×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Oväntat besök stoppar fultobak

2012-11-19, Tidningenvision.se

På Östermalm var det fritt fram för ungdomarna att köpa billiga smuggelcigaretter. Det satte Conny Carlsson och hans kollega stopp för. Nu sprider sig deras framgångsrika arbetsmodell över länet – och över landet.

Fakta

Ålder: 40 år.

Gör: Preventionssamordnare och fält­assistent på Östermalm i Stockholm.

Lön: 28 570 kr/mån.

Bor: Södermalm.

Familj: Fru och tre barn.

Senaste film: En oväntad vänskap.

Snart är det dags att ge sig ut. Conny Carlsson och hans kollega Håkan Olsson på fält- och preventionsenheten i stadsdelen Östermalm tar på sig de märkta tillsynsjackorna och bestämmer vilka butiker de ska besöka den här dagen.

– Vi försöker inte sätta dit handlarna. Dialogen och förtroendet är helt avgörande för oss. Det här är ett långsiktigt arbete, det gäller att öka kunskapen och förändra attityden bland dem som säljer tobaksvaror, förklarar Conny Carlsson.

Tobakshandlare som säljer billiga smuggelcigaretter under disk är ett utbrett problem. Av 89 kontrollerade kiosker i Stockholms län hade drygt en tredjedel, 31 stycken, smuggelcigaretter. På Östermalm var läget ännu värre.

Dessutom visade undersökningar att stadsdelens ungdomar under 18 år inte hade några svårigheter att köpa tobak. Denna priskänsliga grupp använde sin månadspeng till att köpa olagliga smuggelcigaretter för cirka 30 kronor paketet.

Det var anledningen till att fältassistenten Conny Carlsson för fyra år sedan fick ytterligare en arbetsuppgift att sätta tänderna i. Uppdraget var att se till att 18-årsgränsen för tobaksköp efterlevdes. Till sin hjälp hade han möjligheten att genomföra så kallade provköp, som innebär att de tar hjälp av ungdomar för att ta reda på om de kan köpa folköl eller tobak utan att visa legitimation.

– Det var vårt allra bästa verktyg. Du kan ju tänka dig själv hur det låter när vi frågar handlarna om de säljer till ungdomar under 18. Naturligtvis blånekar de. Men när vi skickade in ungdomar kunde vi se svart på vitt att de trots allt sålde, berättar Conny Carlsson.

Inledningen var trevande men efter ett år fick de fart på verksamheten. Ryktet om provköpen spreds som en löpeld bland stadsdelens tobakister och mot slutet av 2009 var det kalla handen för samtliga ungdomar som anlitades för att försöka köpa cigaretter.

Men sedan kom ett bakslag och det kom från ett oväntat håll. Justitieombudsmannen ansåg att provköp stred mot förbudet mot dold myndighetsutövning och plötsligt stod Conny Carlsson och Håkan Olsson utan sitt vassaste arbetsredskap.

– Det var irriterande att metoden inte längre fick användas och luften gick ur oss. Men det kom trots allt något positivt ur det hela. Vi var tvungna att hitta ett helt nytt sätt att arbeta på, berättar Conny Carlsson.

Resultatet av deras gemensamma erfarenheter och tankemödor kallas i dag för Östermalmsmodellen och har rönt stor uppmärksamhet. Framgångsreceptet stavas täta och oanmälda besök i kiosker och butiker alla dagar i veckan, att alltid arbeta i par, tydliga yrkeskläder och ett nära samarbete med polisen. Tanken är att väva ett finmaskigt nät som handlarna inte kan slinka igenom.

– Ibland framställs det som att vi gör razzior och är lite macho, men det är inte så vi jobbar. Vi försöker hjälpa handlarna så mycket vi kan och tala om vad som gäller. De ska känna att vi är på deras sida, annars kan vi aldrig få bukt med det här, säger Håkan Olsson.

Ute faller ett lätt regn och Conny Carlsson och Håkan Olsson vandrar bort till dagens första butik. Uppdelningen mellan de två är tydlig: Conny sköter dokumentationen och kontakten med handlaren, medan Håkan går in bakom disken, letar i lådor och på lagret efter smuggelcigaretter.

Han är proffs och vet att illegal vattenpips­tobak kan vara gömd i mikron och att smuggelcigaretter kan döljas under de lagliga paketen. Men den här gången är allt i sin ordning på Östra stations godis och tobak. De hittar inga cigaretter med rysk eller engelsk varningstext och i butiken finns tydliga klistermärken som talar om att 18 år är åldersgränsen för köp av tobak.

Även i Murads kiosk en bit bort kammar Conny och Håkan noll och får ytterligare bevis på att deras arbete bär frukt. Ägaren själv, Murad Farmed, som drivit kiosken sedan 1992, verkar glad över besöket.

– Det är en moralfråga att inte sälja smuggelcigaretter. Därför är det bra att de ser till att lagar och regler följs, säger han och kastar en vänlig blick mot de två tillsynsmännen.

Men deras arbete är inte alltid så här idylliskt. Uppmärksamheten för Östermalmsmodellen har gjort att de har fått i uppdrag av länsstyrelsen att kontrollera tobakskiosker i hela länet och även ute i landet. För två veckor sedan var de i Södertälje tillsammans med kommunens tillsynspersonal och hittade olaglig tobak i flera butiker.

– I början var vi så naiva att vi trodde att det här är ett Östermalmsproblem. Men i 30 till 40 procent av de mindre butiker vi besöker hittar vi sånt som inte borde vara där, konstaterar Conny Carlsson.

Både han och Håkan Olsson tycker att det är hög tid att tobaksfrågan lyfts i debatten och diskuteras på samma sätt som alkoholen. Ett sätt skulle kunna vara att införa ett tillstånd för att sälja tobaksprodukter.

– När handlarna inte sköter sig borde tobakslagen vara tuffare och större viten borde utdömas. Dessutom kan de som missköter sig fortsätta att sälja eftersom det inte krävs något särskilt tillstånd. Det borde man ändra på, säger Conny Carlsson.

Men även om tobakslagen blir hård som flinta och bötesbeloppen mångdubblas lär inte smuggelcigaretterna försvinna från marknaden. Tobakshandlarna har små marginaler och den som säljer illegala cigaretter tjänar mer än tio kronor extra per paket.

Vid besöket i Södertälje upptäckte de att den illegala marknaden har börjat flytta in i hemmen. Utom räckhåll för kommunens tillsynsmän.

Det största problemet är dock inte de som säljer eller producerar smuggeltobaken, påpekar Conny Carlsson:

– Det är de som köper billigt som styr marknaden. Så länge folk vill handla så billigt som möjligt kommer det att finnas smuggel­cigaretter.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Foto: Jann Lipka

Sanningens pris

Den som slår larm om missförhållanden och korruption på jobbet hyllas ofta som modig ­sanningssägare och garant för det öppna ­samhället. Men det personliga priset för ­visselblåsaren kan bli högt. Möt Håkan och Karin.  2018-11-30

Foto: Mostphotos

Är du välkommen till nya jobbet?

En genomtänkt introduktion på nya jobbet är viktig både för anställda och arbetsgivare. Den som är ny får en snabb och trygg start och chefen får en medarbetare som jobbar effektivt från början. Men Tidningen ­Visions undersökning visar att det ­brister på många håll.  2018-11-30

Dialog är bättre än stängda dörrar. Så lyder Anette Anderssons strategi som samordnare mot våldsbejakande extremism i Ludvika kommun. Foto: Claes Söderberg

Hon för dialog med nazisterna

Hon har både kallats folkförrädare och anklagats för att normalisera rasism. Anette Andersson är samordnaren som ska försvara det öppna samhället i kommunen som beskrivs som ett nazistfäste.  2018-11-29

Den medicinska sekreteraren Karin Myrén Wengeler har blivit hotad på jobbet flera gånger. Men trots en del aggressiva patienter gillar hon sitt jobb. Foto: Anna Rehnberg

”Ni borde skjutas alla tre”

Vision larmar: hot och våld ökar i Västra Götalandsregionens receptioner. Trots det väljer arbetsgivare bort inglasade receptioner.  2018-11-26

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb