×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Utbildning lyft för sekreterare i Värmland

2011-06-15, Tidningenvision.se

Effektivare arbete blev ett av resultaten när läkarsekreterare i Landstinget Värmland fick vidareutbildning på universitetet. Lyckat, tycker alla parter, men löneökningen har varit knapp.

Ett års studier eller mindre är inte tillräckligt för att jobba som läkarsekreterare i dag. Ungefär så resonerade Landstinget i Värmland, och lät därför läkarsekreterare som har gått den gamla skolan vidareutbilda sig.

– Yrkesrollen har ändrats enormt de senaste tio åren. Man skriver inte bara journaler längre, utan man är mer systemadministratör, ingår i olika projekt och bearbetar statistik, säger Mikael Jern, projektledare för Kompetenslyftet för läkarsekreterare.

270 läkarsekreterare har under året tagit chansen att plugga bland annat statistik och juridik under några veckor vid Karlstads universitet. Något som Mikael Jern är glad över.

– Det var fler än jag trodde, trots att jag räknade med att de skulle vara många.
Verksamhetschefen Annicka Ekendahl är också nöjd.

– Vi har en enorm nytta av läkarsekreterarnas kunskaper och tillämpar redan ett par av deras examensarbeten på arbetsplatserna.

Catharina Rhan, läkarsekreterare på kirurgiska klinken på Centralsjukhuset i Karlstad, är ett sådant exempel. Hon har tagit fram en arbetsmodell som används vid remisshantering.

– Det innebär bland annat att jag och två kolleger nu har tagit över all den remisshantering som också sjuksköterskor tidigare gjorde på kliniken. Vi har även hand om remisser från andra kliniker på sjukhuset och tar emot cirka 900 per månad. Tidigare var det mellan 300 och 400.

Det betyder förstås att Catharina Rhan har mer att göra, även om hon i stället har minskat på tiden för journalskrivning. Men hon sällar sig också till skaran som tycker att projektet har varit lyckat.

– Jag har mer koll på lagarna kring remisshantering och har tagit in mycket nytt.
Samtidigt tycker Catharina Rhan att utbildningen motiverar en högre lön.

– Jag har nu ett stort och helt annat ansvar att se till att remisser hamnar rätt så tidigt som möjligt.

SKTFs dåvarande avdelningsordförande, Barbro Åström, sa till SKTF-tidningen inför Kompetenslyftet för drygt ett år sedan att facket tänkte diskutera högre löner efteråt.

Kerstin Johansson, ny avdelningsordförande sedan i mars, är inne på samma linje, och säger att det faktiskt har blivit ett extra lönepåslag på 200 kronor i snitt i år bland de som har vidareutbildat sig.

– Summan går alltid att diskutera, men med den ekonomi som landstinget har tycker jag att det är bra att man har gjort den här satsningen på läkar­sekreterare. De har dessutom fått utbilda sig på betald arbetstid.
 

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb