×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Rebell eller medlare – vem är du?

2011-05-24, Tidningenvision.se

Är du mellanbarnet som alltid medlar i konflikter på jobbet eller den rebelliska lillebrorsan som sticker upp mot chefen? Att veta var dina kolleger är i syskonskaran kan hjälpa dig att förstå både dig själv och andra, enligt beteendevetaren Elisabeth Schönbeck.

Fakta

Storasyskon

Vana att vara ledare, eftersom de i princip fått en ledarskapsutbildning i barnkammaren. Bra på att effektivisera och rationalisera verksamheten. Gör som överordnade säger och är noga med lagar och regler. Kan uppfattas som konservativa. Kolleger kan störa sig på att storasyskonet säger åt andra vad de ska göra utan att någon bett om det.

Kända storasyskon: Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin, Hillary Clinton.

Småsyskon

Är kreativa och roliga men kan också vara våghalsiga rebeller. De tar gärna risker men har också lätt att tänka nytt och framtidsinriktat. Söker ofta äventyr och kickar. Som chefer är de bra på att genomföra radikala förändringar och utveckla nya idéer. Småsyskon blir ofta bra säljare eftersom de vet hur slipstenen ska dras för att få som de vill.

Kända småsyskon: Carola Häggkvist, Kay Pollak, Anders Borg.

Mellanbarn

Bra på att kompromissa och medla. De är vana att lyssna både uppåt och nedåt. Mellanbarn är sociala och trivs mitt i gruppen. Som chefer är de bäst på mellannivå. De kan vara veliga och lätt vända kappan efter vinden. Ett mellanbarn som har syskon av det andra könet har haft en särställning hemma medan mellanbarn med syskon av samma kön kan ha svårt att hitta sin egen identitet. De kan då satsa högre än sina syskon för att utmärka sig, som till exempel Carolina Klüft.

Kända mellanbarn: Thomas Bodström, Kattis Ahlström.

Endabarn

Är bättre på att leda än att befinna sig mitt i en grupp. De kan vara dåliga på att hantera konflikter men är ofta goda lyssnare och betraktar hellre saker en bit ifrån. Eftersom de inte haft syskon kan de ha svårt att se saker ifrån någon annans perspektiv och de har sällan blivit retade, vilket gör att de kan ta illa vid sig om någon driver med dem. Endabarn är ofta ambitiösa och fokuserar mer på karriären än andra och kan gå hur långt som helst.

Kända endabarn: Barack Obama, Elvis Presley, Birgit Nilsson.

– Storasyskon har ofta en stark pliktkänsla, de är pålitliga och lite tråkiga. Ofta har de svårt att hantera när småsyskon struntar i att göra saker, eftersom de förväntar sig att alla ska ha samma pliktkänsla, säger Elisabeth Schönbeck, beteendevetare, som har specialiserat sig på syskonrelationer.

Äldstabarn och endabarn blir ofta stora ledare. Elisabeth Schönbeck har tittat på regeringen och kommit fram till att de flesta ministrarna är antingen storasyskon eller endabarn.
– De har ofta ett behov att visa sig duktiga och föra familjetraditioner vidare.

I våldsamma politiska demonstrationer eller på Idolscenen hittar man i stället småsyskonen.
– Ingen är bättre eller sämre, folk passar bara olika bra till olika arbetsuppgifter. Småsyskon är kreativa, charmiga och roliga. De vill ofta opponera sig mot chefer, men det kan vara bra att någon vågar säga ifrån.

När konflikter blossar upp kan det vara bra att fundera på vad arbetskamraterna har för syskon. Om två kolleger inte tål varandra utan märkbar anledning kan svaret finnas där. Om en kollega plötsligt stormar ut ur fikarummet kan det bero på att någon annan gått på precis som dennes storebror.

– Det finns många vuxna som är så inne i sin syskonroll att de ser barndomsupplevelser i de andras roller och plötsligt tänder till utan att någon förstår varför. Men det kan också vara tvärtom att vi fattar sympati för en viss person, för att den påminner om ens syskon.

Det finns även en könsaspekt på syskonroller, menar Elisabeth Schönbeck. En storasyster till bröder är bra på att sätta bråkiga män på plats och beter sig ofta mer ”manligt” än en storasyster som har småsystrar. Mellan två kvinnliga chefer kan det därför uppstå konflikter som påminner om dem mellan manliga och kvinnliga chefer.

Män som bara har systrar beter sig också mer kvinnligt än en man med bara bröder.
– Ta Lasse Berghagen, som är lillebror till två systrar, till exempel. Jag vet att hans pappa ville att han skulle bli tandläkare men han ville hellre spela gitarr och sjunga om nallebjörnar.

Hur stor roll spelar egentligen placeringen i syskonskaran?
– Jag ska vara lite kaxig och säga att det påverkar väldigt mycket. En storebror på ett gods i Skåne har mycket gemensamt med en storebror som är gatubarn i Rio. Båda ansvarar för att verksamheten ska gå runt, vare sig det handlar om att förvalta godset eller att stöldräderna ska gå bra, säger Elisabeth Schönbeck.

Artiklar

Trots en extra satsning på medicinska sekreterare i Landstinget i Kalmar län tycker Elisabeth Ingesson att lönepåslagen är otillräckliga. Bland annat för att snittlönerna ligger lägre än undersköterskornas. Foto: Sara Winsnes

Så mycket ökade lönerna i år

Löneökningar på över 2,7 procent för många av Visions medlemmar. Det blev resultatet av den lokala lönerundan 2018. I kommunerna gick det ungefär som i fjol. Men i landsting och regioner syns en positiv tendens.  2018-10-26

Hampus Savolainen och Maria Sten-Lundgren jobbar i Högsby kommun där Visions medlemmar fått en löneökning på i snitt 4,0 procent. Foto: Mattias Johansson

Högst höjning i Högsby

Hur mycket Visions medlemmar i kommunerna fått i lönepåslag varierar kraftigt över landet. Småländska Högsby toppar löneligan bland de kartlagda kommunerna med i snitt 4,0 procents löneökning medan norrbottniska Överkalix ligger lägst med 1,8 procent.  2018-10-26

Illustration: Marie Åhfeldt

Är du den nya kraften?

Varför engagera sig fackligt när man har så mycket annat att stå i? För att du lär dig mycket och kan förbättra villkoren och arbetsmiljön för dina kolleger, lyder svaret från Vision-ombuden själva.  2018-10-26

Tack vare att Maud Tibblin och Lena Hillberg uppmärk­sammade Vision 
på att ersättningen för helgarbetet 
verkade vara orimligt låg får 
nu drygt 20 tand­skötskor dela på 
1,3 miljoner kronor. Foto: Johan Wahlgren

De fick för lite lön i tio år

Tandsköterskor på Folktandvården i Uppsala län får mellan 1 300 och 100 000 kronor retroaktivt.  2018-10-22

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb