×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Så firar du en jul utan stress

2012-12-11, Tidningenvision.se

Handla julklappar, baka pepparkakor, gå på barnens luciatåg, storstäda och pynta. Dessutom ska allt vara klart på jobbet innan du går på den efterlängtade julledigheten. Julen kan lätt bli en stressfälla, särskilt för kvinnor.

Fakta

• Om du tycker om att julförbereda, ta ledigt några dagar före jul och jobba i mellandagarna i stället.

• Planera tid för vila och återhämtning.

• Sänk ambitionen och kraven på dig själv både på jobbet och hemma.

• Skriv en lista på alla julklappar som ska handlas och var ute i god tid så slipper du hetsa runt dagarna före julafton.

• Fördela uppgifterna inom familjen så att inte en person gör allt.

• Julstöka med barnen, då blir plikterna ett roligt nöje.

• Gör julbordet till ett knytkalas.

• Kom överens med släkten att skippa pliktjulklappar till de vuxna.

• Koppla bort jobbet under julhelgen och kolla inte mejlen under Kalle Anka.

• Tala vänligt till varandra.

• Ett alternativ om man har råd kan vara att resa bort och fira jul.

Källa: Jenny Klefbom och Stressforskningsinstitutet

Var tredje tjänsteman är stressad inför jul, visar en undersökning från Unionen som gjordes förra året. Och det är framför allt kvinnorna som jäktar. 37 procent av kvinnorna säger att de är stressade medan 23 procent av männen är det.

Jenny Klefbom, psykolog, säger att det är mycket som kan skapa stress runt jul. Trassliga relationer inom släkten kommer upp till ytan, att man inte har någon att fira jul med kan vara ett annat stressmoment, liksom att leva upp till förväntningarna från barnens skola att man ska baka och fixa med julavslutningar. Och dessutom är det deadline på många projekt på jobbet inför årsskiftet.

– Sen finns det också generella förväntningar om att man ska vara glad under julen, ha hunnit med allt, städat och köpt fina presenter fast man kanske inte har råd. Det är viktigt att göra det som man själv vill och inte försöka leva upp till samhällets normer eller släktens förväntningar.

Hon tycker inte att det är helt oväntat att kvinnor är mer stressade över julen än män, eftersom undersökningar från SCB visar att kvinnor lägger mer tid på hushållssysslor i hemmet än män.

– Det börjar sakta bli mer jämställt i hemmet men mammor jobbar, precis som pappor, ofta heltid.

Enligt en undersökning som TCO gjorde inför julen 2009 är det kvinnorna som oftast projektleder julen. Två tredjedelar av kvinnorna sköter julplaneringen och städningen. I mer än fyra av fem hem är det kvinnorna som pyntar.

Gunilla Bergensten har skrivit boken Familjens projektledare säger upp sig, som handlar om när hon själv bestämde sig för att sluta hålla i alla trådar hemma och ansvara för barnfamiljens logistik.

Att mannen städar, diskar och tvättar är inte ovanligt i dag, men när det kommer till att hålla reda på barnens kompisars födelsedagar, att gympapåsen ska med, ringa och boka tid hos vårdcentralen, köpa blommor till läraren och så vidare är det ofta kvinnorna som har ansvaret.

Och är det vid någon tid på året som det behövs en projektledare i familjen är det runt jul, vilket kan vara en av anledningarna till att kvinnor känner mer press.

– En sak har jag lärt mig och det är att projektledarrollen är en uppgift som man tar på sig som kvinna för att det förväntas av en, och i längden liksom förlamar det männen. Men att vara projektledare är inget man föds till och därför kan man säga upp sig från det.

Att jobba heltid och ändå få ihop julstök kan vara en utmaning för barnfamiljen. Gunilla Bergensten tror att de flesta i dag har sänkt ambitionerna om en perfekt jul men det är ändå mycket som måste fixas. Hon tycker att lösningen är att dela mer på arbetet.

– Vi kan väl börja med att slå fast att barnen kommer att ha anledning att gå i terapi för många saker, så om den här julen blir annorlunda spelar det ingen roll. De kommer inte att få några men.

– Tvärtom kanske det blir en jul ni alla kommer ihåg. Kanske kan ni skratta åt den för att den var så mager, fel och ynklig. Skratta är bra. Men jag förstår att man vill att det ska vara speciellt och fixat och donat vid jul. Och jag tror att det skulle gå att ordna om man bara hjälptes åt. Dela upp det ni behöver göra. Hälften är alltid en bra början. På allt. n

Artiklar

Trots en extra satsning på medicinska sekreterare i Landstinget i Kalmar län tycker Elisabeth Ingesson att lönepåslagen är otillräckliga. Bland annat för att snittlönerna ligger lägre än undersköterskornas. Foto: Sara Winsnes

Så mycket ökade lönerna i år

Löneökningar på över 2,7 procent för många av Visions medlemmar. Det blev resultatet av den lokala lönerundan 2018. I kommunerna gick det ungefär som i fjol. Men i landsting och regioner syns en positiv tendens.  2018-10-26

Hampus Savolainen och Maria Sten-Lundgren jobbar i Högsby kommun där Visions medlemmar fått en löneökning på i snitt 4,0 procent. Foto: Mattias Johansson

Högst höjning i Högsby

Hur mycket Visions medlemmar i kommunerna fått i lönepåslag varierar kraftigt över landet. Småländska Högsby toppar löneligan bland de kartlagda kommunerna med i snitt 4,0 procents löneökning medan norrbottniska Överkalix ligger lägst med 1,8 procent.  2018-10-26

Illustration: Marie Åhfeldt

Är du den nya kraften?

Varför engagera sig fackligt när man har så mycket annat att stå i? För att du lär dig mycket och kan förbättra villkoren och arbetsmiljön för dina kolleger, lyder svaret från Vision-ombuden själva.  2018-10-26

Tack vare att Maud Tibblin och Lena Hillberg uppmärk­sammade Vision 
på att ersättningen för helgarbetet 
verkade vara orimligt låg får 
nu drygt 20 tand­skötskor dela på 
1,3 miljoner kronor. Foto: Johan Wahlgren

De fick för lite lön i tio år

Tandsköterskor på Folktandvården i Uppsala län får mellan 1 300 och 100 000 kronor retroaktivt.  2018-10-22

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb