×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Gjorde hembesök och smittades med TBC

2011-06-16, Tidningenvision.se

En helt vanlig arbetsdag 2004 stod Anders Spolander i dörren hemma hos en klient i tio minuter. Sex år senare blev han sjuk i TBC. Nu kämpar han för att få ersättning.

Fakta

Om en kommunanställd smittas av en sjukdom genom ett olycksfall, som ett kanylstick eller skärsår från en kniv, kan AFA Försäkring pröva alla fall oavsett diagnos.

 För att få ersättning måste man ha haft besvär i 180 dagar och jobba i laboratorium, i sjukvården eller med behandling eller omhändertagande av en smittförande person.

 Vid en arbetssjukdom ger försäkringen ingen ersättning för sveda och värk. Undantag görs bara om arbetsgivaren
varit vållande till smittan genom grov oaktsamhet.

– Jag trodde det var klockrent  att det här är en arbetsskada.

Anders Spolander jobbar med vräkningsförebyggande åtgärder på Södermalm i Stockholm. Under hembesöket gick kollegan in i lägenheten. Själv stod han kvar i ytterdörren, fem–sex meter från mannen de besökte. Åren gick och först sex år senare slog sjukdomen till.

– I januari 2010 började jag må riktigt dåligt. Jag fick hjärtklappning och svettades på nätterna.Hela bröstet snördes ihop som om jag hade en korsett på mig.

När han till slut gick till läkaren fick han beskedet att man misstänkte lungcancer.

– Jag blev livrädd och trodde att jag skulle dö.

Först två månader senare kom beskedet att det ”bara” var TBC. Anders Spolander beordrades åka till infektionskliniken på Huddinge sjukhus för isolering i två veckor. Tester visade att smittan kom från mannen han besökte sex år tidigare.
Efter isoleringen ville Anders Spolander tillbaka till jobbet. Det fungerade trots att han gick på en riktig hästkur med penicillin som orsakade ständigt illamående. Under sex månader åt han omkring 1 000 tabletter.

Anders Spolander skrev en arbetsskadeanmälan och tyckte det var självklart att han skulle få ersättning för lidandet och den förlorade inkomsten eftersom han hade blivit sjuk på jobbet.

Men från Försäkringskassan fick han ingenting utöver sjukpenningen. Orsaken var att han  inte fått bestående skador. Och från den kollektivavtalade Trygghetsförsäkringen TFA-KL hos försäkringsbolaget AFA blev det heller inga pengar. TBC-smittan täcks inte av försäkringen (se faktaruta) i hans fall.

Stockholms stad kommer inte heller att ersätta Anders Spolander för den förlorade arbetsinkomsten eller karensdagen.

– Vi kan inte göra något undantag för Anders, då får vi nog göra väldigt många undantag. Om man vill ha en generösare bedömning måste parterna Sveriges Kommuner och Landsting och AFA göra något åt det, men det är inte aktuellt, säger Sven Byström, enhetschef på personalstrategiska avdelningen i Stockholms stad.

Det kan väl inte vara så många som får smittsamma sjukdomar på jobbet. Kan de inte få någon form av ersättning?

– Man kan ju vara hur generös som helst men någonstans får man hålla sig till de avtal som finns, även om en person tycker att det är orättvist.  

Anders Spolander räknar inte med pengar från arbetsgivaren men har överklagat AFA:s beslut.

– Tiderna ändras, TBC har ju blivit vanligare, då borde även villkoren i försäkringen kunna förändras, säger han.

Enligt Anders Spolander finns det fler än han som bär på TBC-smitta på jobbet. Men det är känsligt och ingen talar öppet det. Att sjukdomen var så lätt överförbar var en överraskning för många. SKTF driver på för att förbättra det förebyggande arbetet så att inte fler blir smittade.

– Vi håller nu på att samla in uppgifter om vad staden verkligen gör för att förhindra att boendestödjare, socialsekreterare och andra smittas. När vi fått en bild av det kan vi ställa krav på förbättringar, säger Anne Säbom, ledamot i SKTFs avdelningsstyrelse i Stockholms stad.

Anders Spolander efterlyser också mer information till anställda i utsatta yrken.

– Arbetsgivaren borde ordna föreläsningar och det finns jättebra broschyrer på infektionskliniken. Det borde finnas tydligare rutiner för vad man ska tänka på när man vet att man ska hem till sjuka personer, säger han.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb