×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vanlig insats utan nytta

2012-02-14, Tidningenvision.se

En av socialtjänstens vanligaste insatser leder inte till någon förbättring, visar en studie om kontaktfamiljer. Det betyder inte att insatsen ska avskaffas. Däremot bör den användas mer genomtänkt. Det anser professor Bo Vinnerljung.

Kontaktfamilj, en av socialtjänstens allra vanligaste insatser för utsatta barn, gör ingen nytta. Det visar en studie gjord av Bo Vinnerljung, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet, som presenterades vid ett seminarium hos Föreningen Psykisk Hälsa.

Studien har jämfört barn som haft kontaktfamilj med barn med liknande social situation som inte fått den insatsen. Resultatet pekar på att vistelse hos kontaktfamilj, vanligen en till två gånger per månad, inte leder till att barnen klarar sig bättre i livet än de i jämförelsegruppen.

Det betyder dock inte att Bo Vinnerljung tycker att socialtjänsten bör sluta anlita kontaktfamiljer.

-För guds skull, sluta inte med det, säger han.

Orsaken är att väldigt många föräldrar som känner behov av stöd efterfrågar just kontaktfamilj. Dessutom pekar allt på att det är rätt barn som nås av insatsen.

-Använd den därför lite mer genomtänkt, säger Bo Vinnerljung.

Han pekar på två faktorer som de enskilt viktigaste för att barn med kontaktfamilj inte ska klara sig bra under uppväxten. Den ena är att ha en ensamstående lågutbildad mamma med socialbidrag. Den andra är att det går dåligt i skolan.

-Det är den allra största riskfaktorn. Därför borde socialtjänsten ta på sig ett större ansvar för att barnen klarar skolan bra, tycker Vinnerljung.

En viktig uppgift för kontaktfamiljerna skulle alltså vara att ge stöd för barnens skolgång. En uppgift kontaktfamiljerna är villiga att ta på sig, tror Agneta Zedell, ordförande i kontaktfamiljernas intresseorganisation Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare.

-Men då måste de först och främst få rätt information om vad som förväntas av dem. Får de det är jag övertygad om att de är beredda att axla uppgiften, säger hon.
 

Per Jernberg

per.jernberg@sktf.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb