×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Halva enheten runt halva Vättern

2012-05-08, Tidningenvision.se

Det är mycket snack om klungkörning och däcktryck på Vattenenheten i Motala i dessa dagar. Hälften av de anställda ska cykla Halvvättern i juni och den gemensamma träningen har kommit i gång.

Fakta

1. Om du ska cykla ett lopp på 15 mil bör du ha 30–50 mil "i benen". Träna på samma cykel som du ska använda i loppet.

2. Träna på att cykla i grupp. Det är roligare och går fortare.

3. Börja med korta turer och öka successivt. Försök att hinna med åtminstone ett riktigt långt träningspass.

4. Godkänd hjälm är en självklarhet. Se till att ha ordentligt med luft i däcken och att cykeln är i bra skick.

5. Glöm inte bort att dricka vatten eller sportdryck under loppet. En banan eller en näve russin kan rädda dig ur en svacka.

6. Var beredd på dåligt väder. Ta med en tunn regnjacka som du kan ha i fickan om den inte behövs.

Klockan fyra på eftermiddagen har det just slutat att regna och solen tittar fram över reningsverket vid sjön Boren i Motala. Stina Magnås och fyra av hennes kolleger har just stämplat ut för dagen, däck pumpas och cyklar fixas innan de ger sig ut på årets första gemensamma träningstur.

Hälften av de 26 anställda på Vattenenheten har bestämt sig för att trampa det 15 mil långa loppet Halvvättern över Östgötaslätten med start och mål i Motala. Det är en nedbantad version av den klassiska Vätternrundan på 30 mil runt den avlånga sjön.

Men även en kortare sträcka frestar på. Det vet driftteknikern Stina Magnås som förra året cyklade 10 mil i Tjejvättern tillsammans med två kolleger.

– Det var en härlig upplevelse. Jag är ingen van motionär och blev så peppad av att jag lyckades ta mig runt. Därför bestämde jag mig för att försöka få med fler av mina kolleger, berättar Stina Magnås.

Att hon nu ska cykla ytterligare 5 mil är inget som direkt skrämmer henne:

– Nej, det ska nog gå bra om jag tar det i en takt som passar mig. Dessutom har jag köpt en begagnad racercykel, en Bianchi, så förhoppningsvis får jag lite mer tillbaka på insatsen, säger hon.

Nu har gänget kommit iväg och turen går på en slingrande väg norrut genom ett kuperat skogslandskap. I uppförsbackarna glesas klungan ut, men på de raka delarna och i nerförsbackarna ligger de fem kollegerna tätt tillsammans och ser ut som riktiga proffs.

– Det är mycket roligare att cykla tillsammans med andra, dessutom går det fortare om man ligger i en klunga och turas om att vara sköld, säger elingenjören Mats Gustavsson.

En gång i veckan,  minst, ska de träna tillsammans efter arbetstid inför loppet i mitten av juni. Att cykelstället utanför Vattenenheten numera är fullt är ett tecken på att allt fler har lämnat bilen hemma för att få ytterligare några mil i kroppen.

Som driftingenjör Henrik Norrbom. Han cyklade Vätternrundan 1988 men sedan dess har cykeln blivit stående i garaget. Nu trampar han till jobbet varje dag.

– Då var jag vältränad. Nu har jag två månader på mig att få upp konditionen, så det gäller att ta alla chanser, säger han.

Skulle du klara det utan grupptrycket från arbetskamraterna?

– Nej, inte en chans. Att göra det tillsammans är själva poängen och man får den push som man behöver. Annars skulle min cykel ha blivit kvar i garaget, säger Henrik Norrbom.

Efter en halvtimme har de cyklat en mil och kommit till det lilla samhället Karlsby. Det blir en kort paus och lite snack om jobbiga backar, sköna nedförslut och de vackra hönsen vid sidan av vägen som i alla fall några hann se.

Tillbaka vid Vattenenheten är stämningen god. Det första gemensamma passet inför Halvvättern är avklarat och alla har fått lite träning i klungcyklandets svåra konst.

– Det är lite komplicerat i början med samspelet, att ligga tätt tillsammans och hålla samma takt. Men vi lär oss och det blir roligare om vi kan hålla ihop under hela loppet, säger Mats Gustavsson.

 

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb