×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Fackens protester räddar tidningen

2012-06-04, Tidningenvision.se

Nerven, personaltidningen i Kalmar läns landsting, får vara kvar tills vidare. Landstingsledningen ville lägga ned den men fackens protester gav resultat.

– Vi vill ha kvar tidningen och var inte överens med arbetsgivaren men nu låter de tidningen leva kvar under 2012, säger Stefan Polteg på Vision i Landstinget i Kalmar län.

Tidningen Nerven har gått ut till alla anställda i landstinget fem gånger om året. Tidningens uppgift är att på ett oberoende och journalistiskt sätt spegla aktuella händelser i landstinget, både positiva och negativa.

Men under våren har dess existens varit hotad. Landstings­ledningen vill satsa mer på intranätet och säger att den dåliga ekonomin gör att pengarna inte räcker till en papperstidning. Kommunikationsdirektören Anna Strömblads förslag var därför att lägga ned tidningen.

– Vi har fått kritik mot intranätet för att det inte motsvarar medarbetarnas förväntningar och att det är svårt att hitta information. Därför måste vi göra en satsning på det. Mitt förslag var att vi skulle omdisponera resurserna från personaltidningen till intra­nätet, säger hon.

Det finns ännu inget formellt beslut om att papperstidningen ska få vara kvar. Anna Strömblad vill inte uttala sig om tidningens framtid med hänvisning till att samtalen med facken pågår. Men flera källor uppger att tidningen ska få vara kvar i någon form, till att börja med året ut.

Cecilia Kilander, redaktör för Nerven, är glad över att papperstidningen inte läggs ned. Hon tycker det är viktigt att personalen har en egen tidning. Hon hänvisar också till en undersökning landstinget gjort som visar att nästan åtta av tio alltid läser tidningen.

– Jag har fått jättemånga mejl och reaktioner. Det främsta skälet till att de anställda vill ha kvar tidningen är att den är oberoende. Samtliga är oroliga för att det bara ska bli ledningsstyrd information, säger hon.

Cecilia Kilander säger också att det är värdefullt för personalen att få hem sin tidning i brevlådan. Många anställda har det stressigt
på jobbet och hinner inte sitta och läsa mer än det allra nödvändigaste på intranätet på arbetstid. Alla har inte heller tillgång till egna datorer.

Att tidningen Nerven hotas av nedläggning är ingen unik händelse. Allt fler landsting använder intra­nätet för att sprida personalinformation i stället för genom journalistiska papperstidningar.

Nyligen lade Västmanlands läns landsting ned sin personaltidning. Andra som lagt ned tidningar är Stockholm, Östergötland, Jämtland och Halland.

Birgitta Fredén, ordförande för Journalistförbundets OJ-distrikt som organiserar offentligt anställda journalister, kan inte med säkerhet säga hur trenden ser ut för landstingens personaltidningar. Men hon säger att kommuner, landsting och myndigheter i rask takt lägger ned journalistiska papperstidningar som riktar sig till allmänheten.

– Man vill inte ha tidningar där journalister tar med läsarnas synpunkter och granskar vad olika beslut betyder för allmänheten. De vill hellre göra webbtidningar som är megafoner och berättar att allt de gör är jättebra, säger Birgitta Fredén.

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@vision.se, 08-789 64 90

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  för 5 dagar sedan

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  för 5 dagar sedan

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  för 5 dagar sedan

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  för 5 dagar sedan

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb