×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Bättre villkor för dem med hög lön

2011-10-21, Tidningenvision.se

Hög lön ger också en starkare ställning på jobbet och bra arbetsvillkor i övrigt. Det visar en granskning av olika löneavtal som LO-tidningen har gjort.

LO-tidningen har granskat 16 olika avtal inom LO och Unionens teknikavtal. Förutom genomsnittslönen har man jämfört arbetstidens längd och hur den läggs ut, anställningsförhållanden, föräldralön, ob- och övertidsersättning, semesterns längd och semesterersättning.

Inflytande över arbetstiderna och möjligheten att få en fast anställningsform har också undersökts. Granskningen visar att det finns ett direkt samband mellan dessa faktorer och en hög lön.

Byggnadsarbetare på byggavtalet och elektriker på installationsavtalet har de allra högsta lönerna inom LO-förbunden. Båda dessa grupper har också avtal som starkt begränsar arbetsgivarens möjligheter att ha tidsbegränsade anställningar.

De andra LO-avtalen har samma regler som lagen när det gäller lösare anställningar. Unionens teknikavtal har till och med sämre villkor än lagen.

Även när det gäller arbetstider har högavlönade bättre villkor och större möjligheter att påverka. Inom byggavtalet måste arbetsgivaren komma överens med bygglaget eller individen för att kunna ändra arbetstiden.

Sofie Rehnström, lönesamordnare på LO, ger flera förklaringar till varför vissa avtal blir bättre än andra. En är organisationsgraden, det vill säga att att många i yrket är med i facket. Det är också lättare att bygga starka fack på stora industrier än på små som restauranger med ung personal och stor personalomsättning.

Yrkesförbund, som Målarna, Byggnads och Elektrikerna har också lättare att driva sina speciella frågor hårdare medan fack som Seko och Transport omfattar flera olika yrkesgrupper och är mer spretiga.

– Och till allt detta kommer även värdering av jobbet. Kvinnors arbete värderas konsekvent lägre, säger Sofie Rehnström, till LO-tidningen.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Illustration: Marie Åhfeldt

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-04-12

Sju skäl att gå till jobbet

Att pollinera, ordna rent dricksvatten eller ta emot 1 300 besök i månaden. Arbetsglädje kan till och med vara en begravning. Möt sju personer som drivs av att göra nytta för oss andra.  2019-04-11

Mats Erkers vill börja planera för sin pension, men har svårt att få veta hur hög tjänstepensionen blir. ”Då det handlar om en framförhandlad löneförmån så är det ju ganska allvarligt att jag inte får besked”, säger han. Foto: Rickard Kilström

Svårt planera för pension

Anställda i kommuner och regioner kan ha svårt att få veta hur stor deras tjänstepension kommer att bli. Orsaken är att uppgifterna som ligger till grund för den pensionsprognos som var och en kan göra på webbplatsen minpension.se inte alltid är fullständiga.  2019-04-09

”Det här gör att vi känner oss mer motiverade och uppskattade”, säger den medicinska vårdadministratören Inger Lindblad. Foto: Alexander Von Sydow

Tillägg ska locka folk

De medicinska vårdadministratörerna på akutkliniken på universitetssjukhuset i Örebro har två tuffa somrar bakom sig. Orsaken är brist på vikarier.  2019-04-09

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb