×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Svårt rekrytera till bygglovsjobb

2012-12-14, Tidningenvision.se

Bristen på bygglovshandläggare är stor. Kommunerna måste erbjuda högre löner och bättre villkor om man ska klara rekryteringen.

Nio av tio kommuner har svårt att rekrytera personal i byggfrågor med rätt kompetens. I dagsläget saknas över 200 bygglovshandläggare och byggnads- och VVS-inspektörer konstaterar Boverket i en rapport.

Orsaken är bland annat att äldre personal går i pension och att den nya plan- och bygglagen kräver större arbetsinsatser. Men också att många med rätt utbildning och erfarenhet väljer bort kommunerna som arbetsgivare. För att kunna mäta sig med privata företag måste kommunerna bli betydligt mer attraktiva som arbetsgivare, anser Boverket.

– Lönen är viktig. Men även om man inte kan ge samma lön som i den privata sektorn måste man kunna erbjuda något annat, som bättre förmåner, arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter. Annars kommer den onda spiralen att fortsätta, säger Lars Brask, jurist på Boverket.

När Tidningen Vision hör med kommuner som haft platsannonser ute i höst visar sig problemet främst ha varit att hitta erfaren personal. Till exempel Emmaboda hade 45 sökanden till ett jobb som bygglovshandläggare, men de flesta hade ingen yrkeserfarenhet, och tjänsten är ännu inte tillsatt.

– Det var svårare än vi trodde. Men vi fortsätter att gå igenom ansökningarna. Tills vidare har vi delat upp arbetsuppgifterna men det håller inte i längden, säger avdelningschef Åsa Albertsson.

Emmaboda har dock inga problem att klara handläggningstiderna. Det byggs inte så mycket i år och trycket är inte lika högt som tidigare. Konjunkturläget kan också bidra till att det blir lättare att rekrytera. Det konstaterar Håkan Jacobsson, stadsbyggnadschef i Falköping som är på väg att tillsätta två tjänster.

– Den privata marknaden är osäker, och jag har en känsla av att byggnadsingenjörer kanske söker sig till en tryggare tillvaro. Men vänder konjunkturen får vi svårt att matcha de privata företagen lönemässigt. Vi har mycket att jobba med när det gäller att visa att det är attraktiva jobb i kommunen, säger han.

Hittills har man lyckats med att rekrytera. Och omsättningen har varit stor, ungefär hälften av de 20 anställda på avdelningen har börjat de senaste två åren.

På Boverket ser man risken att kommunerna drar ned på tillsynen när det inte går att rekrytera tillräckligt med personal. Det kan i sin tur leda till sämre kvalitet i byggandet.

Personalbrist påverkar även arbetsmiljön. Att jobba med bygglov och inspektioner är krävande, konstaterar Lars Brask på Boverket.

– De fattar rätt så tuffa myndighetsbeslut och det är många olika intressen som ska vägas. Dessutom jobbar de i en politisk organisation som inte alltid förstår myndighetsrollen.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Illustration: Marie Åhfeldt

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-04-12

Sju skäl att gå till jobbet

Att pollinera, ordna rent dricksvatten eller ta emot 1 300 besök i månaden. Arbetsglädje kan till och med vara en begravning. Möt sju personer som drivs av att göra nytta för oss andra.  2019-04-11

Mats Erkers vill börja planera för sin pension, men har svårt att få veta hur hög tjänstepensionen blir. ”Då det handlar om en framförhandlad löneförmån så är det ju ganska allvarligt att jag inte får besked”, säger han. Foto: Rickard Kilström

Svårt planera för pension

Anställda i kommuner och regioner kan ha svårt att få veta hur stor deras tjänstepension kommer att bli. Orsaken är att uppgifterna som ligger till grund för den pensionsprognos som var och en kan göra på webbplatsen minpension.se inte alltid är fullständiga.  2019-04-09

”Det här gör att vi känner oss mer motiverade och uppskattade”, säger den medicinska vårdadministratören Inger Lindblad. Foto: Alexander Von Sydow

Tillägg ska locka folk

De medicinska vårdadministratörerna på akutkliniken på universitetssjukhuset i Örebro har två tuffa somrar bakom sig. Orsaken är brist på vikarier.  2019-04-09

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb