×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Allt mer pappersjobb

2012-08-14, Tidningenvision.se

Antalet sekreterare har minskat radikalt, samtidigt som administrationen ökat. Vårdpersonal, lärare och andra får ägna allt större del av sin tid åt kontorsarbete, visar en studie.

Fakta

Forskarna Anders Ivarsson Westerberg på Södertörns högskola och Anders Forsell på Uppsala universitet utkommer senare i höst med boken Administrationssamhället. I sin forskning har de sett tre tendenser:

1. En större administrativ arbetsbörda i allmänhet.

2. Nya former för administrativt arbete, bland annat på grund av informationsteknologin.

3. Det administrativa arbetet trycks nedåt och utåt i organisationeerna.

– Det ska redovisas, rapporteras och skrivas planer för allting. Det ligger i tiden, säger Anders Ivarsson Westerberg vid Södertörns högskola som tillsammans med en forskarkollega studerat det de kallar administrationssamhället.

Det är svårt att definiera vad administration är och därmed också svårt att säga hur mycket den ökat. Men efter att ha intervjuat och låtit personal i skolan och vården skriva arbetsdagböcker, samt gått igenom tidigare studier, har forskarna belägg för att pappersarbetet tar allt mer av arbetstiden.

– Mellan tummen och pekfingret använder en lärare ungefär lika mycket tid till administration som till undervisning. På samma sätt har sjuksköterskan en timme för patienten och en timme för administration.

Inom vården har Vision sedan flera år påtalat riskerna med att dra ned på antalet medicinska sekreterare. Under mottot "rätt person ska göra rätt sak" har man argumenterat för att sjukvården tjänar på att behålla sekreterare. Den bilden stämmer med forskarnas resultat.

– Man har dragit ned på administrativ personal i tron att man ska spara resurser. Men konsekvensen som vi sett i våra studier är att det arbetet flyttas över till vårdande personal, säger Anders Ivarsson Westerberg.

Varför ökar administrationen?

– En orsak är att man dokumenterar mycket mer och noggrannare än man gjorde tidigare. Allt ska kunna redovisas och kontrolleras, och man tenderar att överdokumentera på grund av rädslan att bli granskad.

En annan bidragande orsak är det Anders Ivarsson Westerberg kallar legitimerande administration. Till exempel alla olika sorters planer och policys.

– Det finns hur många som helst. I första hand används de för att utåt tala om att man är miljövänlig och kvalitetsmedveten med mera. Men de kanske inte är så riktade inåt mot själva verksamheten.

Men samtidigt genomförs ofta effektiviseringar med motivet att byråkratin ska minska?

– Ja, det är paradoxalt. När något ska effektiviseras införs nya modeller för styrning som ska följas upp och utvärderas. Men man tänker inte på att man därmed ökar administrationen. Det glömmer man bort.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Belgin Fuchs. Foto:Privat

Varför är Kramfors bäst i telefon?

Fem frågor till Belgin Fuchs samhällsvägledare i Kramfors kommun.  2019-02-27

Annelie Österman tar bort blommor från kistan efter begravningsceremonin. Hon låter några blommor ligga kvar när kistan åker in i ugnen. Foto: Lasse Nilsson

De tar vid ­efter döden

De arbetar i det fördolda, med ett yrke som få känner till. Annelie Österman och Lars Blixt jobbar med att kremera döda, och med all administration runtomkring. En annan viktig uppgift är att stötta anhöriga.  2019-02-27

”Vi sitter på tre platser i stiftet. När vi har personalmöte använder vi ett videosystem som Svenska kyrkan har utvecklat”, säger Mats Lundgren. Foto: Johan Gunséus

Rörigt med många kanaler

Mejl, intranät, videokonferens, Skype och Slack. Blir det rörigt med alla olika digitala samarbetsverktyg? Ja, lyder svaret från 6 av 10 tjänstemän.  2019-02-27

Löneadministratören Ida Ylipää i Övertorneå ser fram emot samarbetet med Haparanda kommun. Foto: Marianne Berglund

Testar nytt samarbete

Att kommuner samarbetar inom löneadministration är inget nytt. Men nu ligger Haparanda och Övertorneå i startgroparna för att påbörja en ny typ av samarbete.  2019-02-27

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb