×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Bytt är bytt i garderoben

2012-03-14, Tidningenvision.se

Vintage, second hand och re-design har gått från små källarbutiker till var mans hem. Nu kommer klädbytartrenden på bred front. Fair-facket Visionhakar såklart på

Fakta

• En svensk köper 15–20 kilo nya kläder och textilier varje år. Samtidigt slänger vi 8 kilo kläder/textilier i hushållssoporna varje år.

• Återanvändning kan spara in 97 procent av den energi som gått åt för att göra nya kläder.

• Till ett kilo kläder (ett par jeans, en topp och en kofta/tröja) sparar du även in cirka 8 000 liter vatten och 2,7 kilo kemikalier.

• Om alla svenskar skulle byta till sig ett kilo kläder per år i stället för att köpa nya plagg skulle vi spara:

25 000 ton kemikalier

500 miljoner badkar med vatten

El till 32 000 eluppvärmda villor.

Källor: Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket

Sanna Fransson och Hanna Svan­ström tar emot klädkassar på löpande band i Visions förbundshus i Stockholm. Om några dagar ska kläderna vara sorterade och upphängda på galgar på Visions första klädbytardag.

– Vi har varit på mindre klädbytardagar själva och tänkte att det här borde vi kunna göra i Fair Union-andan, säger Sanna Fransson, Fair Union-samordnare.

Alla som vill vara med på klädbytet lämnar in hela och rena kläder. Lämnar du fem plagg får du fem stämplar på ett kort som berättigar till lika många nya kläder.

– Eftersom det är första gången testar vi i lite mindre skala men vi har redan fått över 100 anmälningar på Facebook, säger Hanna Svanström, projektledare.

Några som har desto större rutin på klädbytararrangemang är Naturskyddsföreningen som den 21 april ordnar Sveriges största klädbytardag för andra gången. Då arrangeras klädbyten på massor av orter i landet samtidigt och året innan blev det succé.

– Jag tror att vi bara är i början av detta, intresset för klädbyten har ökat jättemycket i alla åldrar. Folk börjar inse att det kostar både pengar och miljöpåverkan att shoppa, säger Jessica Andréason, projektledare på Naturskyddsföreningen.

Att byta kläder är en konkret miljöhandling och det blir tydligt att man förlänger livslängden på sitt plagg när man ser någon annan nöjt gå hem med det. Många har garderoben full med kläder i gott skick som de aldrig använder.

– Du får ju på sätt och vis någon helt nytt för dig, även om någon annan använt det innan. Och så tror jag att klädbyten lockar för att det är en social gemensam aktivitet, säger Jessica Andréason.

Tillbaka till Visions förbundshus där det nu blivit dags för klädbytarkväll. Ett gäng unga tjejer har hängt på låset för att vara först in i lokalen och spana in godbitarna. När dörrarna öppnas rusar de fram till ställningen med klänningar och samlar vant på sig allt från prickiga vardagsklänningar till partyblåsor.

– Jag har gått på några liknande grejer innan och det här är en jättebra idé, säger Emilie Strindlund Westling, student.

Ett 50-tal personer botaniserar bland jeanshögar, smycken, damkavajer och träningskläder. Arrangörerna Sanna Fransson och Hanna Svanström tycker att kvällen blev bättre än de förväntat sig. De kläder som inte får följa med någon hem i kväll hämtas dagen efter av Stadsmissionen.

 

Artiklar

Trots en extra satsning på medicinska sekreterare i Landstinget i Kalmar län tycker Elisabeth Ingesson att lönepåslagen är otillräckliga. Bland annat för att snittlönerna ligger lägre än undersköterskornas. Foto: Sara Winsnes

Så mycket ökade lönerna i år

Löneökningar på över 2,7 procent för många av Visions medlemmar. Det blev resultatet av den lokala lönerundan 2018. I kommunerna gick det ungefär som i fjol. Men i landsting och regioner syns en positiv tendens.  2018-10-26

Hampus Savolainen och Maria Sten-Lundgren jobbar i Högsby kommun där Visions medlemmar fått en löneökning på i snitt 4,0 procent. Foto: Mattias Johansson

Högst höjning i Högsby

Hur mycket Visions medlemmar i kommunerna fått i lönepåslag varierar kraftigt över landet. Småländska Högsby toppar löneligan bland de kartlagda kommunerna med i snitt 4,0 procents löneökning medan norrbottniska Överkalix ligger lägst med 1,8 procent.  2018-10-26

Illustration: Marie Åhfeldt

Är du den nya kraften?

Varför engagera sig fackligt när man har så mycket annat att stå i? För att du lär dig mycket och kan förbättra villkoren och arbetsmiljön för dina kolleger, lyder svaret från Vision-ombuden själva.  2018-10-26

Tack vare att Maud Tibblin och Lena Hillberg uppmärk­sammade Vision 
på att ersättningen för helgarbetet 
verkade vara orimligt låg får 
nu drygt 20 tand­skötskor dela på 
1,3 miljoner kronor. Foto: Johan Wahlgren

De fick för lite lön i tio år

Tandsköterskor på Folktandvården i Uppsala län får mellan 1 300 och 100 000 kronor retroaktivt.  2018-10-22

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb