×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kommun kallar anställd psykiskt sjuk

2012-06-26, Tidningenvision.se

Nyköpings kommun sa upp en miljö- och hälsoskyddsinspektör på grund av psykisk sjukdom. Men läkare menar att han är frisk och fullt arbetsför. Nu stämmer Vision arbetsgivaren.

Enligt Visions stämningsansökan kallades inspektören till ett möte med miljöchefen och förhandlingschefen i mars förra året. Här fick han höra att cheferna tyckte att han hade ett beteende som tydde på att han var psykiskt sjuk. Cheferna krävde också ett läkarintyg från inspektören, annars hotade de att stänga av honom utan lön. Ett par veckor senare fullföljdes hotet.

Inspektören lät sig senare undersökas av en specialist i psykiatri, som kunde konstatera att han inte hade någon nedsatt arbetsförmåga. Arbetsgivaren godtog dock inte intyget, utan lät mannen vara fortsatt avstängd, fast nu med lön.

I augusti varslade kommunen inspektören om uppsägning, då man fortfarande ansåg att han var sjuk och i behov av vård och man menade att han hade vägrat att söka vård. Inspektören presenterade då ett läkarintyg från ytterligare en specialist i psykiatri, som visade att han inte led av någon psykisk sjukdom. Trots det sa kommunen upp honom i oktober.

– Det här är en jättekonstig uppsägning. Det är dessutom extremt kränkande att beskylla någon för att vara psykiskt sjuk. Det finns heller inget som styrker att den anställda har gjort sig omöjlig, säger Visions jurist Åsa Tillberg.

Hon har nu stämt Nyköpings kommun inför Arbetsdomstolen och kräver att uppsägningen av inspektören ogiltigförklaras och att kommunen betalar 200 000 kronor i skadestånd.

Mats Dryselius, tidigare miljöchef på kommunen, som håller i frågan, säger att miljöinspektören hade påtagliga samarbetssvårigheter.

- Jag kan inte gå in i detalj, eftersom det här är konfidentiella uppgifter. Men hans beteende skapade en ohållbar situation på arbetsplatsen.

Mats Dryselius menar att de läkare som den anställda anlitade inte har utrett honom, då han på fråga svarade att han var frisk.

- Men företagshälsovården ansåg att mannen behövde professionell hjälp. Eftersom han inte ville inte medverka i en sådan rehabilitering sa vi upp honom av personliga skäl.

Arbetsdomstolen tar troligtvis ett beslut om cirka ett halvår.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  2019-08-19

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  2019-08-19

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  2019-08-19

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  2019-08-19

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb