×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vanvårdade nekas ekonomisk ersättning

2011-09-12, Tidningenvision.se

Det blir ingen ersättning för de hundratals fosterbarn som vanvårdades på samhällets institutioner. Förslaget, som kommer från regeringen, sätter ny fart på svekdebatten.

2010 kom Vanvårdsutredningen med delrapporten Vanvård i social barnavård under 1900-talet. Där berättade över 400 personer om sin uppväxt på fosterhem och barnhem under perioden 1920-1980. Fram trädde bilder av stor utsatthet, men också av regelrätta brott och grymma övergrepp.

Hur ska dessa människor få ersättning, en ursäkt och vilka åtgärder måste vidtas för att vanvården inte ska upprepas i framtiden? För att svara på de frågorna tillsatte regeringen en Upprättelseutredning, som i vintras lämnade över sitt betänkande ”Barnen som samhället svek” till barn- och äldreminister Maria Larsson.

Där föreslogs ett förbehållslöst erkännande av den vanvård som har förekommit och att regeringen bjuder in de drabbade till en officiell ceremoni. Dessutom föreslogs ett enhetligt belopp på 250 000 kronor för dem som under åren 1920–1980 har varit utsatta för allvarliga övergrepp vid samhällets institutioner.

Nu säger regeringen nej till ekonomisk ersättning till de drabbade.

– Jag är medveten om att vi genom att vi tillsatte en utredning också väckte förhoppningar. Vi har letat för att hitta en rättssäker och rättvis bedömning. Och vår slutsats är att det inte är möjligt, säger Maria Larsson till TT.

Vanvårdade över hela landet reagerar nu kraftigt och talar om ett dubbelt svek. Till Radio Jönköping säger Peter Lindberg, som startade den numera nedlagda förening Stulen barndom och i dag är med i föreningen Vanvårdad och bortglömd är mycket besviken över beslutet:

– Sverige är det enda landet i världen som inte ersätter vanvårdade fosterbarn, jag är bedrövad, säger han.
 

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb