×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Regeringen pressas om villkor för socialsekreterare

2012-11-15, Tidningenvision.se

Socialsekreteranas larmrapporter har nått riksdagen. I en debatt igår krävdes stadsrådet Maria Larsson på svar om regeringens ansvar för personalens arbetsbelastning och rättssäkerheten i socialtjänsten.

Det var riksdagsledamoten Eva Olofsson (V) som i en interpellation begärt besked om vad regeringen tänker göra för att socialsekreterare ska kunna efterleva socialtjänstlagen, och om regeringen tänker se över arbetssituationen på socialkontoren.

Utgångspunkten var undersökningar som visar att socialsekreterare pressas allt mer, att personalomsättning är hög och att resursbristen gör att de inte kan följa socialtjänstlagen. Under året har också socialarbetare i bland annat Göteborg, Uppsala och Norrköping demonstrerat och vittnat om en orimlig arbetsbelastning. I Stockholm har Visions och SSR:s nätverk ”Nu bryter vi tystnaden” slagit larm om bristen på resusrer och att utsatta grupper i samhället får det allt svårare.

Både Eva Olofsson och Hillevi Larsson (S) framhöll statens ansvar och menade att försämringar i a-kassan och sjukförsäkringen och bostadspolitiken lett till att kostnader vältrats över på kommunerna som får ta hand om de människor som utförsäkrats.

– Det är ett hårt tryck på kommunernas ekonomi som går ut över personalen i socialtjänsten och även mot de människor som behöver hjälp, sade Hillevi Larsson.

Barn- och ungdomsminister Maria Larsson (KD) lyfte fram regeringens satsningar på att utveckla socialtjänsten med projekt som till exempel evidensbaserad praktik, och betonade att man skickar med nya pengar till kommunerna när man lägger nya uppgifter på socialtjänsten.

– Socialsekreterarna har en väldigt svår uppgift. De gör ett fantastiskt arbete och borde ha en guldstjärna allihop, sade Maria Larsson, men höll fast vid att det är kommunerna som har det yttersta ansvaret för socialtjänsten.

– Att se till att arbetsvillkoren är goda, att man har tillräckligt många medarbetare är kommunernas ansvar, sade hon.

– Kommunernas möjlighet att ta ansvar påverkas väldigt mycket av den nationella politiken, sade Eva Olofsson, som ville se en högre ambitionsnivå hos regeringen.

– Det behövs mer än evidensarbete. Det är basarbetet som inte fungerar, att man inte kan leva upp till socialtjänstlagen, sade Eva Olofsson och tillade att socialsekretararna säkert föredrog fler arbetskamrater framför guldstjärnor.

Kommunerna har huvudansvaret och det handlar om hur man prioriterar, ansåg i sin tur Maria Larsson.

– Min uppfattning är också att det behövs fler socialarbetare i många kommuner. Men det är kommunernas uppgift att se till att man har kvalitet på det sociala arbetet som innebär att man kan och göra det på ett rättssäkert sätt, sade hon.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb