×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Deeqa lär landsmän om svensk vård

2012-02-22, Tidningenvision.se

Deeqa Mohamed kom till Sverige som 11-åring. Då fick hon lära sig hur samhället fungerar på egen hand. Nu hjälper hon sina somaliska landsmän att förstå hur den svenska sjukvården är uppbyggd.

Fakta

Ålder: 28 år.

Gör: Hälsokommunikatör på Landstinget i Östergötland.

Bor: Linköping.

Familj: Dotter på 4 år.

Intressen: Vara med vänner, promenera, dansa.

 

Brobyggare

• Det finns fem hälsokommunikatörer i Östergötland som tillsammans pratar sex olika språk, bosniska, kroatiska, serbiska, ryska, arabiska och somaliska.

• Alla hälsokommunikatörer är födda utomlands, har vårdutbildning och yrkeserfarenhet i Sverige. De är anställda av Landstinget och kommunerna i Östergötland och utgår från Flyktingmedicinskt centrum i Norrköping.

• Deras uppdrag är att tidigt fånga upp behov av hälso- och sjukvård och förebygga sjukdomar och främja hälsa hos nyanlända flyktingar och andra invandrare.

• Hälsokommunikatörer finns också bland annat i Stockholm och Malmö.

 

Deeqa Mohamed går genom de vindlande korridorerna på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping, en av Sveriges största gymnasieskolor med 2 100 elever. Hon lyser upp när hon möter bekanta ansikten och kindpussas med de somaliska tjejerna.

Hon jobbar på landstinget i Östergötland som hälsokommunikatör och hennes uppdrag är att hjälpa nyanlända somalier att förstå hur den svenska sjukvården fungerar. Deeqa Mohamed håller också föreläsningar om hälsa, till exempel kost, motion och tandvård på somaliska.

– Vi somalier är inte vana vid att prata om sådant. Men det är inte så konstigt eftersom det varit krig i landet i så många år. Ingenting fungerar där, säger hon.

I dag ska hon träffa ett gäng relativt nyanlända ungdomar för att prata om kost. Tjejerna i färgglada sjalar har redan bänkat sig på en lång rad längst fram i klassrummet. De tre killarna sitter tillbakalutade längst bak.

Eleverna har ofta ingen eller liten skolbakgrund från hemlandet och de har knappt hört talas om proteiner, kolhydrater och kalorier. Men intresset är stort, eleverna lyssnar uppmärksamt och avbryter hela tiden med frågor. Även killarna längst bak har sträckt på sig och hänger med i samtalet.

Deeqa Mohamed skrattar ofta och skojar med ungdomarna. Men hon gör också tydligt att det hon säger är viktigt.

– Det är bra att hon pratar somaliska så att alla förstår. Jag har bara pratat om mat tre gånger tidigare så jag lärde mig mycket, säger eleven Hodan Ahmed, när alla går på rast.

Deeqa Mohamed tar en kopp choko-milk från kaffeautomaten i lärarrummet. Hennes kolleger, som håller föreläsningar på andra språk, droppar in. Hälsokommunikatörer har funnits på Flyktingmedicinskt centrum i fem år. De första två åren drevs verksamheten i projektform men nu är den permanent.

Kommunikatörerna har inte bara föreläsningar för olika språkgrupper utan även för vårdpersonal och SFI-lärare.

– Det blir lätt kulturkrockar, nej, jag menar kulturmöten, i vården, säger hon och skrattar.

Det kan handla om att förstå varför man i vissa kulturer vänder sig till akuten på grund av vanlig feber eller magsjuka. I Sverige är vi vana vid egenvård men sådana förutsättningar finns inte i många länder.

Det kan också vara så att en patient med till exempel diabetes inte kan ta till sig information från läkaren. Då kan kommunikatörerna som har den kulturella bakgrunden, språket och dessutom en vårdutbildning förstå var i missförståndet ligger.

– Det bästa med jobbet är att möta alla fina människor, både yngre och äldre. Visst möter jag svårigheter men jag träffar grupperna flera gånger och då bygger man upp ett förtroende.

Det händer att hon träffar människor som inte mår bra men det är ofta svårt att prata om psykisk ohälsa i vissa kulturer. Hon förklarar att psykiska problem och terapi kan förknippas med galenskap.

Andra saker som är svåra att prata om i vissa kulturer är sex och samlevnad.

– Vi kallar det manlig och kvinnlig hälsa och delar upp grupperna i tjejer och killar. Jag skulle aldrig stå och prata om det öppet inför en blandad klass.

Men det är just vad hon måste göra när rasten är slut.

Deeqa Mohamed ska informera tjejerna om fördelarna med att vaccinera sig mot livmoderhalscancer. Stämningen bland eleverna ändras när hon skriver HPV, som i humant papillomvirus, på tavlan. Det blir lite fnittrigt och även killarna lyssnar uppmärksamt och det märks att frågan är känslig.

– Jag var ju tvungen att förklara att orsaken till viruset är samlag. De skrattade lite men jag gick inte in på det så mycket utan pratade mest om viruset och vaccinationen. Man vet vad man får prata om och inte inom sin kultur.

Deeqa förklarar att många inte vet hur kvinnokroppen ser ut. De kanske aldrig har sett en bild på en livmoder eller äggstockarna och blir helt häpna.

– När jag var yngre och hade mensvärk fick jag lära mig att jag hade ont i tarmarna. Man vågar inte prata om livmodern.

Deeqa Mohamed och hennes familj flydde kriget i Somalia och kom till Sverige 1995. Innan dess hade hon bott ett par år i både Syrien och Ryssland. Hon hade aldrig gått i skolan och längtade efter att få börja plugga när hon väl kom till Sverige.

Hon lärde sig svenska snabbt och hennes pappa som var högutbildad hjälpte till. Och hon kom in i det svenska samhället fort. För pappan var det tuffare eftersom det var svårt att få jobb. Han fick börja om helt.

Deeqa Mohamed tycker att det är bra att det i dag finns mycket mer hjälp att få på sitt eget språk. Men hon brukar råda eleverna att lära sig språket ordentligt eftersom det är ingången till samhället.

– Jag kan vara exempel, förebild, jag kan vara allt för dem. Jag känner att jag förstår dem och de förstår mig. Jag har så mycket att ge.


 

Artiklar

Trots en extra satsning på medicinska sekreterare i Landstinget i Kalmar län tycker Elisabeth Ingesson att lönepåslagen är otillräckliga. Bland annat för att snittlönerna ligger lägre än undersköterskornas. Foto: Sara Winsnes

Så mycket ökade lönerna i år

Löneökningar på över 2,7 procent för många av Visions medlemmar. Det blev resultatet av den lokala lönerundan 2018. I kommunerna gick det ungefär som i fjol. Men i landsting och regioner syns en positiv tendens.  2018-10-26

Hampus Savolainen och Maria Sten-Lundgren jobbar i Högsby kommun där Visions medlemmar fått en löneökning på i snitt 4,0 procent. Foto: Mattias Johansson

Högst höjning i Högsby

Hur mycket Visions medlemmar i kommunerna fått i lönepåslag varierar kraftigt över landet. Småländska Högsby toppar löneligan bland de kartlagda kommunerna med i snitt 4,0 procents löneökning medan norrbottniska Överkalix ligger lägst med 1,8 procent.  2018-10-26

Illustration: Marie Åhfeldt

Är du den nya kraften?

Varför engagera sig fackligt när man har så mycket annat att stå i? För att du lär dig mycket och kan förbättra villkoren och arbetsmiljön för dina kolleger, lyder svaret från Vision-ombuden själva.  2018-10-26

Tack vare att Maud Tibblin och Lena Hillberg uppmärk­sammade Vision 
på att ersättningen för helgarbetet 
verkade vara orimligt låg får 
nu drygt 20 tand­skötskor dela på 
1,3 miljoner kronor. Foto: Johan Wahlgren

De fick för lite lön i tio år

Tandsköterskor på Folktandvården i Uppsala län får mellan 1 300 och 100 000 kronor retroaktivt.  2018-10-22

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb