×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Sveriges skönaste smultronställen

2012-06-12, Tidningenvision.se

Äntligen semester! För många betyder det långa och många bilresor efter de svenska vägarna. Vi har plockat ihop några av våra personliga smultronställen. Kanske passerar du något. Du kan även riva ut uppslaget och ha det liggande i bilen till ett annat tillfälle. Och du som vill får gärna fylla på med egna smultronställen i kommentarsfältet!

1. Alnarps slottspark
Mitt emellan Lund och Malmö ligger SLU Alnarp, en grön oas som är centrum för studier och forskning kring landskapsarkitektur, växtförädling, lantbruk och biologi.
Här finns en fantastisk slottspark som är öppen för allmänheten året runt. Vackrast är det förstås på våren och sommaren. Upplev kameliaträdgården i full blom eller studera på nära håll den skånska bokskogens skira grönska. Vandra runt en stund och njut av 2 500 olika växtarter. Eller varför inte ta lunchpaus på en filt i parken eller i restaurangen, på din väg mot Öresund och kontinenten. Det är väl värt besväret.

2. Ölands trollskog
På norra Öland hittar du Trollskogen som är ett naturreservat. Naturen bjuder på en vacker vy av alla tallar som formats krokiga av vinden. Promenera runt eller ta del av information om naturen i närområdet som finns i utställningsbodar.

3. Omberg – blommande arken
Sväng av från E4:an vid Ödeshög om du är ute resa i sommar. På Omberg – mellan slätten och Vättern – finns massor att upptäcka för den natur- och kulturintresserade. Eller vad sägs om ett naturreservat med vacker bokskog, en vidunderlig utsikt över slätten från Ombergs hjässa, Ombergs jätteekar norr om Storpissans naturreservat, utsikt över Vättern från Västra väggar som inte går av för hackor och ruinerna av Sveriges första munkkloster i Alvastra. För att ta ett axplock av Ombergs attraktioner.

4. Hävla kvarn i Finspång
Ganska rejält förbi de breda turiststråken kan man paddla naturskönt, eller helt enkelt färdas med bil längs slingrande vägar vid sjön Vagnaren i Finspångs kommun. Nära glasbruket Reijmyre, där du kan se glasblåsarna i full aktion och fynda allehanda glasföremål, ligger denna hundraåriga pärla. Kvarnen drivs av vattenkraft, är välbevarad och fortfarande i drift. Boka tid med den trevliga mjölnaren och lär dig hur mjölet mals på traditionellt vis. Med kontanter på fickan kan du köpa med dig ekologiskt mjöl hem.
Törstar du efter ännu mer kunskap och vackra miljöer, fortsätt fram till hembygdsmuseet i Häfla hammarsmedja. Väl värt besöket.

5. Skogshyddan vid Vänern
Sommarkaféet i Lidköping som drivs av Missionskyrkan och har funnits sedan 1950-talet är snarare en liten park än bara ett kafé. Ett rofyllt ställe med stora gräsytor över kullar, där man kan slå sig ned under träden, ta ett dopp vid stranden eller spela minigolf om man tycker det är kul. Huvudbyggnaden med serveringen på en liten kulle brann ned för några år sedan, men har byggts upp igen i samma stil. Passa på att besöka Villa Giacomina som ligger alldeles intill, en park i engelsk stil som anlades i slutet av 1700-talet.

6.Loppis i Tidafors
Som en skänk från ovan dök den gamla industribyggnaden i Tidafors upp i ösregnet. Trikåfabrik lovade skylten. Tjohoo, här ska det shoppas tyger hoppades några i bilen. Men det var roligare än så: en gigantisk loppmarknad. Sveriges bästa, tyckte vi. 1 500 kvadratmeter, fem kilometer norr om Molkom på väg 240 mot Hagfors. Öppet vardagar 12–18, helger 14–17.

7. Landsort i stockholms skärgård
Landsort, eller Öja, som ön egentligen heter är den sydligaste punkten i Stockholms skärgård. Båtresan tar en halvtimme och det går SL-bussar fram till bryggan vid Ankarudden på fastlandet. På den pittoreska lilla ön har det funnits fyr och lotsstation sedan 1600-talet. I dag kan man bo på bed and breakfast i det 44 meter höga lotstornet med fantastisk utsikt över skärgården. Det finns flera små krogar, en fågelstation och vacker natur. Men det bästa är att bara sitta och spana ut över havet oavsett om det ligger spegelblankt eller om vågorna går höga.

8. Hitta skärgårdens småöar
De stora och kända öarna i Stockholms skärgård går att ta sig till med Vaxholmsbåtarna flera gånger om dagen. Men det finns gömda pärlor. Om man inte har tillgång till egen båt går det att beställa transport till de mindre och mer undangömda öarna via Skärgårdsstiftelsen. Du kan avtala tid med stiftelsens tillsynsmän och naturvårdare för transport med deras båtar. En pärla är Svenska Högarna, som ligger i skärgårdens östra utkant. För en lista över alla skärgårdens öar kolla skargardsstiftelsen.se.

9. Möt kina i Dragon Gate
Tröttnat på dalahästar och raukar? Åk på snabbsemester till Kina. I Älvkarleby har kinesiska affärsmän byggt upp ett jättetorg med pampigt tempel. Där finns tehus, terrakotta­armé, kinakrog och souvenirbutik med travar av plastiga kitschprylar.

10. Saltharsfjärdens Fiskeläge
På Bergmans Fisk & Rökeri i Norrsundet möts du av doften av rökt fisk som vilar mellan de små röda bodarna. Handla nyfångad fisk direkt i sjöboden medan du spanar in den gulliga fiskebåten eller fjärdens blåa vågor. Enligt säkra källor åker folk ända från Holland bara för att se var den fantastiskt goda fisken kommer ifrån.

11. Dössberget i Bjursås
Leksand och Rättvik i all ära, men ett mindre uttjatat turistmål i hjärtat av Dalarna finns att hitta i Bjursås, två mil norr om Falun. Inte bara finns här ett värdshus med vällagad mat och vacker utsikt över skog och sjö. Dössberget innehåller också en hembygdsgård, en stor samling av bruksföremål, hästfordon och målningar av äldre datum. Här arrangeras också ett stort midsommarfirande varje år.

12. Besök en levande fäbod
Täpp-Lars Arnesson visar en traditionell fäbod med kor och getter. Se tapplars.se/arvselen för mer information.

13. Fiskeläget i Lörudden
Åker du norrut kanske det passar bra med en paus i Sundsvallstrakten. Sväng av från E4:an 15 kilometer före Sundsvall och kör den lilla vägen mot Lörudden. Här ligger ett fiskeläge med anor från 1600-talet. Det äldsta bevarade huset är kapellet från 1620. Här blomstrade fiskenäringen på 1950-talet, idag finns bara ett fåtal yrkesfiskare kvar. Men har du tur får du se när Sillman kommer in med sin trålare och rensar fisk på bryggan.
Längst ner i hamnen ligger Löruddens krog. Här äter man förstås fisk eller räkor av alla de slag. För den som hellre vill sitta på piren och äta går det även att köpa med sig en rökt sik eller något annat från Sillmans butik.

14. Naturum vid Fulufjället
Passa på att besöka ett ovanligt fint Naturum (ett slags informationscenter med inriktning på flora och fauna som finns på flera platser i Sverige) vid Fulufjället, vid norska gränsen nära Särna. En stor fönstervägg vetter ut mot myren och det känns som man är ute fast man är inne, men slipper mygg och eventuellt regn. Missa inte heller Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall som har ett fritt fall på 70 meter, som finns på gångavstånd i nationalparken. Avsluta med en fika eller lunch i serveringen vid parkeringen.

15. Åsarnas Skicenter
I längdskidåkarnas mecka, Åsarna, kan man slipa på formen inför Vasaloppet, gå på skid- och dassmuseum eller ha konferens. Men det är inte därför du ska åka dit. Det är för pizzorna – eller snarare för de roliga namnen på bakverken. På Skicentret kan du beställa "Skidfodralet" (inbakad), "Ståårschtjusarn", "Klabbföre", "Pjäxplösen" och många andra finurliga pizzor.

16. Vildmarksvägen
Saknar du snön? Stekenjokksvägen, eller Vildmarksvägen som den kallas, är en av Sveriges högst belägna vägar, som högst 876 meter över havet. Den hålls öppen för biltrafik mellan Klimpfjäll och Stora Blåsjön under sommaren. Garanterat en fantastisk upplevelse.

Artiklar

Trots en extra satsning på medicinska sekreterare i Landstinget i Kalmar län tycker Elisabeth Ingesson att lönepåslagen är otillräckliga. Bland annat för att snittlönerna ligger lägre än undersköterskornas. Foto: Sara Winsnes

Så mycket ökade lönerna i år

Löneökningar på över 2,7 procent för många av Visions medlemmar. Det blev resultatet av den lokala lönerundan 2018. I kommunerna gick det ungefär som i fjol. Men i landsting och regioner syns en positiv tendens.  2018-10-26

Hampus Savolainen och Maria Sten-Lundgren jobbar i Högsby kommun där Visions medlemmar fått en löneökning på i snitt 4,0 procent. Foto: Mattias Johansson

Högst höjning i Högsby

Hur mycket Visions medlemmar i kommunerna fått i lönepåslag varierar kraftigt över landet. Småländska Högsby toppar löneligan bland de kartlagda kommunerna med i snitt 4,0 procents löneökning medan norrbottniska Överkalix ligger lägst med 1,8 procent.  2018-10-26

Illustration: Marie Åhfeldt

Är du den nya kraften?

Varför engagera sig fackligt när man har så mycket annat att stå i? För att du lär dig mycket och kan förbättra villkoren och arbetsmiljön för dina kolleger, lyder svaret från Vision-ombuden själva.  2018-10-26

Tack vare att Maud Tibblin och Lena Hillberg uppmärk­sammade Vision 
på att ersättningen för helgarbetet 
verkade vara orimligt låg får 
nu drygt 20 tand­skötskor dela på 
1,3 miljoner kronor. Foto: Johan Wahlgren

De fick för lite lön i tio år

Tandsköterskor på Folktandvården i Uppsala län får mellan 1 300 och 100 000 kronor retroaktivt.  2018-10-22

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb