×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kommun kallar anställd psykiskt sjuk

2012-06-26, Tidningenvision.se

Nyköpings kommun sa upp en miljö- och hälsoskyddsinspektör på grund av psykisk sjukdom. Men läkare menar att han är frisk och fullt arbetsför. Nu stämmer Vision arbetsgivaren.

Enligt Visions stämningsansökan kallades inspektören till ett möte med miljöchefen och förhandlingschefen i mars förra året. Här fick han höra att cheferna tyckte att han hade ett beteende som tydde på att han var psykiskt sjuk. Cheferna krävde också ett läkarintyg från inspektören, annars hotade de att stänga av honom utan lön. Ett par veckor senare fullföljdes hotet.

Inspektören lät sig senare undersökas av en specialist i psykiatri, som kunde konstatera att han inte hade någon nedsatt arbetsförmåga. Arbetsgivaren godtog dock inte intyget, utan lät mannen vara fortsatt avstängd, fast nu med lön.

I augusti varslade kommunen inspektören om uppsägning, då man fortfarande ansåg att han var sjuk och i behov av vård och man menade att han hade vägrat att söka vård. Inspektören presenterade då ett läkarintyg från ytterligare en specialist i psykiatri, som visade att han inte led av någon psykisk sjukdom. Trots det sa kommunen upp honom i oktober.

– Det här är en jättekonstig uppsägning. Det är dessutom extremt kränkande att beskylla någon för att vara psykiskt sjuk. Det finns heller inget som styrker att den anställda har gjort sig omöjlig, säger Visions jurist Åsa Tillberg.

Hon har nu stämt Nyköpings kommun inför Arbetsdomstolen och kräver att uppsägningen av inspektören ogiltigförklaras och att kommunen betalar 200 000 kronor i skadestånd.

Mats Dryselius, tidigare miljöchef på kommunen, som håller i frågan, säger att miljöinspektören hade påtagliga samarbetssvårigheter.

- Jag kan inte gå in i detalj, eftersom det här är konfidentiella uppgifter. Men hans beteende skapade en ohållbar situation på arbetsplatsen.

Mats Dryselius menar att de läkare som den anställda anlitade inte har utrett honom, då han på fråga svarade att han var frisk.

- Men företagshälsovården ansåg att mannen behövde professionell hjälp. Eftersom han inte ville inte medverka i en sådan rehabilitering sa vi upp honom av personliga skäl.

Arbetsdomstolen tar troligtvis ett beslut om cirka ett halvår.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb