×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Utan krav på utbildning kan vi inte kräva högre lön”

2011-10-11, Tidningenvision.se

Roligt med nya arbetsuppgifter. Men jobbet har blivit mer splittrat, och löneutvecklingen är usel. Biblioteksassistent Claudia Aldernäs arbete har förändrats i takt med att kollegerna blivit allt färre.

Claudia Aldernäs har varit biblioteksassistent på stadsbiblioteket i Västerås i över 35 år och har kunnat följa hur den egna yrkeskåren krympt. För 15 år sedan var de 66 assistenter. Nu är de mindre än hälften så många. Till viss del beror det på att man har färre deltidsanställda, men också att assistenter ersätts med bibliotekarier när de pensioneras.

– Den senaste gick i pension förra veckan. Och när man gör om assistenttjänster till bibliotekarier puttar man över vissa uppgifter på oss som är kvar, säger Claudia Aldernäs.

Tidigare körde hon bokbussen på heltid. Nu ansvarar hon också för schemaläggning, bemannar receptionen och gör andra assistentsysslor på huvudbiblioteket. Gränserna mellan assistenter och bibliotekarier har i viss mån suddats ut. Det är stor skillnad mot när Claudia Aldernäs började jobba 1973.

– Som bokuppsättare fick jag inte ens tala om för låntagarna var böckerna stod. Och ringde det i telefonen fick man inte svara på frågor om böcker. Det var bibliotekariens uppgift. Jag tyckte det var jätteknäppt.

Så är det bättre nu?

– Ja, det är roligt med många arbetsuppgifter. Sen kan det bli väldigt splittrat. Vi förväntas ställa upp och ta nya uppgifter, men när vi vill ha löneförhöjning blir svaret att man satsar på bibliotekarierna, säger Claudia Aldernäs som själv tjänar 21 300 kronor i månaden.

– Och då är jag en av dem som har bäst betalt. Löneutvecklingen är usel.

En hake är att det inte längre finns någon assistentutbildning. För några år sedan var en tvåårig högskoleutbildning på gång, men bibliotekarieförbundet och DIK var kritiska och planerna stoppades.

Anne Säbom, biblioteksassistent och ordförande för Visions kultursektion i Stockholms stad var med i planeringen. Hon beklagar att den stoppades.

– En assistentutbildning hade varit perfekt. För en arbetsplats är det alltid bra att ha många olika yrkesgrupper, säger Anne Säbom som tror att färre assistenter inte heller gagnar bibliotekarierna.

– Om man bara anställer bibliotekarier blir konsekvensen att de får göra det assistenterna gör. På stora bibliotek står nu bibliotekarier och lånar ut böcker, gör nya lånekort med mera. En annan risk är att man anställer mer timvikarier som bokuppsättare och att för stå i utlåningen, säger hon.

Och Claudia Aldernäs påtalar sambandet mellan utbildning och löneutveckling:

– Man kräver inte att vi ska ha någon utbildning, alltså kan vi inte kräva högre lön.

En positiv satsning är den kompetensutveckling av biblioteksanställda som nu med hjälp av EU-pengar dragit i gång i Västmanland, Örebro och Sörmlands län. 500 anställda ska få utbildning för att biblioteken ska kunna hänga med i samhällsutvecklingen.

– Det är jättebra. Vi har själva fått önska vilken kompetensutveckling vi vill ha, säger Claudia Aldernäs.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Illustration: Marie Åhfeldt

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-04-12

Sju skäl att gå till jobbet

Att pollinera, ordna rent dricksvatten eller ta emot 1 300 besök i månaden. Arbetsglädje kan till och med vara en begravning. Möt sju personer som drivs av att göra nytta för oss andra.  2019-04-11

Mats Erkers vill börja planera för sin pension, men har svårt att få veta hur hög tjänstepensionen blir. ”Då det handlar om en framförhandlad löneförmån så är det ju ganska allvarligt att jag inte får besked”, säger han. Foto: Rickard Kilström

Svårt planera för pension

Anställda i kommuner och regioner kan ha svårt att få veta hur stor deras tjänstepension kommer att bli. Orsaken är att uppgifterna som ligger till grund för den pensionsprognos som var och en kan göra på webbplatsen minpension.se inte alltid är fullständiga.  2019-04-09

”Det här gör att vi känner oss mer motiverade och uppskattade”, säger den medicinska vårdadministratören Inger Lindblad. Foto: Alexander Von Sydow

Tillägg ska locka folk

De medicinska vårdadministratörerna på akutkliniken på universitetssjukhuset i Örebro har två tuffa somrar bakom sig. Orsaken är brist på vikarier.  2019-04-09

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb