×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vision nobbar nya turordningsregler

2011-11-07, Tidningenvision.se

Privattjänstemännens fackförbund ska förhandla om att ändra regeln ”sist in, först ut” vid uppsägningar. Vision håller fast vid att lagens regler ska gälla.

Facken och arbetsgivarna har sedan länge stridit om vad som ska gälla vid personalneddragningar. Svenskt Näringsliv vill att företagen ska kunna välja vilka som ska sägas upp, medan facken slagit vakt om att turordningsreglerna som skyddar dem med lång anställningstid.

Men nu har PTK, privattjänstemannafackens paraplyorganisation, öppnat för en förändring. Nästa år inleds förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om ett nytt omställningsavtal. PTK vill att avtalet som nu ger fast anställda stöd vid uppsägningar också ska gälla för visstidsanställda och för personer som tvingas sluta på grund av sjukdom. I gengäld är man beredd att förhandla om att lätta på turordningsreglerna.

För Vision är det däremot inte aktuellt att förhandla om ändrade turordningsregler i ett centralt avtal.

– Det skiljer väldigt mycket mellan deras branscher och våra. Vi är inte i samma läge, det finns inget behov av ändrade regler och det förekommer inga påtryckningar om det heller, säger Mona Tapper, förhandlingschef i Vision.

Bakgrunden till PTK:s och Svenskt Näringslivs överenskommelse är en undersökning från i somras. Den visade att facken och arbetsgivarna lokalt kommit överens om att frångå turordningslistorna vid mer än hälften av alla personalneddragningar i företagen.

Vid neddragningar i kommuner och landsting gör Vision och arbetsgivarna också liknande överenskommelser, men då handlar det ofta om individuella pensionslösningar eller andra erbjudanden till de anställda som berörs. Så kallade lokala avtalsturlistor är inte alls lika vanligt som på den privata sidan.

– Absolut inte. Och vi har inga centrala avtal om turordning. För oss är det lagen som gäller, säger Mona Tapper.

Vilken betydelse har det om PTK och Svensk Näringsliv skriver ett avtal om ändrade turordningsregler? Kommer det att påverka avtalen för offentliganställda?

– Det går inte att dra några växlar på att det skulle ha någon sådan effekt. Det är för tidigt att säga, säger Mona Tapper.
 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Fick du bara korvören i löneförhöjning? Illustration: Marie Åhfeldt

Här är regionerna som betalar bäst

Var har medicinska sekreterare och drifttekniker högst medellön? Klicka på valfri region på kartan för att se snittlönerna för 13 olika yrken. Eller välj yrke i tabellen under kartan.  2019-03-03

Allt fler och mer avancerade arbetsuppgifter medför stort ansvar 
för telefonisten Marita Irani, som menar att lönen inte har hängt med. Foto: Marlin Johansson

Proffs på bemötande får lägst lön

Receptionister och telefonister är den grupp som har lägst lön av alla i Tidningen Visions kartläggning. Dessutom har löneutvecklingen varit låg, trots att yrket blivit mer avancerat.  2019-03-02

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-03-01

Nathalie Nylén drömmer om att vara helt självförsörjande om tio år. I dag har hon får, grisar, höns och odlar rotfrukter och grönsaker. Foto: Sören Andersson

Lämnar stadens hets

En våg sveper över landet i klimatångestens spår: många väljer bort övertidstimmar och konsumtionshets för att satsa på ett lugnare liv med självhus­hållning på landet. Möt två före detta kommun­anställda som helt ställt om sina liv.  2019-03-01

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb