×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Forskningsprojekt om belastningsskador

2012-04-16, Tidningenvision.se

Trots att tjänstemännen inte utför något fysiskt betungande arbete så drabbas de av belastningsskador. Nu ska flera projekt utreda varför, skriver TCO-tidningen.

Det är Centrum för Belastningsskadeforsning vid Högskolan i Gävle (CBF) som i 35 olika projekt ska forska om varför belastningsskador uppstår, hur de kan förhindras och vad det kan finnas för lämpliga botemedel mot dem.

En av sakerna man kommer försöka lösa gåtan på är varför det är i de typiska tjänstemannajobben som belastningsskadorna ökar mest.

– Vid första anblicken är det ett mysterium. Hur kan man få ont av ett arbete där musklerna bara jobbar på 5-10 procent av sin maximala förmåga? säger Svend Erik Mathiassen, professor och chef för CBF, till TCO-tidningen.

Enligt honom finns det många hypoteser kring varför och han är hoppfull att man ska kunna få svar på frågan under de kommande åren.

- Vad gäller belastningsskador hos tjänstemän kan man tala om en ”omvänd fråga”: arbetet innebär fysisk overksamhet och just ingen variation, vilket betyder att musklerna tar stryk. Det är som att sitta i TV-soffan även under arbetstid. Arbetet är för lätt och vi skulle behöva mer ”tungt jobb” mellan varven. Den kunskapen behöver komma ut på kontoren, men frågan är hur man mäter begreppet variation, säger Svend Erik Mathiassen till TCO-tidningen.

Det är Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, FAS, som finansierat forskningen. CBF kommer att få 50 miljoner kronor under det kommande decenniet. Utöver det satsas 25 miljoner kronor varje år från högskolan i Gävle på CBF för forskning med samlingsnamnet ”Ett hälsofrämjande arbetsliv”. Det gör deras projekt till de högst finansierade av alla projekt inom arbetslivs- och arbetsmiljöforskningen i Sverige.
 

Johanni Sandén

johanni.sanden@vision.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb