×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Stora vinster på personlig assistans

2012-06-05, Tidningenvision.se

För liten del av assistansersättningen går till löner. Följden har blivit att vinstdrivande assistansföretag överkompenseras med två miljarder kronor om året, visar en granskning.

För kommuner är det en dålig affär att anordna personlig assistans. Schablonersättningen på 267 kronor i timmen täcker inte kostnaderna för löner och administration. För assistansföretagen, som generellt har lägre kostnader till följd av bland annat lägre löner, är det desto mer lönsamt.

Det visar en analys av timschablonen för personlig assistans som gjorts av ISF, Inspektionen för socialförsäkringen.

Konsekvensen har blivit att vinstdrivande företag har tagit en allt större del av assistansmarknaden, samtidigt som kommunerna utför allt mindre i egen regi. I Västerås har kommunen till och med lagt ned sin assistansverksamhet och hänvisar numera alla brukare till ett privat vårdföretag. Andra kommuner följer i samma spår.

1997, när schablonersättningen infördes, utfördes en fjärdedel av all personlig assistans av företag, nu är andelen snart hälften. Och det är en lönsam bransch, visar IFS granskning. Av schablonersättningen på 267 kronor är tanken att 87 procent, 160 kronor plus sociala avgifter, ska användas till löner för personalen. Resterande 13 procent ska gå till övriga kostnader inklusive vinst. I själva verket är lönekostnaden betydligt lägre, i snitt 141 kronor i timmen, med följden att en större del av ersättningen kan användas till övriga kostnader, eller tas ut i vinst.  Enligt ISF uträkningen överkompenseras de privata företagen med 54 kronor per assistanstimme, vilket motsvarar 2,3 miljarder kronor per år under 2011 och 2012..

ISF föreslår att regeringen ser över systemet med schablonersättning så att den bättre speglar nivån för assistenternas löner. 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Fick du bara korvören i löneförhöjning? Illustration: Marie Åhfeldt

Här är regionerna som betalar bäst

Var har medicinska sekreterare och drifttekniker högst medellön? Klicka på valfri region på kartan för att se snittlönerna för 13 olika yrken. Eller välj yrke i tabellen under kartan.  2019-03-03

Allt fler och mer avancerade arbetsuppgifter medför stort ansvar 
för telefonisten Marita Irani, som menar att lönen inte har hängt med. Foto: Marlin Johansson

Proffs på bemötande får lägst lön

Receptionister och telefonister är den grupp som har lägst lön av alla i Tidningen Visions kartläggning. Dessutom har löneutvecklingen varit låg, trots att yrket blivit mer avancerat.  2019-03-02

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-03-01

Nathalie Nylén drömmer om att vara helt självförsörjande om tio år. I dag har hon får, grisar, höns och odlar rotfrukter och grönsaker. Foto: Sören Andersson

Lämnar stadens hets

En våg sveper över landet i klimatångestens spår: många väljer bort övertidstimmar och konsumtionshets för att satsa på ett lugnare liv med självhus­hållning på landet. Möt två före detta kommun­anställda som helt ställt om sina liv.  2019-03-01

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb