×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Samma symptom som tortyroffer

2012-12-12, Tidningenvision.se

Mobbningsoffer visar samma symptom som personer som blivit utsatta för tortyr, posttraumatiskt stressyndrom. Även vittnen till mobbning kan bli sjuka, menar forskaren Reza Emdad.

Fakta

Individuella riskfaktorer för att drabbas av mobbning

1. Att gilla utmanande arbetsuppgifter, vara en kompetent medarbetare.

2. Hög stress i vardagen.

3. Privatekonomisk belastning.

Riskfaktorer i arbetsmiljön

1. Bristande stöd från arbetskamrater.

2. Rollkonflikter.

3. Negativ attityd mot sjukskrivning från arbetskamrater.

Källa: Reza Emdad, Karolinska Institutet

Reza Emdad, docent i medicinsk psykologi på Karolinska Institutet, håller på med en studie om mobbning bland tjänstemän och arbetare.

– Tidigare har man mest fokuserat på mobbaren och den drabbade. Jag fokuserar på tre parter, där vittnena också har en viktig del i processen. Det är inte ett individproblem utan hela arbetsplatsen påverkas av mobbning.

Mobbning får inte bara ekonomiska konsekvenser för organisationen utan också hälsokonsekvenser för alla inblandade. Mobbningsoffer kan utveckla posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, precis som tortyroffer. Reza Emdads forskning visar att även de som blir vittne till mobbning riskerar att utveckla depression, oberoende av andra riskfaktorer.

– Många mår dåligt av att se på men vågar inte ta ställning för offret eftersom man är rädd att förlora jobbet.

Det finns en myt om att den som blir mobbad ofta är en person som sticker ut, klär sig annorlunda eller har udda åsikter. Det stämmer inte enligt Reza Emdad.

– Den som utsätts för mobbning är ofta en kompetent individ som uppfattas som ett hot. Det kan också vara någon som sitter på en maktposition, antingen informellt eller som chef.

Det är viktigt att skilja på konflikter på arbetsplatsen och mobbning. Om konflikter hanteras på rätt sätt kan de till och med leda till utveckling.

– Konflikter är en naturlig del av mänskliga relationer. Men mobbning är alltid något destruktivt. Det kan i värsta fall leda till självmord eller mord.

 

Artiklar

Fick du bara korvören i löneförhöjning? Illustration: Marie Åhfeldt

Här är regionerna som betalar bäst

Var har medicinska sekreterare och drifttekniker högst medellön? Klicka på valfri region på kartan för att se snittlönerna för 13 olika yrken. Eller välj yrke i tabellen under kartan.  2019-03-03

Allt fler och mer avancerade arbetsuppgifter medför stort ansvar 
för telefonisten Marita Irani, som menar att lönen inte har hängt med. Foto: Marlin Johansson

Proffs på bemötande får lägst lön

Receptionister och telefonister är den grupp som har lägst lön av alla i Tidningen Visions kartläggning. Dessutom har löneutvecklingen varit låg, trots att yrket blivit mer avancerat.  2019-03-02

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-03-01

Nathalie Nylén drömmer om att vara helt självförsörjande om tio år. I dag har hon får, grisar, höns och odlar rotfrukter och grönsaker. Foto: Sören Andersson

Lämnar stadens hets

En våg sveper över landet i klimatångestens spår: många väljer bort övertidstimmar och konsumtionshets för att satsa på ett lugnare liv med självhus­hållning på landet. Möt två före detta kommun­anställda som helt ställt om sina liv.  2019-03-01

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb