×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Vi har makt och får köpa att bli granskade”

2011-02-09, Tidningenvision.se

Oj, vad har jag nu gjort för fel? Det var socialsekreteraren Christer Johansson första reaktion när JO ringde och berättade att han blivit anmäld i ett barnavårdsärende. Samtidigt kändes det bra att få fallet granskat. Detsamma tycker Anna Ekman, familjerättsekreterare i Lidköping.

Förra året blev Anna Ekman och hennes arbetskamrat Christina Axelsson anmälda till JO av en mamma som inte var nöjd med deras vårdnads- och umgängesutredning.

–Jag blev förvånad eftersom föräldern inte berättat för oss om sitt missnöje. Det är klart att det fanns risk för att vi skulle få kritik från JO, det var en svår utredning. Trots det kände jag ingen oro, säger Anna Ekman.

Anna Ekman och Christina Axelsson har arbetat som familje­rättsekreterare sedan 90-talet och hade aldrig förut granskats av JO. Däremot har de tidigare blivit anmälda till länsstyrelsen för tjänstefel, men aldrig fått kritik.

–Min första barnavårdsutredning som nyutexaminerad blev anmäld. Det var jättehemskt, jag tänkte ”hur ska jag ta mig ur det här med värdigheten i behåll?”, säger Christina Axelsson.

Karin Warne

Anna Ekman kände att de i det aktuella fallet hade gjort allt de kunde för barnets bästa och hon trodde inte att JO skulle kritisera handläggningen. Hon fick rätt.

–Det var skönt att det inte fanns allvarlig kritik. Det kändes som ett kvitto. Om vi i framtiden gör som vi gjorde i den här utredningen så är vi förmodligen på rätt spår. Det är inte alltid glasklart hur man ska hantera saker och JO-beslut kan klargöra vad som gäller, säger Anna Ekman.

Att JO-anmälningar gäller barna­vårdsärenden är vanligt och antalet klagomål som rör socialtjänstens hantering av barn har ökat med nära 80 procent de senaste tio åren. Nu görs över 500 anmälningar per år, varav cirka 7 procent leder till JO-kritik.

För Christer Johansson var känslorna dubbla när han fick besked om att han och två kolleger blivit JO-anmälda av en mamma som var missnöjd med en utredning.

–Å ena sidan tänkte jag: Usch, har jag gjort bort mig? Å andra sidan såg jag granskningen som en hjälp att bli bättre, en chans att lära nytt.

Christer Johansson ombads att skicka in allt skriftligt aktmaterial till JO. Han och hans kolleger satte sig också ned tillsammans och försökte granska sig själva.

–Vi var ganska eniga om att vi hade gjort rätt och att anmälan delvis var ett uttryck för mammans förtvivlan.

Efter några veckor kom JO med sitt utlåtande. Christer Johansson kunde pusta ut – han slapp kritik och sparade en kopia av beskedet som ett bevis för sig själv på att han agerat korrekt.

Han anser att det i grunden är bra med JO-anmälningar, men att de också kan missbrukas.

–En handläggare har mycket makt och fattar enormt viktiga beslut. Därför måste man köpa att bli granskad. Risken att JO-anmälningar används som ett sätt att slå varandra i huvudet måste man ta, säger Christer
Johansson.

Artiklar

Illustration: Martin Ander

Får minsta biten av lönekakan

Löneökningarna i landstingen går trögare än i kommunerna. ”Det är dags att vi ställer upp för dem som tjänar sämst”, tycker ett av Visions ombud, som vill sätta hårdare press på arbetsgivaren.  2018-04-20

Foto: Mostphotos

Slarv med kartläggningar

Alla arbetsgivare måste göra en komplett lönekartläggning varje år. Trots det var det sju landsting som inte gjorde det förra året. Ett av dem var Landstinget Blekinge.  2018-04-16

Vision kräver mer av SKL

Vision och SKL är överens om att möjligheterna till lönekarriär i landstingen behöver öka. Det måste SKL bli bättre på att förmedla till de lokala arbets­givarna, tycker Faraj Abuiseifan, central förhandlare på Vision.  2018-04-16

”Nu känner jag mig stark”. Mariana Sattouf tvivlade på att hon kunde få jobb. Efter att ha deltagit i bostadsbolaget Mimers program för nyanlända fick hon praktik och därefter arbete på Mio möbler. Foto: Rickard Kilström

Nya nyttan med allmännyttan

När otryggheten ökar i flera förorter axlar allmännyttan en ny roll. Nu sköter de inte bara fastigheterna, utan satsar också på läxläsning, sommaraktiviteter och ­arbetsförmedling. I Västerås fick Mariana Sattouf jobb och stärkt självförtroende.  2018-04-19

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb