×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Bristfällig upphandling bakom vårdskandaler

2011-11-21, Tidningenvision.se

Det finns ett samband mellan skandalerna i äldreomsorgen och bristerna i den offentliga upphandlingen. Det konstaterar Anders Wijkman, särskild utredare för Upphandlingsutredningen.

”På jakt efter den goda affären – analys av erfarenheter av den offentliga upphandlingen”. Det är namnet på det delbetänkande som Upphandlingsutredningen i dag lämnar över till regeringen.

Uppdraget har varit att utvärdera regelsystemen kring den offentliga upphandlingen som varje år beräknas omsätta mellan 480 och 580 miljarder kronor. Hur kan man tillgodose de offentliga verksamheternas och medborgarnas behov av varor och tjänster av goda kvalitet till lägsta möjliga kostnad, lyder den springande frågan.

Utredningen pekar på en rad allvarliga brister. Till exempel att många myndigheter saknar den kunskap, affärsstrategi och förhandlingsteknik som krävs för att göra goda upphandlingar.

Problemen är också omfattande när det gäller uppföljning av upphandlade kontrakt, skriver Anders Wijkman och utredningens sekreterare Åsa Edman i en debattartikel i Dagens Nyheter och hänvisar till de omskrivna bristerna i Stockholms äldreomsorg.

En enkät som utredningen har gjort, visar att bara en fjärdedel av de myndigheter som har svarat gör regelbundna uppföljningar.  

Utan noggranna kontroller kan mindre nogräknade företag tämligen riskfritt avvika från utlovad kvalitet för att tjäna mer pengar. Avsaknaden av uppföljningar minskar också företagens intresse för att satsa på miljöanpassad och socialt ansvarstagande produktion, konstaterar Wijkman och Edman.

De skriver vidare att både myndigheter och leverantörer upplever att dagens regelverk låser parterna. Utredningen slår därför ett slag ett ökat utrymme för förhandling och dialog under former som gör att principerna för likabehandling respekteras.
 

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb