×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Petad från skiftet efter mycket vård av barn

2011-01-26, Tidningenvision.se

Kan man tvingas byta arbetstider om man är hemma med sitt sjuka barn för mycket? Den frågan har nu ställts på sin spets i Södertörns brandförsvar.

Det handlar om larmoperatören Linda Nyberg och hennes två­årige son Kim. Han är extra infektionskänslig, har opererat bort både polyper och halsmandlar och har rör inopererade i öronen. Tidigare hade han ständiga öroninflammationer men nu sätter sig infektionerna på ögonen i stället. Under det senaste året har Kim ätit penicillin ett 20-tal gånger.

Linda Nyberg och hennes man, som också jobbar skift på räddningstjänsten, delar på dagarna när sonen är sjuk. Men de ständiga infektionerna tvingade henne ändå att stanna hemma med Kim 26 dagar förra året.

Hon har jobbat skift på räddningscentralen i tio år men nu har arbetsgivaren bestämt att det inte blir några fler nätter och helger i fortsättningen.

–Chefen tycker att jag förstör planeringen och för mina kolleger, säger hon.

Linda Nyberg räknar med att hon förlorar omkring 2 000 kronor i månaden i ob-tillägg.

–Jag är jätteförbannad. Nu måste jag planera om allting. Mitt liv bygger på att jag jobbar skift, jag har lediga dagar mitt i veckan då jag tränar och har lekdagar med Kim.

Till en början talade arbetsgivaren enligt Linda Nyberg bara om frånvaron på grund av sjukt barn. Men vid sista mötet gällde det hennes totala frånvaro.

Anders Edstam, produktionschef på Södertörns brandförsvarsförbund, säger att frånvaron har gjort att både planeringen, verksamheten och arbetskamraterna blivit lidande.

–Linda har haft en stor korttidsfrånvaro av olika slag. I hennes yrkesroll på räddningscent­ralen funkar det väldigt dåligt, säger han.

Linda Nyberg håller inte med om att hon har hög frånvaro bortsett från när Kim är sjuk. Enligt sina egna anteckningar var hon borta sammanlagt fem dagar från augusti till november. Men i december blev det mer. Då var hon hemma sju dagar när hennes man opererades och Kim blev sjuk. Hon var också tvungen att åka på en nära anhörigs begravning i Norrland.

På dagtid finns det tre personer på positionen som larmoperatör och på nätter och helger finns det bara två, det gör enligt Anders Edstam att organisationen blir extremt sårbar.

–Det innebär i praktiken att kollegerna måste gå in och ta ett större ansvar än de egentligen ska behöva göra, säger han.

Anders Edstam tycker att räddningstjänsten har en stor acceptans för frånvaro men anser att situationen nu blivit ohållbar.

–Det måste alltid finns någon på den platsen, blir det en lucka måste vi snabbt få in en ny person. Går det att planera i förväg är det inga problem men när det gäller korttidsfrånvaro är det fruktansvärt svårt. Vi har vikarier men de är också svåra att kalla in med kort varsel.

Så larmoperatör är inget jobb för småbarnsföräldrar?

–Jo, alla på larmcentralen har eller har haft småbarn och det har funkat bra. Det som är speciellt med det här fallet är en extrem frånvaro i kombination med en nyckelposition som inte får fallera.

SKTFs lokala ombud Anders Wennlöf säger att facket har beslutat att driva ärendet eftersom Linda Nyberg har fått förändrade arbetsförhållanden. Han vill inte ge några ytterligare kommentarer före förhandlingarna.

                                                                                                                                                                       

                                                                                                                                                 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb