×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Chans till mer ledighet i Piteå kommun

2012-01-25, Tidningenvision.se

Ellenor Sundström är strålande glad. Nu kan hon få ytterligare sex semesterdagar. Efter hårt lobbande har facket fått kommunen att säga ja till inväxling av semesterdagstillägget.

Fakta

Så här ser läget ut runtom i landet:

Arbetsgivaren sagt ja till byte av semesterdagstillägg mot längre semester: Örebro, Botkyrka, Piteå, Oxelösund, Pajala, Oskarshamn, Lekeberg , Kristianstad, Nacka, Västervik, Sävsjö, Växjö, Huddinge, Trollhättan, Nyköping, Järfälla, Surahammar, Tyresö, Uddevalla, Lindesberg, Sundbyberg, Kalmar, Sollentuna, Upplands Bro, Kungälv

Här pågår diskussioner mellan Vision och arbetsgivaren: Lidköping,Nynäshamn, Skellefteå, Sundsvall, Åre, Hofors, Sala, Vallentuna, Luleå, Landskrona, Danderyd, Sandviken, Sigtuna, Borlänge, Halmstad, Katrineholm, Vingåker, Eksjö, Hudiksvall, Upplands Väsby, Mark, Ljusdal, Boden, Storfors, Östhammar, Härjedalen, Färgelanda, Trelleborg, Vellinge, Svedala, Västerås, Umeå, Orsa, Torsby, Jönköping, Åstorp, Eskilstuna, Kinda, Göteborg, Bengtsfors, Tibro, Krokom, Rättvik, Östersund, Alingsås, Tingsryd, Umeå, Västra Götalandsregionen

Arbetsgivare som sagt nej*: Hallstahammar, Bräcke, Svenljunga, Dals-Ed, Kristinehamn, Stockholm, Töreboda, Södertälje, Emmaboda, Falkenberg, Norrtälje, Vännäs, Värnamo, Norrköping, Mönsterås, Kramfors, Vara, Söderhamn, Enköping, Hallsberg, Gislaved, Munkedal, Timrå, Mölndal, Härryda, Landstinget Jönköping, Landstinget Kronoberg, Region Skåne, Landstinget Västernorrland, Landstinget Västmanland, Örebro läns landsting, Stockholms läns landsting (*men många av Visions lokalavdelningar planerar att lyfta frågan igen)

Frågan har inte varit aktuell: Dorotea, Malå, Uppvidinge, Hedemora, Aneby, Söderköping, Ragunda, Robertsfors, Gullspång,Överkalix, Båstad, Landstinget Gävleborg.

(Undersökningen är inte komplett, det saknas svar från vissa kommuner och landsting.)

Piteå dansar och ler. Det är namnet på stadens musikfestival, men just nu är det även en lämplig beskrivning på hur många kommunanställda känner sig.

– Det känns som om det regnar manna från himlen. Det här blir ett enormt lyft i tillvaron. Det är nästan för bra för att vara sant, säger Ellenor Sundström, hemtjänstchef i Piteå.

I slutet av förra veckan skrev kommunen och alla fackförbund förutom Kommunal ett avtal som innebär att semesterdagstillägget – de extrapengar man har rätt till varje semesterdag - kan bytas mot längre semester. För anställda under 40 år handlar det om 5 dagar och för äldre blir det 6 dagar.

– Jag är snart 60 år och har större behov av ledighet än pengar. Jag kanske kan resa lite mer och så har jag barnbarn att vara med. Det blir inga problem att fylla den lediga tiden, säger Ellenor Sundström.

Peter Forss, ordförande i Visions Piteå-avdelning, är lika glad.
– Jag är skitnöjd. Det kändes jäkligt bra när jag fick veta att kommunstyrelsen hade sagt ja. Och det känns positivt att vi är en av de kommuner som är först ut här i norr. Det visar att vi är en framåt kommun.

Peter Forss har drivit frågan hårt under ett års tid. Han har bearbetat både politiker och tjänstemän.
– I samtal med kommunalråd och personalchef har jag poängterat att inlösen av semesterdagstillägget kan vara ett sätt att bli attraktivare som arbetsgivare.

Det argumentet landade väl. Piteå kommun har svårt att rekrytera personal, i synnerhet tekniker. Malmfälten, som kan ge högre löner än kommunen, suger åt sig arbetskraften.

– Ska vi ha tekniker är arbetsgivaren piskad att lyfta blicken och hitta andra sätt att locka personal, säger Peter Forss.

Stefan Larsson, Piteås personalchef, är upprymd när Tidningen Vision når honom per telefon.
– Jag har just varit och skrivit på avtalet. Beslutet har fått ett fantastiskt nottagande, medarbetarna är mycket glada.
– Vi ser det här som en pusselbit för att bli en bra arbetsgivare. Det blir ett sätt för oss att lättare kunna rekrytera småbarnsföräldrar.

Rent praktiskt kommer det gå till så att varje anställd får ansöka om inlösen av semesterdagstillägg. Överenskommelsen gäller ett år i taget och chefen kan säga nej om verksamheten anses bli lidande. I Piteå har man beslutat att endast sjuksköterskor ersättas med vikarie.

– Ens kamrater får jobba mer när man är borta. Men självklart ställer vi upp på varandra, säger Ellenor Sundström.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Illustration: Marie Åhfeldt

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-04-12

Sju skäl att gå till jobbet

Att pollinera, ordna rent dricksvatten eller ta emot 1 300 besök i månaden. Arbetsglädje kan till och med vara en begravning. Möt sju personer som drivs av att göra nytta för oss andra.  2019-04-11

Mats Erkers vill börja planera för sin pension, men har svårt att få veta hur hög tjänstepensionen blir. ”Då det handlar om en framförhandlad löneförmån så är det ju ganska allvarligt att jag inte får besked”, säger han. Foto: Rickard Kilström

Svårt planera för pension

Anställda i kommuner och regioner kan ha svårt att få veta hur stor deras tjänstepension kommer att bli. Orsaken är att uppgifterna som ligger till grund för den pensionsprognos som var och en kan göra på webbplatsen minpension.se inte alltid är fullständiga.  2019-04-09

”Det här gör att vi känner oss mer motiverade och uppskattade”, säger den medicinska vårdadministratören Inger Lindblad. Foto: Alexander Von Sydow

Tillägg ska locka folk

De medicinska vårdadministratörerna på akutkliniken på universitetssjukhuset i Örebro har två tuffa somrar bakom sig. Orsaken är brist på vikarier.  2019-04-09

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb