×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Cheferna behöver sättas på skolbänken

2012-02-08, Tidningenvision.se

Medarbetare måste bli mer del­aktiga vid förändringar och chefer måste få rätt redskap för att kunna leda. Det är två sätt att förbättra arbetsmiljön, menar fack och arbetsgivare.

Visions arbetsmiljöexpert Carola Löfstrand har haft på känn att den psykosociala arbetsmiljön har försämrats.

– Undersökningen bekräftar mina misstankar. Sjukskrivningarna ökar igen. Och vi vet ju att dålig psykosocial arbetsmiljö leder till sjukskrivningar.

Hon ser flera förklaringar till den försämrade arbetsmiljön.

– I kristider väljer man ofta att tillsätta chefer som är duktiga på ekonomi, snarare än sådana som har fallenhet för att leda. Det ekonomiskt kärva läget har också gjort att man har slimmat. I stressade organisationer där cheferna inte är bra på ledarskap blir folk rädda, det blir lågt i tak och då frodas mobbning.

Hon menar att det är viktigt att chefer får gå arbetsmiljöutbildning tillsammans med skyddsombud.

– Det gäller att ha ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Om arbetsgivaren inte ger chefen redskapen går verksamheten i kräftgång och folk blir sjuka.

Britt-Inger Kajnäs, arbetslivschef på arbetsgivarorganisationen SKL, är mer tagen på sängen av resultatet.

– Vi har inte själva fått några direkta indikationer på att arbetsmiljön skulle ha blivit sämre, säger hon.

Kan minskade resurser vara förklaringen?

– Jag kan inte svara för hur det ser ut ute i kommunerna. Men helt klart har kommunerna börjat fokusera mer på effektivitet. Inte främst med syfte att spara pengar, utan för att skapa bra vård och ökad tillgänglighet för brukarna.

En förklaring till att arbetsmiljön upplevs som sämre är att många kommuner skiftar arbetssätt.

– De senaste åren har lean fått genomslag. Alla omställningsperioder innebär osäkerhet. När man skapar nya rutiner kan det kännas otryggt. I det läget kan medarbetare uppleva att det blir för mycket.

För att förbättra arbetsmiljön menar Britt-Inger Kajnäs att det är viktigt att medarbetarna är delaktiga vid förändringar och att cheferna får bättre stöd i sin roll.

 

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb