×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Anställda tvingades skatta för jobbresa

2012-03-28, Tidningenvision.se

Vision stämmer Kungsbacka kommun till Arbetsdomstolen. Facket tycker att kommunen ska ersätta kostnaderna för sju medlemmar som tvingade betala skatt för att de följde med på en obligatorisk tjänstresa till Budapest.

I augusti 2007 åkte 156 anställda vid en gymnasieskola i Kungsbacka på en tjänsteresa till Budapest i Ungern. På resan skulle deltagarna bland annat jobba med policydokument, skriva om skolans trivselregler och göra ett antal kulturaktiviteter.

Efter hemkomsten granskade kommunens revisorer resan och konstaterade att det var oklart om resan var skattepliktig eller inte. När Skatteverket gjorde en granskning kom man fram till att programmet för resan inte innehöll tillräckligt mycket arbete och att den därför skulle förmånsbeskattas med nästan 2 000 kronor per person.

Flera fackförbund har förhandlat med kommunen för att få arbetsgivaren att ersätta de anställda som tvingats betala skatt för resan, men utan resultat. Nu stämmer Vision, Lärarnas Riksförbund och Akademikerförbundet SSR kommunen till AD.

–Man ska inte behöva betala för att jobba. De har beordrats iväg på en tjänsteresa, sedan när de kom hem säger Skatteverket att de har varit på en nöjesresa, säger Åsa Tillberg, jurist på Vision.

Åsa Tillberg tycker det är orimligt att de anställda ska hålla koll på om en resa kan förmånsbeskattas i efterhand. Det tycker hon är arbetsgivarens ansvar.

–En stor arbetsgivare som en kommun vet väl hur sånt här går till, säger hon.

En av dem som tvingats betala skatt för tjänsteresan är IT-pedagogen Mats Nermark. Han tycker det är olyckligt att det gått så långt att facket måste stämma kommunen till Arbetsdomstolen. Men han tycker att kommunen har gjort fel.

–En arbetsgivare ska inte beordra sina anställda att göra något som de senare kan bli straffade för. Vi vill ha kompensation för de utgifter vi har fått, säger han.

Kommunen och facken är helt överens om att resan var en tjänsteresa. Men Vision anser att det var arbetsgivaren som gjorde fel när man inte skrev ett ordentligt program. Mats Nermark tycker att arbetsgivaren borde ta på sig skulden i stället för att skjuta över hela ansvaret på de anställda.

–Borde vi ha insett att det var fel och sagt till chefen att vi inte skulle åka med för att det inte var rätt skattetekniskt? Det ska man ju inte behöva hålla reda på som anställd, säger Mats Nermark.

Kommunens personalchef Camilla Rehnman har jobbat i kommunen i ett år och säger att hon inte är insatt i ärendet.

–Jag måste ta del av stämningen innan jag kan ta ställning till den, säger hon.

I sin stämning till Arbetsdomstolen yrkar Vision på att medlemmarna ska få 2 600 kronor var för sina skattekostnader och ytterligare 10 000 kronor vardera för att kommunen har brutit mot kollektivavtalet. Dessutom kräver Vision ett skadestånd på 75 000 kronor till förbundet.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  2019-08-19

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  2019-08-19

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  2019-08-19

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  2019-08-19

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb