×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vanvårdade nekas ekonomisk ersättning

2011-09-12, Tidningenvision.se

Det blir ingen ersättning för de hundratals fosterbarn som vanvårdades på samhällets institutioner. Förslaget, som kommer från regeringen, sätter ny fart på svekdebatten.

2010 kom Vanvårdsutredningen med delrapporten Vanvård i social barnavård under 1900-talet. Där berättade över 400 personer om sin uppväxt på fosterhem och barnhem under perioden 1920-1980. Fram trädde bilder av stor utsatthet, men också av regelrätta brott och grymma övergrepp.

Hur ska dessa människor få ersättning, en ursäkt och vilka åtgärder måste vidtas för att vanvården inte ska upprepas i framtiden? För att svara på de frågorna tillsatte regeringen en Upprättelseutredning, som i vintras lämnade över sitt betänkande ”Barnen som samhället svek” till barn- och äldreminister Maria Larsson.

Där föreslogs ett förbehållslöst erkännande av den vanvård som har förekommit och att regeringen bjuder in de drabbade till en officiell ceremoni. Dessutom föreslogs ett enhetligt belopp på 250 000 kronor för dem som under åren 1920–1980 har varit utsatta för allvarliga övergrepp vid samhällets institutioner.

Nu säger regeringen nej till ekonomisk ersättning till de drabbade.

– Jag är medveten om att vi genom att vi tillsatte en utredning också väckte förhoppningar. Vi har letat för att hitta en rättssäker och rättvis bedömning. Och vår slutsats är att det inte är möjligt, säger Maria Larsson till TT.

Vanvårdade över hela landet reagerar nu kraftigt och talar om ett dubbelt svek. Till Radio Jönköping säger Peter Lindberg, som startade den numera nedlagda förening Stulen barndom och i dag är med i föreningen Vanvårdad och bortglömd är mycket besviken över beslutet:

– Sverige är det enda landet i världen som inte ersätter vanvårdade fosterbarn, jag är bedrövad, säger han.
 

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Fick du bara korvören i löneförhöjning? Illustration: Marie Åhfeldt

Här är regionerna som betalar bäst

Var har medicinska sekreterare och drifttekniker högst medellön? Klicka på valfri region på kartan för att se snittlönerna för 13 olika yrken. Eller välj yrke i tabellen under kartan.  2019-03-03

Allt fler och mer avancerade arbetsuppgifter medför stort ansvar 
för telefonisten Marita Irani, som menar att lönen inte har hängt med. Foto: Marlin Johansson

Proffs på bemötande får lägst lön

Receptionister och telefonister är den grupp som har lägst lön av alla i Tidningen Visions kartläggning. Dessutom har löneutvecklingen varit låg, trots att yrket blivit mer avancerat.  2019-03-02

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-03-01

Nathalie Nylén drömmer om att vara helt självförsörjande om tio år. I dag har hon får, grisar, höns och odlar rotfrukter och grönsaker. Foto: Sören Andersson

Lämnar stadens hets

En våg sveper över landet i klimatångestens spår: många väljer bort övertidstimmar och konsumtionshets för att satsa på ett lugnare liv med självhus­hållning på landet. Möt två före detta kommun­anställda som helt ställt om sina liv.  2019-03-01

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb