×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Samma symptom som tortyroffer

2012-12-12, Tidningenvision.se

Mobbningsoffer visar samma symptom som personer som blivit utsatta för tortyr, posttraumatiskt stressyndrom. Även vittnen till mobbning kan bli sjuka, menar forskaren Reza Emdad.

Fakta

Individuella riskfaktorer för att drabbas av mobbning

1. Att gilla utmanande arbetsuppgifter, vara en kompetent medarbetare.

2. Hög stress i vardagen.

3. Privatekonomisk belastning.

Riskfaktorer i arbetsmiljön

1. Bristande stöd från arbetskamrater.

2. Rollkonflikter.

3. Negativ attityd mot sjukskrivning från arbetskamrater.

Källa: Reza Emdad, Karolinska Institutet

Reza Emdad, docent i medicinsk psykologi på Karolinska Institutet, håller på med en studie om mobbning bland tjänstemän och arbetare.

– Tidigare har man mest fokuserat på mobbaren och den drabbade. Jag fokuserar på tre parter, där vittnena också har en viktig del i processen. Det är inte ett individproblem utan hela arbetsplatsen påverkas av mobbning.

Mobbning får inte bara ekonomiska konsekvenser för organisationen utan också hälsokonsekvenser för alla inblandade. Mobbningsoffer kan utveckla posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, precis som tortyroffer. Reza Emdads forskning visar att även de som blir vittne till mobbning riskerar att utveckla depression, oberoende av andra riskfaktorer.

– Många mår dåligt av att se på men vågar inte ta ställning för offret eftersom man är rädd att förlora jobbet.

Det finns en myt om att den som blir mobbad ofta är en person som sticker ut, klär sig annorlunda eller har udda åsikter. Det stämmer inte enligt Reza Emdad.

– Den som utsätts för mobbning är ofta en kompetent individ som uppfattas som ett hot. Det kan också vara någon som sitter på en maktposition, antingen informellt eller som chef.

Det är viktigt att skilja på konflikter på arbetsplatsen och mobbning. Om konflikter hanteras på rätt sätt kan de till och med leda till utveckling.

– Konflikter är en naturlig del av mänskliga relationer. Men mobbning är alltid något destruktivt. Det kan i värsta fall leda till självmord eller mord.

 

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb