×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Utan krav på utbildning kan vi inte kräva högre lön”

2011-10-11, Tidningenvision.se

Roligt med nya arbetsuppgifter. Men jobbet har blivit mer splittrat, och löneutvecklingen är usel. Biblioteksassistent Claudia Aldernäs arbete har förändrats i takt med att kollegerna blivit allt färre.

Claudia Aldernäs har varit biblioteksassistent på stadsbiblioteket i Västerås i över 35 år och har kunnat följa hur den egna yrkeskåren krympt. För 15 år sedan var de 66 assistenter. Nu är de mindre än hälften så många. Till viss del beror det på att man har färre deltidsanställda, men också att assistenter ersätts med bibliotekarier när de pensioneras.

– Den senaste gick i pension förra veckan. Och när man gör om assistenttjänster till bibliotekarier puttar man över vissa uppgifter på oss som är kvar, säger Claudia Aldernäs.

Tidigare körde hon bokbussen på heltid. Nu ansvarar hon också för schemaläggning, bemannar receptionen och gör andra assistentsysslor på huvudbiblioteket. Gränserna mellan assistenter och bibliotekarier har i viss mån suddats ut. Det är stor skillnad mot när Claudia Aldernäs började jobba 1973.

– Som bokuppsättare fick jag inte ens tala om för låntagarna var böckerna stod. Och ringde det i telefonen fick man inte svara på frågor om böcker. Det var bibliotekariens uppgift. Jag tyckte det var jätteknäppt.

Så är det bättre nu?

– Ja, det är roligt med många arbetsuppgifter. Sen kan det bli väldigt splittrat. Vi förväntas ställa upp och ta nya uppgifter, men när vi vill ha löneförhöjning blir svaret att man satsar på bibliotekarierna, säger Claudia Aldernäs som själv tjänar 21 300 kronor i månaden.

– Och då är jag en av dem som har bäst betalt. Löneutvecklingen är usel.

En hake är att det inte längre finns någon assistentutbildning. För några år sedan var en tvåårig högskoleutbildning på gång, men bibliotekarieförbundet och DIK var kritiska och planerna stoppades.

Anne Säbom, biblioteksassistent och ordförande för Visions kultursektion i Stockholms stad var med i planeringen. Hon beklagar att den stoppades.

– En assistentutbildning hade varit perfekt. För en arbetsplats är det alltid bra att ha många olika yrkesgrupper, säger Anne Säbom som tror att färre assistenter inte heller gagnar bibliotekarierna.

– Om man bara anställer bibliotekarier blir konsekvensen att de får göra det assistenterna gör. På stora bibliotek står nu bibliotekarier och lånar ut böcker, gör nya lånekort med mera. En annan risk är att man anställer mer timvikarier som bokuppsättare och att för stå i utlåningen, säger hon.

Och Claudia Aldernäs påtalar sambandet mellan utbildning och löneutveckling:

– Man kräver inte att vi ska ha någon utbildning, alltså kan vi inte kräva högre lön.

En positiv satsning är den kompetensutveckling av biblioteksanställda som nu med hjälp av EU-pengar dragit i gång i Västmanland, Örebro och Sörmlands län. 500 anställda ska få utbildning för att biblioteken ska kunna hänga med i samhällsutvecklingen.

– Det är jättebra. Vi har själva fått önska vilken kompetensutveckling vi vill ha, säger Claudia Aldernäs.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  2019-08-19

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  2019-08-19

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  2019-08-19

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  2019-08-19

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb