×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Snabba förhandlingar men lite i plånboken

2011-06-17, Tidningenvision.se

De lokala löneförhandlingarna i kommunerna och landstingen gick betydligt snabbare i år än förra året. Men som väntat gav de inte så mycket mer i plånböckerna.

Enligt SKTFs centrala avtal med Sveriges Kommuner och Landsting skulle medlemmarna i genomsnitt få minst 1,5 procent i löneökningar i år. SKTF-tidningens undersökning, som 80 av de 200 avdelningarna svarat på, visar att de allra flesta fick mellan 2 och 2,5 procent. 17 avdelningar fick under 2 procent och 4 avdelningar fick över 3 procent.
 
Bland vanliga medlemmar, det vill säga de som inte är chefer, hamnade Lycksele i topp med 3,7 procent.
 
– Det är jättebra om man ser på vad andra har fått. Vi fick bra förra året också och arbetsgivaren säger att de vill satsa på personalen. Det kanske har att göra med att vi har stora pensionsavgångar och för att kunna rekrytera ny personal måste de höja lönerna, säger Ann-Catrin Rannerud, ledamot i Lycksele-avdelningen.
 
Flera kommuner hamnade precis på 1,5 procent, det vill säga lägstanivån i avtalet. Däribland Gotland, Nordanstig och Höör.
 
– Personalchefen sa från början att det var 1,5 procent punkt slut. Det har alla lönesättande chefer sagt i lönesamtalen också. Det är ju inte ens inflationen, det är jättedåligt., säger avdelningens ordförande Ann-Charlott Hultman.
 
För SKTF-medlemmarna med arbetsledande uppgifter var skillnaderna mellan avdelningarna större. Minst fick chefsmedlemmarna i Nacka med 1,8 procent och mest i Uppvidinge med 6,7 procent.
 
Enligt det centrala avtalet ska SKTF-medlemmarnas nya löner gälla från den 1 april. Förra årets löneöversyn präglades av stora förseningar. Många fick vänta på nya lönen till långt in på hösten. I år tycks de flesta blivit klara betydligt snabbare. 60 av de 80 avdelningarna som svarat är klara.
 
Norrköping är en av kommunerna som haft stora förseningar under många år. Förra året var lönerna klara i slutet av oktober. Nu har politikerna tröttnat och bestämt datum för när medarbetarsamtal och lönesamtal ska vara klara.
 
– Det satte stor press på förvaltningarna och de lönesättande cheferna. 400 medlemmar fick sin nya lön i april och resterande 400 i maj så det gick väldigt fort, säger SKTF-avdelningens ordförande Tommy Thyrsson.
 
Men det finns fortfarande flera avdelningar där löneöversynen drar ut på tiden. Landstinget Dalarna har inte ens börjat.
 
– Vi ska sätta oss med arbetsgivaren i veckan och göra upp en tidsplan för hösten. Det är väldigt dåligt att det blivit så sent men det är turbulent här. Vi saknar förhandlingschef och har bytt personaldirektör flera gånger, säger avdelningens ordförande Margaretha Nordman.
 
Meningarna om hur samtalsmodellen fungerar går isär. Vissa svarar att lönesamtalen fungerar allt bättre. Men flera avdelningar uppger att medlemmarna är missnöjda. Vissa ser ingen koppling mellan lönesamtalet med chefen och den nya lönen och andra tycker det känns som om cheferna inte kan påverka löneutrymmet.
 
– Jag har en känsla av att medlemmarna har resignerat eftersom chefen inte pratar om lön utan bara meddelar en summa, säger Åsa Heij Bengtegård, ordförande Vara-avdelningen.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  för 14 dagar sedan

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  för 14 dagar sedan

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  för 14 dagar sedan

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  för 14 dagar sedan

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb