×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Samma kommun men olika förmåner

2012-01-26, Tidningenvision.se

Högre friskvårdsbidrag, rikskuponger och möjligheter att låna verktyg och lokaler. Vi har jämfört villkoren för anställda i kommuner och i kommunala bolag. Slutsatsen är glasklar – jobba i ett bolag om du vill ha goda förmåner.

Fakta

Socialförvaltningen och det kommunala bostadsbolaget i 50 kommuner har i en enkät fått svara på frågor om vilka förmåner man erbjuder sina anställda. De utvalda kommunerna är i alla storlekar och finns i alla Sveriges län. 74 av 100 förvaltningar/bostadsbolag svarade.

Fri träning på två gym samt friskvårdsbidrag på 1 000 kronor om året, en stuga att hyra i Sälen, rikskuponger och "den kompetensutveckling som varje person behöver". Det är några av de förmåner som anställda på det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås har.

– 2010 lade vi i snitt 10 324 kronor per person i kompetensutveckling, men det kan handla om allt mellan 0 och 100 000 kronor, säger Wivecka Ljungh, personalchef på Mimer som själv gick en kurs som kostade uppemot 100 000 kronor under 2010.

Anställda i Västerås stad kan bara drömma om något liknande. På individ- och familjeomsorgen har man exempelvis inga rikskuponger, utan endast ett friskvårdsbidrag på 1 000 kronor om året.

– Jag kan personligen tycka att det inte borde vara så stora skillnader, säger Anna-Karin Nordin, HR-ansvarig på individ- och familjeomsorgen i Västerås.

Hon tar i stället upp ett lokalt arbetstidsavtal, med stor möjlighet att styra över sin arbetstid, som den främsta förmånen för de anställda.

Samma mönster som i Västerås finns i Göteborg. Anställda på social resursförvaltning har ingen avsatt tid för friskvård, inga rikskuponger och bara 500 kronor om året i friskvårdsbidrag.

Bostadsbolaget, ett av de kommunala bostadsbolagen i staden, betalar upp till 3 000 kronor om året för friskvårdskostnader, har en friskvårdstimme och erbjuder rikskuponger.

– Spontant tycker jag att det är svårt att finna några riktigt bra anledningar till skillnaderna, säger Nicoline Blidberg, HR-chef på social resursförvaltning i Göteborg.

– Jag tycker att man behöver fundera på varför det är så här, och om vi vill ha det så. Jag tycker staden skulle vinna på en samordning av frågan.

Mats Pilhem (V), ordförande i personal- och arbetsmarknadsutskottet i Göteborg, har funderat över frågan. Och han tycker skillnaderna är problematiska.

– Jag tycker att det ska vara jämförbara villkor för alla som arbetar i Göteborgs stad. Vi har också tillsatt en bolagsöversyn för att titta på det här. Vi har ju inte skapat bolagen för att anställda där ska ha särskilda villkor.

Mats Pilhem ser två tänkbara förklaringar till att bolagen generellt tycks ha bättre villkor: Dels att det är färre anställda, vilket innebär att satsningar på personalen inte blir så kostsamma, dels att man inte självklart uppfattar sig som en del av kommunsfären eftersom verksamheten inte är skattefinansierad.

Västerås och Göteborg är två exempel men liknande skillnader i förmåner finns i de flesta kommuner som Tidningen Vision jämfört (se spalten). Generellt har bostadsbolagen högre friskvårdsbidrag, fler erbjuder rikskuponger och många bolag lånar ut lokaler, verktyg och fordon, vilket är mycket sällsynt inom kommunerna.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  2019-08-19

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  2019-08-19

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  2019-08-19

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  2019-08-19

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb