×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Syskonen som har facket i blodet

2012-12-12, Tidningenvision.se

Syskonen Wimarsson har blivit en facklig maktfaktor i Kalmar län. Lillasyrran Britt har just axlat rollen som ordförande i Visions landstingsavdelning. Som bollplank har hon brorsan Per, mångårig Visionordförande i Västerviks kommun.

Fakta

Ordförande i Visions avdelning i Västerviks kommun.

Ålder: 49 år.

Bor: Västervik.

Karriär: Har tidigare jobbat på Electrolux. Sedan 1988 vaktmästare och tekniker på ett vårdgymnasium i Västervik. Jobbade fackligt på heltid i dåvarande
SKTFs landstingsavdelning i fem år. Är nu anställd fackligt på 80 procent i Västerviks kommun.

De är slående lika, men inte bara utseendemässigt. Pratglada, lite skojfriska och med en oemotståndlig lust att reta varandra. Men det är inte bara syskonskapet som svetsar dem samman, utan även deras fackliga engagemang. Förra året valdes Britt Wimars­son till ordförande i Kalmar läns Visionavdelning efter ett år som vice.

– Jag är orädd och tycker om att förändra. Jag gillar rampljuset, det är någon rubbning jag har, säger Britt Wimarsson med ett skratt.

Samma "rubbning" tycks även storebror Per ha. Han kallar sig själv för styrelsenarkoman och hade ett tag sju olika ideella engagemang samtidigt – bland annat inom facket, socialdemokratin och som nämndeman. Det fackliga engagemanget går tillbaka till Pers och Britts pappa som var med i träindustrins fackförbund och ofta skrev glödande insändare i lokalpressen.

Men samtidigt som Britt har klivit upp på ordförandeposten är Per på väg att kliva ned. Han började sin fackliga karriär för 15 år sedan, först som vice ordförande i dåvarande SKTFs landstingsstyrelse och nu som ordförande i Västerviks kommun. I grunden är han tekniker och vaktmästare på en vårdskola.

– Snart fyller jag 50 och känner att bäst före-datumet har gått ut. Jag vill inte vara den som klamrar mig fast. Jag ställer inte upp till omval nästa år.

Britt tycker att det känns tryggt att kunna luta sig mot Pers gedigna erfarenhet. Som Visionordförande fick hon en flygande start.

– Jag gick ut hårt och fick igenom en stängning av ett kontor på ett sjukhus där arbetsmiljön inte var dräglig. Jag slog på stora trumman och ringde Per: har jag gjort rätt? Eftersom jag inte har så mycket facklig bakgrund så går jag än så länge mycket på magkänsla. Jag tar lärdom av Per, han har ofta svar. Han är min mentor, säger Britt.

– Ja, jag har grundkunskaperna, den fackliga tankegången och värdegrunden väl förankrade i mig vid det här laget, säger Per.

Men som den bror han är, så är han förstås inte bara till hjälp.

– Han kan retas också. Han vet att jag kan förstora saker och bli lite hysterisk. Första gången som jag skulle åka på stor facklig konferens lurade han i mig att jag var tvungen att upp på scenen och säga något. Jag gillar ju att stå i centrum och tänkte "vad häftigt… men, ehh… VAD ska jag säga?".

Britts fackliga arbete började när hon blev ombud på sin första arbetsplats i landstinget – telefonväxeln i Västervik. Nu har hon sin grundtjänst som assistent på den interna kundtjänsten, men jobbar fackligt på heltid.

– Men jag har inte glömt hur det är att vara ombud. Vi måste bli bättre på att ta tillvara på våra fackliga ombud, ge dem utbildning och stöd. Just nu sprutar jag idéer som en duracellkanin, det är så mycket jag vill göra i Kalmar län.

Efter många år som förtroendevald har Per tappat mycket yrkeskompetens, men också vunnit mycket erfarenhet och kunskap inom andra områden.

– I framtiden vill jag jobba med personalfrågor.

Men att Per släpper facket behöver inte innebära att hans gren på det fackliga familjeträdet bryts av. Det finns chans till återväxt.

– Min dotter läser till socionom och är också Visionmedlem, säger Per med hopp i rösten.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  2019-08-19

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  2019-08-19

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  2019-08-19

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  2019-08-19

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb