×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Nytt nätverk ska lyfta tolkfrågor

2012-01-30, Tidningenvision.se

Pressen på tolkarna har ökat på senare år. För att förbättra villkoren startar Vision ett yrkesnätverk för teckenspråks- och dövblindtolkar.

Tina Karlsson och Linda Eriksson arbetar som tolkar i Örebro läns landsting. De har tagit initiativ till det nya nätverket, som kommer att drivas i Visions regi. Syftet är att förbättra löneutveckling, arbetsmiljö och yrkesvillkor.

–Vårt yrke har gått från att vara ett hyfsat betalt arbete till ett dåligt betalt arbete. Villkoren blir allt sämre, säger Tina Karlsson.

Tidigare har det varit praxis att en heltidsanställd teckenspråks- och dövblindtolk ska tolka max 20 timmar i veckan. Resten av arbetstiden ska kunna läggas på förberedelser och resor till stället där man ska tolka.

–Nu förväntas vi jobba allt fler timmar. Vi måste ha tid att förbereda oss. Om jag till exempel ska tolka på ett läkarkonvent där många facktermer används så måste jag ha tid att sätta mig in i ämnet och lära mig termerna.

De som arbetar som teckenspråks­tolkar och dövblindtolkar har olika typer av anställningsförhållanden. En del landsting, som Örebro, har fortfarande kvar sina egna tolkar, medan andra, till exempel Stockholms läns landsting, köper in alla tolktjänster från privata bolag och frilansare.

–Det är priset som styr allt och priset har sjunkit. Därför måste man tolka fler timmar än tidigare.

Det nya nätverket har sin första träff i Örebro den 13–14 februari.

–Vi vill få till yrkesvillkor, en ram för hur många timmar vi kan jobba och hur mycket förberedelsetid vi behöver. Dessutom vill vi kunna diskutera och ge synpunkter på till exempel tolktjänstutredningen. Det finns mycket vi kan jobba med, säger Tina Karlsson.

Tanken är att nätverket ska bestå av en representant från varje landsting och region, förutom Örebro läns landsting som har Sveriges största tolkcentral och därför ska ha två representante

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb