×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

2,7 procents löneökning för SKTF i kommunerna

2011-03-25, Tidningenvision.se

Lönerna för SKTFs medlemmar som jobbar i kommunerna ökade med omkring 2,7 procent förra året. Medlemmar med chefsjobb lyckades bättre i varannan avdelning.

Fakta

2010 års löneökning på omkring 2,7 procent ser ut att bli den lägsta på flera år. 2009 fick SKTFs medlemmar i kommunerna i genomsnitt 4,0 procent. 2008 och 2007 blev ökningarna 4,7 respektive 3,8 procent.
 

Enligt SKTFs avtal med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, skulle medlemmarna som jobbar i kommuner och landsting få minst 2,0 procents löneökning under 2010 i genomsnitt. Den preliminära statistiken från fack och arbetsgivare visar nu att SKTF-medlemmarna i kommunerna fick 2,7 procent och de i landstingen 2,4 procent.

–Siffrorna är preliminära och kommer att bli någon eller några tiondelar högre. Några stora kommuner och ett par landsting har inte rapporterat än och finns inte med i statistiken, säger Kjell Svahn, ombudsman på SKTFs avdelning för löner och yrkesvillkor.

2010 års löneförhandlingar var ovanligt tuffa. En undersökning som SKTF-tidningen gjorde i höstas visade att många SKTF-ombud tyckte att arbetsgivarna fixerat sig vid 2-procentnivån och att det inte fanns något utrymme för individuella satsningar.

Förhandlingarna drog också ut på tiden på många håll. I november, drygt ett halvår efter att avtalet skrevs på, var över 40 kommuner ännu inte klara med de nya lönerna.

Än så länge finns ingen statistik uppdelad på kommuner eller yrkesgrupper. Men redan nu kan man se att cheferna, precis som under de föregående åren, verkar ha fått högre lönelyft även under 2010.

–I 50 procent av avdelningarna har cheferna fått mer än genomsnittet. Det verkar finnas en särskild vilja hos arbetsgivarna att satsa extra på sina företrädare på arbetsplatserna, säger Kjell Svahn.

Enligt Kjell Svahn landade utfallet för de andra fackförbunden i kommunerna på mellan 2,2 och 3,0 procent.

–Även för dem är siffrorna preliminära. Kommunal hade ett lägstutrymme på 490 kronor i månaden men fick en snittökning på 509 kronor, det motsvarar 2,5 procent, säger Kjell Svahn.

Trots att SKTFs medlemmar fick mer än lägstanivån i avtalet är det ändå betydligt mindre än 2009 då lönerna steg med 4 procent i genomsnitt.

–Löneökningstakten var rejält nedskruvad under förra året men ändå lyckades vi rädda reallönerna för medlemmarna, säger Kjell Svahn.

För 2011 ser det betydligt dystrare ut. Avtalet säger att SKTFs medlemmar ska få minst 1,5 procent samtidigt som inflationen ligger på 2,5 procent. Många arbetsgivare har signalerat att löneökningarna kommer att ligga nära bottennivån. Risken finns då att SKTFs genomsnittliga utfall blir lägre än inflationen och att medlemmarna därmed inte får några reallöneökningar. Det skulle i sådana fall vara första gången sedan 1998.
 
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Fick du bara korvören i löneförhöjning? Illustration: Marie Åhfeldt

Här är regionerna som betalar bäst

Var har medicinska sekreterare och drifttekniker högst medellön? Klicka på valfri region på kartan för att se snittlönerna för 13 olika yrken. Eller välj yrke i tabellen under kartan.  2019-03-03

Allt fler och mer avancerade arbetsuppgifter medför stort ansvar 
för telefonisten Marita Irani, som menar att lönen inte har hängt med. Foto: Marlin Johansson

Proffs på bemötande får lägst lön

Receptionister och telefonister är den grupp som har lägst lön av alla i Tidningen Visions kartläggning. Dessutom har löneutvecklingen varit låg, trots att yrket blivit mer avancerat.  2019-03-02

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-03-01

Nathalie Nylén drömmer om att vara helt självförsörjande om tio år. I dag har hon får, grisar, höns och odlar rotfrukter och grönsaker. Foto: Sören Andersson

Lämnar stadens hets

En våg sveper över landet i klimatångestens spår: många väljer bort övertidstimmar och konsumtionshets för att satsa på ett lugnare liv med självhus­hållning på landet. Möt två före detta kommun­anställda som helt ställt om sina liv.  2019-03-01

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb