×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Fler kvinnliga chefer i offentlig sektor

2012-03-08, Tidningenvision.se

Det är vanligare med kvinnliga chefer i offentlig sektor än i privat. Så har det varit i mer än tio år. Men statistiken kan vara missvisande, enligt Lena Bernhardtz på SCB.

Fakta

 

 

Privata sektorn

Offentliga sektorn

2010:

c:a 25

c:a 63

2008:

25

62

2006:

23

58

2004:

22

56

2002:

19

56

2000:

18

53

källa: SCB och Medlingsinstitutet

I den privata sektorn är kvinnor fortfarande i minoritet på chefsstolarna, det visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Runt 37 procent har någon form av chefsposition, men det är en klar förbättring från 2008 då siffran var 25 procent. Bättre ser det ut inom det offentliga – där är nästan två av tre chefer kvinnor.

Vad beror det på?

– Det är helt enkelt fler kvinnor anställda i offentlig sektor, säger Lena Bernhardtz, som arbetar med jämställdhetsstatistik på Statistisk centralbyrån.

Om man går tillbaka till år 2000 så var det jämställt i kommun och landsting redan då. 53 procent kvinnor och 47 procent män totalt. Men kommuner och landsting har till skillnad från privata aktiebolag betydligt fler chefer på olika nivåer. Inom vården finns till exempel många enhetschefer och liknande.

Blir det inte lite missvisande då?

– Ja, det är klart att det påverkar, för i statistiken ingår alla med någon form av chefsbefattning, säger Lena Bernhardtz.

Hur ser det ut om man bara tittar på de högsta cheferna? Är det lika jämlikt då?

– Om man ser på verkställande direktörer i privat sektor så det bara 14 procent kvinnor. Och i offentlig sektor, om man slår ihop verkställande direktörer, verkschefer, högre ämbetsmän och politiker, är den siffran 51 procent kvinnor och 49 procent män.

Har det alltid varit så många kvinnor i chefposition i det offentliga?

– Jag vet att man har jobbat väldigt hårt, i alla fall inom staten, för att könsfördelningen ska vara jämn. Men går vi tillbaka lite längre, till 1990, då är statistiken av en helt annan karaktär. I den offentliga sektorn var endast 29 procent av cheferna kvinnor. I det privata var samma siffra så låg som 9 procent. Så visst har det hänt en hel del.

SCB:s nivå för ”jämn könsfördelning” är att det ska finnas minst 40 procent kvinnor – eller män – i en bransch. Totalt finns det i dag 42 500 chefer i offentlig sektor och 163 000 i privat. Minst jämställt är det på de privata vd-stolarna, där endast 3 av 100 är kvinnor.

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Illustration: Marie Åhfeldt

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-04-12

Sju skäl att gå till jobbet

Att pollinera, ordna rent dricksvatten eller ta emot 1 300 besök i månaden. Arbetsglädje kan till och med vara en begravning. Möt sju personer som drivs av att göra nytta för oss andra.  2019-04-11

Mats Erkers vill börja planera för sin pension, men har svårt att få veta hur hög tjänstepensionen blir. ”Då det handlar om en framförhandlad löneförmån så är det ju ganska allvarligt att jag inte får besked”, säger han. Foto: Rickard Kilström

Svårt planera för pension

Anställda i kommuner och regioner kan ha svårt att få veta hur stor deras tjänstepension kommer att bli. Orsaken är att uppgifterna som ligger till grund för den pensionsprognos som var och en kan göra på webbplatsen minpension.se inte alltid är fullständiga.  2019-04-09

”Det här gör att vi känner oss mer motiverade och uppskattade”, säger den medicinska vårdadministratören Inger Lindblad. Foto: Alexander Von Sydow

Tillägg ska locka folk

De medicinska vårdadministratörerna på akutkliniken på universitetssjukhuset i Örebro har två tuffa somrar bakom sig. Orsaken är brist på vikarier.  2019-04-09

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb