×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Bli en fena på att mingla

2012-08-28, Tidningenvision.se

Att mingla är kanske det bästa sättet som finns för att skapa nya kontakter. Men hur gör man då? Mingelexperten Leena Männik Styren berättar.

Fakta

1. Gå på minglet med en glad inställning.

2. Tänk på kroppsspråket – öppen blick, rak hållning, inte armarna i kors.

3. Fråga andra mer än du pratar om dig själv.

4. Avsluta varje samtal på ett trevligt sätt. Det är kutym på mingel att inte stanna länge vid varje person.

5. Om du har lovat att kontakta någon du har minglat med, gör det inom en vecka, annars finns risken att du glöms.

Tycker du att det är jobbigt, läskigt och svårt att mingla? Då är du inte ensam. När Leena Männik Styren skrev boken Mingel – Konsten att knyta kontakter intervjuade hon massor av människor med helt olika bakgrund. Och nio av tio, oavsett ålder, yrke, utbildning eller kön, svarade att de tycker att det är obehagligt att mingla.

– Man oroar sig för att inte komma på något att prata om och är rädd att de man tar kontakt med ska vara otrevliga. Det är det som håller många tillbaka från minglet. Men handen på hjärtat, hur ofta händer det att folk är ovänliga?

Leena Männik Styren håller även kurser i hur man minglar och är förstås övertygad om det förträffliga i mingel.

– Det är ett fantastiskt sätt att skapa nätverk, vänner och kolleger, och man kan mingla sig till att få arbete, bostad och partner.

Men vad ska man säga till någon man aldrig tidigare har träffat?

– Väder och vind är hånat som samtalsämne, men det fungerar faktiskt bra som inledningsreplik. Sedan kan man gå vidare i samtalet.

Ett annat säkert kort, enligt Leena Männik Styren, är här-och-nu-ämnen. Det är frågor som handlar om varför man är här, vem man känner och om platsen man är på.

– Man kan alltså prata om allt man ser, hör och äter just nu. Det är frågor som alla har gemensamt.

Men om man kommer helt själv till ett mingel­party där man inte känner någon annan är det inte så lätt att tränga sig på i grupper som redan står och pratar. Det förstår Leena Männik Styren. Men hon vet bot också.

– Första steget är att komma till minglet bland de första, då har man större chans att hälsa på folk. Motståndet blir större om det redan är mycket folk på plats.

– Men om det ser ut som att alla redan har hunnit gruppera sig, så titta i utkanten av rummet, vid drinkbordet, i toakön eller i garderoben. Där finns alltid någon som står själv, och det är lättare att börja prata med någon som står ensam. Dessutom lär den ensamma personen bli överlycklig om du kommer.

Leena Männik Styren tycker absolut att det går bra att kila in sig i en grupp också, om man nu skulle vara av den modiga sorten.

– Då räcker det egentligen med att man
bara går fram och säger "Hej, jag heter Leena, jag känner ingen här". Då är de flesta vänliga.

– Jag vill samtidigt passa på att uppmana alla som står och pratar i grupper att hålla ögonen öppna, ta ett steg bakåt och leta efter ensamma människor att bjuda in. Om den typiskt svenska attityden öppnades upp en aning skulle det vara lättare att inte oroa sig så mycket för minglet.

Kroppsspråket är minst lika viktigt som det talade, enligt Leena Määnik Styren.

– Det signalerar egentligen mer än ord. Står du till exempel i ett hörn och sms:ar, kommunicerar du att du inte vill ha kontakt. Och om man är nervös är det lätt att se lite bister ut, så tänk på att le lite. För den som gör det, rör sig i rummet, har öppen blick, rak hållning och armarna hängande vid sidorna drar andra människor till sig.

Att bli bättre på något kräver träning. Samma sak gäller för mingel.

– Utsätt dig för det och sätt upp mål för dig själv, till exempel att du ska hälsa på minst tre personer du inte känner under minglet. Förbered dig genom att tänka efter vad du vill berätta om dig själv i sammanhanget, och framför allt vad du vill veta om andra. Bästa sättet i kontaktskapande är att visa intresse för andra.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Trots en extra satsning på medicinska sekreterare i Landstinget i Kalmar län tycker Elisabeth Ingesson att lönepåslagen är otillräckliga. Bland annat för att snittlönerna ligger lägre än undersköterskornas. Foto: Sara Winsnes

Så mycket ökade lönerna i år

Löneökningar på över 2,7 procent för många av Visions medlemmar. Det blev resultatet av den lokala lönerundan 2018. I kommunerna gick det ungefär som i fjol. Men i landsting och regioner syns en positiv tendens.  2018-10-26

Hampus Savolainen och Maria Sten-Lundgren jobbar i Högsby kommun där Visions medlemmar fått en löneökning på i snitt 4,0 procent. Foto: Mattias Johansson

Högst höjning i Högsby

Hur mycket Visions medlemmar i kommunerna fått i lönepåslag varierar kraftigt över landet. Småländska Högsby toppar löneligan bland de kartlagda kommunerna med i snitt 4,0 procents löneökning medan norrbottniska Överkalix ligger lägst med 1,8 procent.  2018-10-26

Illustration: Marie Åhfeldt

Är du den nya kraften?

Varför engagera sig fackligt när man har så mycket annat att stå i? För att du lär dig mycket och kan förbättra villkoren och arbetsmiljön för dina kolleger, lyder svaret från Vision-ombuden själva.  2018-10-26

Tack vare att Maud Tibblin och Lena Hillberg uppmärk­sammade Vision 
på att ersättningen för helgarbetet 
verkade vara orimligt låg får 
nu drygt 20 tand­skötskor dela på 
1,3 miljoner kronor. Foto: Johan Wahlgren

De fick för lite lön i tio år

Tandsköterskor på Folktandvården i Uppsala län får mellan 1 300 och 100 000 kronor retroaktivt.  2018-10-22

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb