×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Deltidssjuk nekades försäkring – fick rätt

2012-03-21, Tidningenvision.se

När Annika Ekholm gick med i Vision fick hon klart för sig att hon inte skulle få den livförsäkring som andra nya medlemmar får. Anledningen är att hon inte är fullt arbetsför enligt försäkringsbolaget.

Fakta

Nya medlemmar i Vision får bland annat en livförsäkring i tre månader när de går med. Förutsättningen är att den som försäkras är fullt arbetsför.

Livförsäkringen ger ersättning till efterlevande om den försäkrade avlider. Den innehåller också inkomstkapital, en engångssumma på upp till 200 000 kronor, som kan betalas ut till den som blir långvarigt sjuk.

Efter tre månader får den som vill fortsätta med försäkringen börja betala för den.

Sedan maj i fjol finns en enklare variant av försäkringen för deltidssjuka. Den ger halv ersättning vid dödsfall och innehåller inget inkomstkapital.

–Jag fick veta att jag var tvungen att avsäga mig försäkringen, så det gjorde jag, säger Annika Ekholm.

Vad hon då inte kände till, och inte heller fick reda på när hon pratade med försäkringsbolaget Förenade Livs kundtjänst, var att reglerna ändrades i höstas och att det nu finns en möjlighet att få en reducerad variant av försäkringen.

–Det känns verkligen konstigt att jag inte fick rätt information och att en tidning ska behöva ringa för att det ska komma fram. Det är säkert många som är i samma situation som jag som inte har en aning om detta, säger Annika Ekholm.

För 18 år sedan var hon med om en bilolycka där hon bland annat fick en whiplashskada. Efter en lång sjukskrivningstid kunde hon så småningom börja jobba 25 procent och sedan halvtid efter ytterligare några år. Förra hösten kunde hon gå upp till 75 procents arbetstid.

–Jag är jätteglad att jag kan jobba så pass mycket som jag gör. Men jag kanske får räkna med att jag inte kommer längre. Jag har fortfarande huvudvärk, smärtor i nacken och svårt att koncentrera mig.

Därmed klarar hon inte att leva upp till försäkringsvillkorens definition av fullt arbetsför. Där står att man ”inte får vara sjukskriven eller ta emot någon form av sjukersättning, aktivitetsersättning eller vårdbidrag”.

Hon kan heller inte teckna fackets sjukförsäkring av samma skäl. Eller en motsvarande privat. 

–I dagens arbetsliv finns en växande grupp människor som jobbar deltid för att de är sjuka och skadade. Och fler byter arbete och bransch än förr och när de då byter fack kan de förlora sitt försäkringsskydd. Jag tycker inte att Vision och andra fackförbund är särskilt moderna i det här, säger Annika Ekholm. De utestänger ju sina egna medlemmar.

Sedan första maj 2011 finns det i alla fall en livförsäkring att teckna via facket, även för deltidssjukskrivna. Vid dödsfall ger den en ersättning till efterlevande som är hälften av vad som gäller för fullt arbetsföra. Den ger heller inget så kallat inkomstkapital, ett engångsbelopp vid långvarig sjukskrivning. Den delen är fortfarande reserverad för dem som är fullt friska när de går in i försäkringen.

–Det är ju bättre än ingen försäkring alls, och det är bra att det kommer fram att den varianten finns, säger Annika Ekholm.

Carina Söderman, ansvarig för Visions gruppförsäkringar hos Förenade Liv, säger att anledningen till att den skriftliga informationen om livförsäkringen inte är uppdaterad är att nuvarande avtal mellan Vision och Förenade Liv löper ut sista april.
Det innebär att texterna kommer att ändras från och med första maj. Då ska det tydligt framgå att även den som är deltidssjukskriven kan få en livförsäkring, om än reducerad.

Den nya livförsäkringen för deltidssjukskrivna gäller alla som gått med i Vision efter första augusti förra året.

–Så de som känner att de är berörda kan höra av sig till oss, säger Carina Söderman.

Förenade Liv ska nu återansluta Annika Ekholm till försäkringen och kontakta henne för att höra om hon vill fortsätta med den.

–Det är bra, men jag tycker att fackförbunden borde sätta sig med bolagen och se över hela försäkringsskyddet för alla medlemmar. Dagens regler känns otidsenliga, säger Annika Ekholm.
 
 
 
 

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb