×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Samma symptom som tortyroffer

2012-12-12, Tidningenvision.se

Mobbningsoffer visar samma symptom som personer som blivit utsatta för tortyr, posttraumatiskt stressyndrom. Även vittnen till mobbning kan bli sjuka, menar forskaren Reza Emdad.

Fakta

Individuella riskfaktorer för att drabbas av mobbning

1. Att gilla utmanande arbetsuppgifter, vara en kompetent medarbetare.

2. Hög stress i vardagen.

3. Privatekonomisk belastning.

Riskfaktorer i arbetsmiljön

1. Bristande stöd från arbetskamrater.

2. Rollkonflikter.

3. Negativ attityd mot sjukskrivning från arbetskamrater.

Källa: Reza Emdad, Karolinska Institutet

Reza Emdad, docent i medicinsk psykologi på Karolinska Institutet, håller på med en studie om mobbning bland tjänstemän och arbetare.

– Tidigare har man mest fokuserat på mobbaren och den drabbade. Jag fokuserar på tre parter, där vittnena också har en viktig del i processen. Det är inte ett individproblem utan hela arbetsplatsen påverkas av mobbning.

Mobbning får inte bara ekonomiska konsekvenser för organisationen utan också hälsokonsekvenser för alla inblandade. Mobbningsoffer kan utveckla posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, precis som tortyroffer. Reza Emdads forskning visar att även de som blir vittne till mobbning riskerar att utveckla depression, oberoende av andra riskfaktorer.

– Många mår dåligt av att se på men vågar inte ta ställning för offret eftersom man är rädd att förlora jobbet.

Det finns en myt om att den som blir mobbad ofta är en person som sticker ut, klär sig annorlunda eller har udda åsikter. Det stämmer inte enligt Reza Emdad.

– Den som utsätts för mobbning är ofta en kompetent individ som uppfattas som ett hot. Det kan också vara någon som sitter på en maktposition, antingen informellt eller som chef.

Det är viktigt att skilja på konflikter på arbetsplatsen och mobbning. Om konflikter hanteras på rätt sätt kan de till och med leda till utveckling.

– Konflikter är en naturlig del av mänskliga relationer. Men mobbning är alltid något destruktivt. Det kan i värsta fall leda till självmord eller mord.

 

Artiklar

Illustration: Marie Åhfeldt

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-04-12

Sju skäl att gå till jobbet

Att pollinera, ordna rent dricksvatten eller ta emot 1 300 besök i månaden. Arbetsglädje kan till och med vara en begravning. Möt sju personer som drivs av att göra nytta för oss andra.  2019-04-11

Mats Erkers vill börja planera för sin pension, men har svårt att få veta hur hög tjänstepensionen blir. ”Då det handlar om en framförhandlad löneförmån så är det ju ganska allvarligt att jag inte får besked”, säger han. Foto: Rickard Kilström

Svårt planera för pension

Anställda i kommuner och regioner kan ha svårt att få veta hur stor deras tjänstepension kommer att bli. Orsaken är att uppgifterna som ligger till grund för den pensionsprognos som var och en kan göra på webbplatsen minpension.se inte alltid är fullständiga.  2019-04-09

”Det här gör att vi känner oss mer motiverade och uppskattade”, säger den medicinska vårdadministratören Inger Lindblad. Foto: Alexander Von Sydow

Tillägg ska locka folk

De medicinska vårdadministratörerna på akutkliniken på universitetssjukhuset i Örebro har två tuffa somrar bakom sig. Orsaken är brist på vikarier.  2019-04-09

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb