”Vi har makt och får köpa att bli granskade” | Vision
×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Vi har makt och får köpa att bli granskade”

2011-02-09, Tidningenvision.se

Oj, vad har jag nu gjort för fel? Det var socialsekreteraren Christer Johansson första reaktion när JO ringde och berättade att han blivit anmäld i ett barnavårdsärende. Samtidigt kändes det bra att få fallet granskat. Detsamma tycker Anna Ekman, familjerättsekreterare i Lidköping.

Förra året blev Anna Ekman och hennes arbetskamrat Christina Axelsson anmälda till JO av en mamma som inte var nöjd med deras vårdnads- och umgängesutredning.

–Jag blev förvånad eftersom föräldern inte berättat för oss om sitt missnöje. Det är klart att det fanns risk för att vi skulle få kritik från JO, det var en svår utredning. Trots det kände jag ingen oro, säger Anna Ekman.

Anna Ekman och Christina Axelsson har arbetat som familje­rättsekreterare sedan 90-talet och hade aldrig förut granskats av JO. Däremot har de tidigare blivit anmälda till länsstyrelsen för tjänstefel, men aldrig fått kritik.

–Min första barnavårdsutredning som nyutexaminerad blev anmäld. Det var jättehemskt, jag tänkte ”hur ska jag ta mig ur det här med värdigheten i behåll?”, säger Christina Axelsson.

Karin Warne

Anna Ekman kände att de i det aktuella fallet hade gjort allt de kunde för barnets bästa och hon trodde inte att JO skulle kritisera handläggningen. Hon fick rätt.

–Det var skönt att det inte fanns allvarlig kritik. Det kändes som ett kvitto. Om vi i framtiden gör som vi gjorde i den här utredningen så är vi förmodligen på rätt spår. Det är inte alltid glasklart hur man ska hantera saker och JO-beslut kan klargöra vad som gäller, säger Anna Ekman.

Att JO-anmälningar gäller barna­vårdsärenden är vanligt och antalet klagomål som rör socialtjänstens hantering av barn har ökat med nära 80 procent de senaste tio åren. Nu görs över 500 anmälningar per år, varav cirka 7 procent leder till JO-kritik.

För Christer Johansson var känslorna dubbla när han fick besked om att han och två kolleger blivit JO-anmälda av en mamma som var missnöjd med en utredning.

–Å ena sidan tänkte jag: Usch, har jag gjort bort mig? Å andra sidan såg jag granskningen som en hjälp att bli bättre, en chans att lära nytt.

Christer Johansson ombads att skicka in allt skriftligt aktmaterial till JO. Han och hans kolleger satte sig också ned tillsammans och försökte granska sig själva.

–Vi var ganska eniga om att vi hade gjort rätt och att anmälan delvis var ett uttryck för mammans förtvivlan.

Efter några veckor kom JO med sitt utlåtande. Christer Johansson kunde pusta ut – han slapp kritik och sparade en kopia av beskedet som ett bevis för sig själv på att han agerat korrekt.

Han anser att det i grunden är bra med JO-anmälningar, men att de också kan missbrukas.

–En handläggare har mycket makt och fattar enormt viktiga beslut. Därför måste man köpa att bli granskad. Risken att JO-anmälningar används som ett sätt att slå varandra i huvudet måste man ta, säger Christer
Johansson.

Artiklar

Bra kolleger och nya, ­spännande arbetssätt gjorde att Madeleine 
Palm (till vänster) sa ja till ytterligare ett år. Här med arbetskamraten Anki Ljung Foto: Rickard Kilström

Det här får 65+ att vilja stanna

När ska du gå i pension? De flesta vill sluta jobba vid 65 år eller tidigare. Men Tidningen Visions undersökning visar också att många av dem skulle överväga att arbeta vidare om de fick bättre villkor.  för 5 dagar sedan

Tandsköterskan Ylva Guhrén-Krook, 63 år, kan tänka sig att jobba tills hon blir 70, men bara om hon skulle få möjlighet att gå ner på deltid redan nu Foto: Rickard Kilström

Streta på eller göra sorti?

Jobba på till 70 eller sluta i förtid och få tid till annat än arbete? Hur var och en vill och kan göra hänger ihop med många saker: ekonomi, hälsa, familjesituation och arbetsmiljö. Möt några av dem som funderat kring pensionering.  för 6 dagar sedan

Johanna Björck har nytta av sina erfarenheter som döv: ”Jag har utvecklat en förmåga att läsa av folk. Som inspektör kan jag inte bara vara paragrafryttare, jag måste ha empati också.”  Foto: Rickard Kilström

”Intelligensen sitter inte i öronen”

Redan som tonåring visste Johanna Björck att hon ville bli miljöinspektör. Men många avrådde henne. Hur skulle en döv klara jobbet? Utmärkt har det visat sig. Men det har funnits hinder på vägen.  för 8 dagar sedan

Foto: Mostphotos

Grön journal för miljö och personal

Det finns miljöcertifieringar inom många olika områden. Men inom vårddokumentation har det saknats. Tills nu.  för 6 dagar sedan

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb