×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Fack kräver åtgärder mot orättvisa löner

2012-02-10, Tidningenvision.se

Anställda i kvinnodominerade sektorer som kommuner och landsting har betydligt lägre löner trots att de har lika kvalificerade jobb som andra. Nu kräver fem fackförbund, däribland Vision, åtgärder för rättvisare löner.

De fem fackförbunden Vision, Kommunal, Vårdförbundet, Akademikerförbundet SSR och Sjukgymnasternas Riksförbund anser att yrken som i huvudsak innehas av kvinnor värderas lägre än likvärdiga yrken där de allra flesta är män. Detta trots att jobben är lika kvalificerade och att kvinnor har minst lika hög utbildningsnivå som män. Det skriver företrädare för de fem fackförbunden på Dagens Nyheters debattsida i dag och i rapporten "Hög tid för jämställda löner".

Som exempel nämner de att en undersköterska tjänst minst 2 600 kronor mindre i månaden än en verkstadsarbetare och en socialsekreterare 12 000 kronor mindre än en IT-konsult.

Enligt facken finns det en strukturell diskriminering mot kvinnodominerade yrken och branscher, framför allt inom kommuner och landsting, som innebär att både kvinnor och män inom sektorn får sämre betalt än anställda på den privata sidan.

Nu presenterar de sju förslag för att åstadkomma jämställda och rättvisa löner:
 

 • Lönerna i kvinnodominerade yrken ska värderas efter kunskap, krav och ansvar som jobbet kräver.
 •  
 • Medlingsinstitutet ska få i uppdrag att analysera löneskillnaderna mellan kvinnodominerade och mansdominerade yrken på hela arbetsmarknaden och tillsamman med fack och arbetsgivare föreslå åtgärder.
 •  
 • Fack och arbetsgivare ska tillsammans utveckla fler karriärvägar inom kvinnodominerade yrken.
 •  
 • Regeringen ser över Medlingsinstitutets uppdrag så att industrins norm för lönebildningen går att förena med aktiva insatser för få bort de strukturella löneskillnaderna.
 •  
 • Diskrimineringsombudsmannen, DO, får resurser för att systematiskt granska arbetsgivarnas lönekartläggningar.
 • Försäkringskassan får tillbaka ansvaret för att verka för en jämställd fördelning av uttaget av föräldrapenning.
 •  
 • Alla kommuner och landsting inför rätt till heltid för att öka sysselsättningsgraden för kvinnor.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Fick du bara korvören i löneförhöjning? Illustration: Marie Åhfeldt

Här är regionerna som betalar bäst

Var har medicinska sekreterare och drifttekniker högst medellön? Klicka på valfri region på kartan för att se snittlönerna för 13 olika yrken. Eller välj yrke i tabellen under kartan.  2019-03-03

Allt fler och mer avancerade arbetsuppgifter medför stort ansvar 
för telefonisten Marita Irani, som menar att lönen inte har hängt med. Foto: Marlin Johansson

Proffs på bemötande får lägst lön

Receptionister och telefonister är den grupp som har lägst lön av alla i Tidningen Visions kartläggning. Dessutom har löneutvecklingen varit låg, trots att yrket blivit mer avancerat.  2019-03-02

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-03-01

Nathalie Nylén drömmer om att vara helt självförsörjande om tio år. I dag har hon får, grisar, höns och odlar rotfrukter och grönsaker. Foto: Sören Andersson

Lämnar stadens hets

En våg sveper över landet i klimatångestens spår: många väljer bort övertidstimmar och konsumtionshets för att satsa på ett lugnare liv med självhus­hållning på landet. Möt två före detta kommun­anställda som helt ställt om sina liv.  2019-03-01

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb