×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tandsköterskor får bli tandhygienister

2011-03-11, Tidningenvision.se

Folktandvården i Halland låter tandsköterskor som vill bli tandhygienister få betalt under tiden de går den tvååriga utbildningen. Många tand­sköterskor hoppas nu också på att utbildningen ska ge rejäla lönelyft.

Utbildningssatsningen är ett sätt att avhjälpa bristen på tandläkare i Region Halland. Att utbilda fler tandhygienister kan lösa det eftersom tandhygienisterna i dag tar över allt fler av tandläkarnas arbetsuppgifter.

–Vi måste möta tandläkarbristen på något sätt. Sedan får vi också fler och fler patienter där vi mest jobbar med att förebygga problem. Det är något som också bör avspeglas i vår personalstruktur, säger tandvårdschef Gunilla Swanholm.

En tandsköterska i Region Halland tjänar i snitt runt 21 000 kronor i månaden, medan snittlönen för en tandhygienist ligger på runt 25 000 kronor i månaden. Att det ska märkas på lönen om man blir en av de 15 tandsköterskor som väljs ut för att delta i utbildningen, tycker SKTFs vice ordförande i Region Halland, Ann-Catrine Bengtsson, är självklart.

–Vi tycker att den här satsningen är en bra grej och vill så klart att den ska märkas på lönerna, säger hon.

Gunilla Swanholm säger att man ännu inte diskuterat närmare vilket lönelyft utbildningen ska leda till, men att hon utgår från att de tandsköterskor som utbildar sig till tandhygienister sedan kommer att få en lön som motsvarar ingångslönen för en tandhygienist.

–Annars skulle vi aldrig kunna behålla dem hos oss, säger Gunilla Swanholm.

Enligt fackförbundet SRAT brukar ingångslönen för en tandhygienist i Halland ligga på omkring 21 000 kronor i månaden. Det betyder alltså att lönen för en erfaren tandsköterska och en nyutexaminerad tandhygienist befinner sig på ungefär samma nivå. Men SKTFs inställning är att den som utbildar sig måste kunna räkna med ett lönelyft.

–Ja, annars är det ju ingen idé att man går utbildningen, säger Ann-Catrine Bengtsson.

Driftsnämnden i Region Halland har just beviljat 12,5 miljoner kronor som ska gå till olika slags personalutbildningar. Merparten av pengarna kommer att gå till satsningen på tandsköterskor som vill bli tandhygienister och en mindre del till kortare utbildningar för bland annat tandläkare och receptionister.

Pengarna kommer främst att användas till löner för tandsköterskor som kan jobba när de blivande tandhygienisterna utbildas. Men att hitta kompetenta sökande är inget som oroar Gunilla Swanholm.

–Det brukar gå lätt att få tag i erfarna och duktiga tandsköterskor. Att rekrytera tandhygienister är svårare. Snart kommer också många av tandhygienisterna att gå i pension. Därför gör vi så här för att se om vårt hus innan det blir problem, säger hon.

Totalt finns 150 tandsköterskor i Region Halland som kan söka tandhygienistutbildningen. Kriterierna för att blir en av de 15 utvalda som får gå den är att man ska kunna tillgodogöra sig undervisningen.

Sedan måste man också ha möjlighet att sova borta vid några tillfällen när före­läsningar hålls på annan ort. Betyg och högskolebehörighet kommer däremot inte att vara en avgörande faktor.

–Många av tandsköterskorna skulle inte vara behöriga att söka tandhygienistutbildningen om de gjorde det på vanligt sätt, säger Gunilla Swanholm.

Tanken är att utbildningen ska starta till hösten, men om det verkligen blir så är ännu oklart efter det inte är beslutat vilken utbildningsanordnare som ska få uppdraget att hålla i utbildningen. En upphandling kommer nu att starta inom kort.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Illustration: Marie Åhfeldt

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  för 13 dagar sedan

Sju skäl att gå till jobbet

Att pollinera, ordna rent dricksvatten eller ta emot 1 300 besök i månaden. Arbetsglädje kan till och med vara en begravning. Möt sju personer som drivs av att göra nytta för oss andra.  för 14 dagar sedan

Mats Erkers vill börja planera för sin pension, men har svårt att få veta hur hög tjänstepensionen blir. ”Då det handlar om en framförhandlad löneförmån så är det ju ganska allvarligt att jag inte får besked”, säger han. Foto: Rickard Kilström

Svårt planera för pension

Anställda i kommuner och regioner kan ha svårt att få veta hur stor deras tjänstepension kommer att bli. Orsaken är att uppgifterna som ligger till grund för den pensionsprognos som var och en kan göra på webbplatsen minpension.se inte alltid är fullständiga.  2019-04-09

”Det här gör att vi känner oss mer motiverade och uppskattade”, säger den medicinska vårdadministratören Inger Lindblad. Foto: Alexander Von Sydow

Tillägg ska locka folk

De medicinska vårdadministratörerna på akutkliniken på universitetssjukhuset i Örebro har två tuffa somrar bakom sig. Orsaken är brist på vikarier.  2019-04-09

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb