säger Benny Carlson, professor vid ekonomisk-historiska institutionen på Lunds Universitet.

Rapporten är beställd av Framtidskommissionen och jämför hur somaliska invandrare klarar sig på arbetsmarknaden i Sverige, Kanada och USA. Rapporten visar att somalier i Sverige är sysselsatta i betydligt lägre grad än i Nordamerika.

En förklaring tros vara att i Sverige är en stor del somaliska flyktingar relativt nyanlända, medan de i Nordamerika varit i länderna en längre tid. Det kan också bero på språket, att det för många är lättare att prata engelska än svenska. En viktig förklaring tros också vara att trösklarna i USA till arbetsmarknaden är lägre, trygghetssystemen annorlunda och integrationsmodellen likaså.

– Men vi kan inte avskaffa svenska språket, vi kan inte omvälva hela den svenska välfärdsstaten eller arbetsmarknadsmodellen, säger Benny Carlson. 

Han menar i stället att Sverige kan ändra sin integration genom att ta efter USA och Kanada. Rapportens konkreta förslag är att anpassa integrationen genom att till exempel lämna över mer ansvar åt etniskt baserade organisationer. Som kan hjälpa till med att söka jobb, bostad, utbildning och så vidare. Det föreslås även att det satsas på lokala basarer, där människor kan starta företag i blygsam skala.

Somalier är den snabbast växande flyktinggruppen i Sverige. I dag finns det cirka 40 000 somalier i landet. Migrationsverket räknar i sin senaste prognos med att runt 20 000 asylsökande och anhöriga kommer att anlända till Sverige från Somalia under 2013.

Framtidskommissionen leds av statsministern och består av partiledarna i regeringen samt nio personer från olika delar av samhället, däribland TCO:s Eva Nordmark.

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb