×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Klart med distans för medicinska sekreterare

2012-05-23, Tidningenvision.se

Ett 40-tal medicinska sekreterare på Sachsska barnsjukhuset i Stockholm har fått erbjudande om att jobba på distans. Småbarnsmamman Ilona Stephenson är först ut.

Fakta

• Skriv ett avtal med arbetsgivaren om vad du förväntas göra och vilka arbetstider som gäller. Kom överens om vilken utrustning som ska finnas hemma och vem som ska serva den. Kolla upp att arbetsplatsens försäkringar gäller om du skadas eller blir sjuk.

• Se till att vara med på arbetsplatsträffar för att inte tappa kontakt och inflytande på jobbet. Bilda nätverk med andra distansarbetare.

• Var noga med arbetstiderna. Det är lätt att få prestationsångest när man arbetar ensam. Se till att du får behålla en fast arbetsplats inne på jobbet. Det skapar en viktig trygghet.

– Jag har hoppats på det här ända sedan jag började på Sachsska 2002. Bland annat på grund av mitt stora djurintresse, säger Ilona Stephenson och sneglar på den väldiga berner sennentiken Nala som sussar gott vid hennes fötter.

Ilona Stephenson är den första medicinska sekreteraren på Sachsska barnsjukhuset som jobbar på distans. Hon har suttit hemma i lägenheten i Västerhaninge söder om Stockholm och skrivit diktat sedan början av mars.

Egentligen hade hon tänkt vara mammaledig längre men när möjligheten till distansarbete dök upp började hon jobba.

Ilona Stephenson jobbar 60 procent. Tisdag, onsdag och torsdag hemifrån men på fredagar tar hon den en timme långa resan in till Sachsska på Södermalm i Stockholm. Då passar hon på att klara av arbetsuppgifter som inte går att göra hemma.

Sachsska barnsjukhuset har varit på gång med distansarbete i flera år. Men teknikkrångel och byte av journalsystem har sinkat införandet.

– Det var lite strul i början med ljudfilerna men nu ligger vi i startgroparna att släppa loss det för fler, säger Elisabeth Andersson, chef för administrativ service på Sachsska barnsjukhuset.

Tanken är egentligen att de medicinska sekreterarna ska jobba hemma en eller två dagar i veckan. Allt är frivilligt och de som vill jobba på distans får skriva ett avtal med arbetsgivaren om arbetstiderna och vad man ska göra. Utrustningen består av en bärbar dator, ett stort tangentbord och en mobiltelefon. Det krävs också att det finns en
fast internetuppkoppling i bostaden.

Säkerheten består av att de anställda har lösenord och ett personligt elektroniskt tjänstekort som man stoppar in i tangentbordet. Tar man ut kortet bryts alla behörigheter till systemet.

– När vi diskuterade distansarbete 2005 skulle det vara låsbara hurtsar och låsta rum. Men med det elektroniska tjänstekortet är säkerheten lika bra som den är inne på sjuk­huset, säger Elisabeth Andersson.

En vanlig dag hemma börjar med att Ilona Stephenson går med dottern till dagmamman samtidigt som hon tar Nala och katten Missi på en promenad. I stället för att sätta sig på pendeltåget går hon hem igen och loggar in på den bärbara datorn vid vardagsrumsfönstret.

En risk med distansarbete är att den som sitter hemma drabbas av prestationsångest och försöker jobba extra mycket för att bevisa att man gör rätt för sig. Det sista känner Ilona Stephenson igen.

– Det är mycket möjligt att det är så. Jag tar till exempel inte rast lika ofta när jag jobbar hemma, man vill ju göra så gott man kan när man har fått den här förmånen, säger hon.

Elisabeth Andersson räknar med att ett tiotal av de 40 medicinska sekreterarna på Sachsska vill jobba på distans. Tanken är att även det stora Södersjukhuset ska haka på framöver.

– De är jätteintresserade på olika ställen. Jag har försökt få till det här i sex–sju år och nu är vi äntligen där, säger hon.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Erfarenhet av yrket och våga säga vad som behöver förbättras, tycker Anna Johansson är en fördel när hon nu jobbar som medicinsk sekreterare i kommunen.
Foto: Sofia Sabel

Anna är först ut på banan

Den 11 oktober klev Anna Johansson in på sin nya arbetsplats i Färgelanda, som Sveriges första medicinska sekreterare i kommunal hemsjukvård, enligt kommunen själv.  2018-11-27

Vad gör du som hälsoinspiratör?

Fem frågor till Carola Eriksson medicinsk sekreterare (och hälsoinspiratör) i akademiska sjukhuset i Uppsala.  2018-11-27

Foto: Mostphotos

Knökfullt i klassrummen

Aldrig tidigare har så många påbörjat en utbildning till medicinsk sekreterare som i år. Samtidigt är behovet av yrkesgruppen fortsatt stort.  2018-11-27

Det här är en av de 14 avdelningar på sjukhuset där de anställda jobbat med att effektivisera sitt arbete. Foto: Anna Sigge

Rätt person gör jobbet

Nöjdare medarbetare och mindre stress. Det blev resultatet när de medicinska sekreterarna på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås började ta över administrativa uppgifter från läkare, sjuksköterskor och undersköterskor.  2018-11-27

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb