×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Han sprider lugn i huset

2011-05-24, Tidningenvision.se

Efter flera incidenter med hot och våld har säkerheten i landets kommunhus höjts under de senaste åren. I Trollhättan har Per Eliasson anställts som husvakt för att se till allt går lugnt och städat till.

Namn: Per Eliasson. 
Ålder: 61 år. 
Titel: Husvakt. 
Arbetsplats: Stadshuset i Trollhättan. 
Lön: 25 000 kr/månad. 
Familj: Sambo och två döttrar som bor hemma. 
Bor: Radhus i södra delen av Trollhättan. 
Intressen: Följer med tjejerna på gympa och ridning.

– Stadshuset är medborgarnas hus och det måste vara öppet och tillgängligt. Min uppgift är att se till att de som jobbar här känner sig trygga och säkra, säger han.

Vad gör en husvakt egentligen?
– Säkerheten och tillgängligheten är A och O i mitt jobb. Jag ska se till att allting flyter på, helst så lugnt och stilla som möjligt. Om det inte sker några incidenter rör jag mig runt i huset. Det är sju våningsplan som jag besöker flera gånger per dag och dessutom ska jag ha koll på parkeringsplatsen utanför stadshuset.

Är det mycket stök?
– Det sker en hel del incidenter. I stadshuset sitter familjestödsgruppen och socialsekreterarna, det kan leda till hot- och våldsituationer när folk inte får det stöd som de tycker att de har rätt till.

Händer det ofta?
– Under de senaste två månaderna har det hänt 35 gånger att någon socialsekreterare har bett mig att vara i närheten när de får klientbesök. Det är en viktig del av mitt jobb. De som jobbar här ska känna sig trygga så att de kan fokusera på sitt arbete. Resten tar jag hand om.

Vad tycker de anställda om att du ränner runt i huset?
– Jag känner mig helt klart uppskattad. Senast i dag var det en socialsekreterare som tackade mig för att jag fanns i närheten när hon hade ett besvärligt klientbesök.

Har du någon uniform på dig?
– Nej, det finns ingen anledning. Det kan dessutom ge helt fel signaler. Om jag går omkring med uniform och batong kan det i sig trigga i gång våldsamheter. Det viktiga är att personalen känner igen mig.

Har du behövt ta till krafttag?
– Oftast går det att lösa om man pratar med personen, men det är klart att det har hänt. Men det är inget jag vill prata om. Tyvärr verkar det som om behovet av mina tjänster ökar och det är naturligtvis en oroande utveckling.

Vad har du för bakgrund?
– Jag har jobbat i 23 år som skyddsvakt på Securitas, vilket är en bra erfarenhet. Jag har också gått flera utbildningar i skydds- och säkerhetsarbete.

Var det därför du fick jobbet som husvakt?
– Kanske det. De flesta kan få ut en person som är störande, men tricket är att få personen i fråga att bestämma sig för att lämna huset självmant. Att vara tuff och kaxig är lätt, men att prata med människor som är upprörda kräver både erfarenhet och kunskap.

Finns det något ni skulle kunna göra för att höja säkerheten ytterligare?
– Jag vet inte. Under tiden jag går mina ronder har jag fantastisk hjälp av tjejerna i receptionen, vi har 200 överfallslarm, brandcentral i huset och IT-avdelningen är låst.

– Jag skulle säga att säkerheten är väldigt hög med tanke på att stadshuset är öppet mellan klockan 8 och 17. Så mycket säkrare kan det nog inte bli om vi vill behålla öppenheten. 

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  2019-08-19

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  2019-08-19

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  2019-08-19

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  2019-08-19

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb