×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kommun kallar anställd psykiskt sjuk

2012-06-26, Tidningenvision.se

Nyköpings kommun sa upp en miljö- och hälsoskyddsinspektör på grund av psykisk sjukdom. Men läkare menar att han är frisk och fullt arbetsför. Nu stämmer Vision arbetsgivaren.

Enligt Visions stämningsansökan kallades inspektören till ett möte med miljöchefen och förhandlingschefen i mars förra året. Här fick han höra att cheferna tyckte att han hade ett beteende som tydde på att han var psykiskt sjuk. Cheferna krävde också ett läkarintyg från inspektören, annars hotade de att stänga av honom utan lön. Ett par veckor senare fullföljdes hotet.

Inspektören lät sig senare undersökas av en specialist i psykiatri, som kunde konstatera att han inte hade någon nedsatt arbetsförmåga. Arbetsgivaren godtog dock inte intyget, utan lät mannen vara fortsatt avstängd, fast nu med lön.

I augusti varslade kommunen inspektören om uppsägning, då man fortfarande ansåg att han var sjuk och i behov av vård och man menade att han hade vägrat att söka vård. Inspektören presenterade då ett läkarintyg från ytterligare en specialist i psykiatri, som visade att han inte led av någon psykisk sjukdom. Trots det sa kommunen upp honom i oktober.

– Det här är en jättekonstig uppsägning. Det är dessutom extremt kränkande att beskylla någon för att vara psykiskt sjuk. Det finns heller inget som styrker att den anställda har gjort sig omöjlig, säger Visions jurist Åsa Tillberg.

Hon har nu stämt Nyköpings kommun inför Arbetsdomstolen och kräver att uppsägningen av inspektören ogiltigförklaras och att kommunen betalar 200 000 kronor i skadestånd.

Mats Dryselius, tidigare miljöchef på kommunen, som håller i frågan, säger att miljöinspektören hade påtagliga samarbetssvårigheter.

- Jag kan inte gå in i detalj, eftersom det här är konfidentiella uppgifter. Men hans beteende skapade en ohållbar situation på arbetsplatsen.

Mats Dryselius menar att de läkare som den anställda anlitade inte har utrett honom, då han på fråga svarade att han var frisk.

- Men företagshälsovården ansåg att mannen behövde professionell hjälp. Eftersom han inte ville inte medverka i en sådan rehabilitering sa vi upp honom av personliga skäl.

Arbetsdomstolen tar troligtvis ett beslut om cirka ett halvår.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Fick du bara korvören i löneförhöjning? Illustration: Marie Åhfeldt

Här är regionerna som betalar bäst

Var har medicinska sekreterare och drifttekniker högst medellön? Klicka på valfri region på kartan för att se snittlönerna för 13 olika yrken. Eller välj yrke i tabellen under kartan.  2019-03-03

Allt fler och mer avancerade arbetsuppgifter medför stort ansvar 
för telefonisten Marita Irani, som menar att lönen inte har hängt med. Foto: Marlin Johansson

Proffs på bemötande får lägst lön

Receptionister och telefonister är den grupp som har lägst lön av alla i Tidningen Visions kartläggning. Dessutom har löneutvecklingen varit låg, trots att yrket blivit mer avancerat.  2019-03-02

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-03-01

Nathalie Nylén drömmer om att vara helt självförsörjande om tio år. I dag har hon får, grisar, höns och odlar rotfrukter och grönsaker. Foto: Sören Andersson

Lämnar stadens hets

En våg sveper över landet i klimatångestens spår: många väljer bort övertidstimmar och konsumtionshets för att satsa på ett lugnare liv med självhus­hållning på landet. Möt två före detta kommun­anställda som helt ställt om sina liv.  2019-03-01

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb