×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Deltidsarbetslös fick rätt mot a-kassan

2012-06-15, Tidningenvision.se

Inger Gustafsson stängdes av från a-kassan för att hon sade upp sig från deltidsjobbet 1,5 dag för tidigt. Nu har hon fått rätt i högsta instans och a-kassan har betalat tillbaka 27 000 kronor.

– Jag och mitt ombud har kämpat för det här och inte gett upp. Vi visste att vi hade rätt, säger Inger Gustafsson.

Diakonen Inger Gustafsson var arbetslös men hade ett extraknäck som vicevärd i bostadsrättsföreningen där hon själv var medlem. Trots att tjänsten bara var 10 procent såg a-kassan den som ett deltidsjobb. Därför fick hon bara 75 a-kassedagar i stället för 300 dagar som hon fått om hon varit helt arbetslös.

När Inger Gustavsson närmade sig den 75:e dagen kände hon sig tvungen att sluta som vicevärd för att bli helt arbetslös och på så sätt få behålla a-kassan.

– Jag var tvungen att säga upp mig, annars hade jag fått leva på 3 200 kronor i månaden från vicevärdsjobbet. Det gick ju bara inte, säger hon.

Då kom chockbeskedet från a-kassan. Inger Gustavsson blev avstängd i 45 dagar på grund av att hon sade upp sig en och en halv dag för tidigt. Enligt a-kassans tolkning av reglerna måste man ha förbrukat alla 75 dagarna innan man får säga upp sig.

– Jag blev avstängd i en och en halv månad. Jag var helt utan pengar, eftersom jag hade sagt upp mig hade jag inte ens kvar ersättningen som vicevärd. Det var fruktansvärt obehagligt och tufft. Det är inte kul att behöva låna sig fram, säger hon.

Inger Gustavsson säger att hon hade varit i kontakt med a-kassan och fått beskedet att hon inte fick överskrida de 75 dagarna. Hon tycker det var svårt att veta exakt när de ersättningsdagarna var slut och tycker framför allt att straffet på 45 dagars avstängning är alldeles för hårt.

– Det står inte i proportion och dessutom var regeln helt ny, säger hon.

Inger Gustavsson överklagade avstängningen och fick rätt i förvaltningsrätten som ansåg att det inte behövde gå exakt 75 dagar innan hon sade upp sig. A-kassan överklagade i sin tur och vann i kammarrätten som såg strikt på 75-dagarsgränsen. Inger Gustafsson fick då hjälp av LO-TCO Rättskydd för att få saken prövad i högsta instans.

Högsta förvaltningsdomstolen gav Inger Gustafsson rätt och motiverar beslutet med att det var så få ersättningsdagar kvar och att hon jobbade så lite. Men rätten var inte enig. Två av de fem ledamöterna tycker att hon inte hade tillräckliga skäl att säga upp sig.

Niklas Forsgren, försäkringsansvarig på A-kassan Vision, säger att a-kassan har drivit Inger Gustafssons fall för att få klarhet i vad som gäller. Han tycker inte att a-kassan gjorde fel som stängde av henne.

– Vi tycker att vi gjorde en riktig bedömning. Som bestämmelsen är utformad och som den har tolkats är det väldigt tydligt att alla dagar ska vara förbrukade för att man ska få säga upp sig, säger han.

Men han tycker inte att Högsta förvaltningsdomstolens dom ger något klart och tydligt svar på hur a-kassan ska göra nästa gång ett liknande fall dyker upp.

– Tyvärr kan vi inte dra några större slutsatser. Om omständigheterna är precis lika som i det här ärendet kan vi fria från avstängning. Problemet är om det i nästa fall är fem dagar kvar på perioden eller om nästa person jobbar 15 procent. Då vet vi inte om den här domen är tillämplig, säger Niklas Forsgren.

Inger Gustafssons ombud, förbundsjuristen Anne Rajmic på LO-TCO Rättsskydd, tycker i alla fall att domen ger en viss vägledning inför framtiden.

– Den visar att det går att rucka på den här restriktiva gränsen på 75 dagar, man måste ta hänsyn till förhållandena i de individuella fallen.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  för 5 dagar sedan

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  för 5 dagar sedan

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  för 5 dagar sedan

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  för 5 dagar sedan

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb