×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Flextid är bra för hälsan

2011-06-30, Tidningenvision.se

Flextid och förtroendearbetstid underlättar livspusslet och gör anställda mindre stressade. Samtidigt kräver det att personalen vågar sätta gränser.

Under veckan pågår en stor internationell konferens om skiftarbete och arbetstider vid Stockholms universitet. Göran Kecklund, docent vid Stressforskningsinstitutet, smet ifrån en stund för att berätta om de senaste rönen.

En svensk studie, gjord på 2000 skiftarbetare, visar att det största problemet inte är nattarbete eller långa arbetspass – utan att personalen har små möjligheter att påverka sina arbetstider. Den som kan påverka sin arbetstid är betydligt nöjdare med balansen mellan arbete och privatliv.

-Förtroendearbetstid eller flextid gör det lättare att få ihop livspusslet. Om det krånglar med lämning på dagis gör det inget om du kommer in en halvtimme senare än du brukar. Fasta arbetstider är en källa till mycket stress, eftersom barn inte är maskiner och ibland tar det längre tid på morgonen, säger Göran Kecklund.

Men det är viktigt hur flexibla arbetstider införs. Både den svenska och en dansk studie visar att om du har stor möjlighet att påverka arbetstiden i teorin men inte i praktiken kan det leda till ett större missnöje.

-Vad som kännetecknade arbetsplatser där flextid inte funkade var att jobbet krävde att man skulle vara där en viss tid. Har du fasta telefontider mellan klockan åtta och tolv kan du inte komma in halv nio, säger Göran Kecklund.

Förtroendearbetstid funkar bäst för den som har en jämn arbetsbelastning. Efter arbetstoppar ska du kunna lägga in lugnare perioder. Arbetsuppgifterna måste också vara sådana att du själv kan styra när de ska göras. Om ni ska införa förtroendearbetstid på jobbet måste ni titta på den totala arbetsbelastningen.

-Förtroendetid hjälper inte om du ofta jobbar över och aldrig har möjlighet att ta ut den intjänade tiden. Det ställer höga krav på individen att sätta gränser och det är inte alla som har den integritet som krävs för att våga säga till chefen att man har för mycket jobb, säger Göran Kecklund.

Han har just varit på en föreläsning om ledighet och återhämtning och passar på att skicka en sommarhälsningar till alla som snart går på semester.

-Att ha jobbmobilen på och kolla mejlen under semestern är någon jag tar stark avstånd från. Det är jätteviktigt att koppla bort jobbet under semestern för att kunna återhämta sig.

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  för 14 dagar sedan

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  för 14 dagar sedan

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  för 14 dagar sedan

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  för 14 dagar sedan

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb