×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

David nappade på ny karriär

2012-03-27, Tidningenvision.se

Han är fiskaren som blev svetsare som blev biståndshandläggare. Det har varit tvära kast i David Ivarsson yrkesliv och hans råd till andra är att våga ge sig ut på okända vatten.

Fakta

Ålder: 52 år.

Titel: Biståndshandläggare.

Arbetsplats: Borås stad, stadsdel Väster.

Bor: Villa i Alingsås.

Familj: Fru och två familjehemsbarn.

Fritid: Köra ångbåt på sjön Mjörn.

Bästa fiskrätt: Stekt havskatt med potatis och brunsås.

–Jag är glad över alla erfarenheter jag har fått på mina olika jobb. De skulle jag definitivt inte vilja vara utan, säger han.

När David Ivarsson lämnade grundskolan 1975 var det andra saker än gymnasiet som lockade. Han flyttade till sina farföräldrar i södra Bohuslän. Farfar tillverkade is till infrysning av nyfångad fisk och släktingar i trakten livnärde sig på havets frukter.

Snart mönstrade han på en båt och började som fiskare i Bohuslänska skärgården, på Nordsjön och Östersjön.

–Det var en härlig tid och en otrolig sammanhållning. Man arbetar ihop dygnet runt från måndag till fredag, man sover och äter ihop. Det är inget jobb – det är ett sätt att leva.

Men när han skaffade en egen fiskebåt blev det inte lika roligt längre. Fiskelyckan tröt och relationen med kollegerna blev allt frostigare. Efter tio år var David Ivarsson färdig med livet till havs.

Han sökte sig till industrin och fick jobb som montör på Elektrolux i Strömstad. Nu stod han plötsligt på landbacken och tillverkade fläktar.

–Det var en enorm omställning. Tidigare hade jag jobbat dygnet runt, nu handlade det om minuter hit och dit när man stämplade in. Samtidigt gav det nya jobbet möjlighet till ett annat socialt liv och att vara ledig på kvällarna var något helt nytt.

Efter ett år flyttade David Ivarsson till Alingsås och fick jobb som svetsare. Men när fabriken lades ned föddes planerna på att byta yrkesbana igen.

–Jag har ett socialt engagemang och har länge haft ett familjehem med två killar boende hemma hos mig. Jag började på folkhögskola för att kunna plugga på socialhögskolan och så småningom jobba med barn inom individ- och familjomsorgen eller på behandlingshem.

Men praktiken som biståndshandläggare i Borås stad fick David Ivarsson att tänka om. Efter socionomexamen 2005 fick han fast jobb på sin gamla praktikarbetsplats.

–Jag trivs väldigt bra. Här får man tänka i nya banor hela tiden och försöka hitta lösningar som passar individen. Det är inte som att skruva i en skruv och därefter skruva ytterligare en likadan. Som biståndshandläggare vet man aldrig vad som kommer att hända under dagen och det passar mig.

De jobb han har haft har varit minst sagt olika. Som fiskare lever man tätt tillsammans med sina kolleger, att värna en privat sfär är knappast möjligt.

Fiskebåten är också en rakt igenom manlig värld. På David Ivarssons kontor sitter elva biståndsbedömare med inriktning mot äldreomsorgen. Han är enda mannen.

–Jag märker att det finns förväntningar på vad en karl ska vara bra på. Om det är något som ska skruvas ihop på kontoret är det jag som får göra det.

–Det bästa är nog trots allt blandade arbetsplatser. När jag jobbade som svetsare var det mixat och det är nog det bästa för arbetsmiljön.

Längtar tillbaka till livet på sjön gör han inte. Flera vänner och kusiner är kvar i fiskebranschen och dålig lönsamhet gör att han inte avundas dem.

–Visst vore det trevligt att ge sig ut på havet någon vecka, men tiden som heltidsfiskare är förbi, säger han bestämt.

Men kanske har David Ivarsson trots allt ytterligare ett karriärbyte i bakfickan. Ibland funderar han på att söka jobb på ett behandlingshem.

–Som biståndshandläggare fattar man beslut, men på behandlingshem får man hjälpa en person ur till exempel ett missbruk. Det vore intressant att testa någon gång.
 

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Foto: Jann Lipka

Sanningens pris

Den som slår larm om missförhållanden och korruption på jobbet hyllas ofta som modig ­sanningssägare och garant för det öppna ­samhället. Men det personliga priset för ­visselblåsaren kan bli högt. Möt Håkan och Karin.  för 12 dagar sedan

Foto: Mostphotos

Är du välkommen till nya jobbet?

En genomtänkt introduktion på nya jobbet är viktig både för anställda och arbetsgivare. Den som är ny får en snabb och trygg start och chefen får en medarbetare som jobbar effektivt från början. Men Tidningen ­Visions undersökning visar att det ­brister på många håll.  för 13 dagar sedan

Dialog är bättre än stängda dörrar. Så lyder Anette Anderssons strategi som samordnare mot våldsbejakande extremism i Ludvika kommun. Foto: Claes Söderberg

Hon för dialog med nazisterna

Hon har både kallats folkförrädare och anklagats för att normalisera rasism. Anette Andersson är samordnaren som ska försvara det öppna samhället i kommunen som beskrivs som ett nazistfäste.  för 13 dagar sedan

Den medicinska sekreteraren Karin Myrén Wengeler har blivit hotad på jobbet flera gånger. Men trots en del aggressiva patienter gillar hon sitt jobb. Foto: Anna Rehnberg

”Ni borde skjutas alla tre”

Vision larmar: hot och våld ökar i Västra Götalandsregionens receptioner. Trots det väljer arbetsgivare bort inglasade receptioner.  2018-11-26

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb