×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Ville ge bättre vård – förlorade jobbet

2011-12-23, Tidningenvision.se

Hon ifrågasatte små matportioner och låg bemanning. Då förklarades Monica illojal och fick lämna sin chefstjänst på äldreboendet. I dag lever hon ett osäkert vikarieliv.

Fakta

För alla anställda, både privat och offentligt anställda, gäller en lojalitetsplikt mot arbetsgivaren. Den innefattar bland annat:

Att man gör en fullgod arbetsprestation.

Att man följer ordningsföreskrifterna.

Att man inte bedriver konkurrerande verksamhet.

Brott mot lojalitetsplikten kan vara sakligt skäl för uppsägning. Arbetsdomstolen har flera gånger prövat anställdas rätt att framföra kritik i förhållande till lojalitetsplikten. Slutsatsen är att om kritiken är befogad finns en långtgående rätt att kritisera.
 

Efter mer än 30 år inom kommunen ville Monica prova något nytt och sökte 2009 en tjänst som biträdande chef på ett äldreboende som Attendo Care nyligen tagit över i en upphandling.

På plats på den nya arbetsplatsen kände hon omedelbart av en oro, både från anhöriga och personal. Det handlade om att antalet anställda på morgonen minskats från sex till tre, att personal blivit uppmanad att minska matportionerna och att vissa av de äldre inte fick komma ur sängen förrän framåt elvatiden på förmiddagen. Kritik från anhöriga togs inte heller på allvar.

–Jag hade alltid gått med glädje till jobbet. Men här kunde jag inte vara stolt över det jag gjorde, berättar Monica.

De brister hon upplevde förde hon vidare till sin närmaste chef, och sedan till företagets regionchef. Hon hade också flera förslag till förändringar. Men den träff med regionchefen som hon trodde skulle handla om att diskutera hennes förslag visade sig vara något helt annat.

På det tio minuter långa mötet fick Monica veta att hon ansågs illojal mot företaget och att hennes provanställning inte skulle övergå i en fast tjänst.

–Det var en chock. Jag trodde att vi skulle träffas för att reda ut saker.

Tiden därefter blev tuff. Monica var arbetslös en tid och har därefter haft flera kortare vikariat. Just nu vikarierar hon inom socialtjänsten i en grannkommun.

–Min förhoppning är att jag får vara kvar där. Vem annars skulle vilja anställa någon i min ålder? säger Monica som är i 55-årsåldern.

Under hela sitt tidigare yrkesliv har hon arbetat i samma stad i Mellansverige, en mindre plats där rykten lätt tar fart. Efter sina fyra månader på Attendo Care har Monica fått höra att det finns ett rykte om henne som säger ”att hon har samarbetsproblem”. Åtminstone en tjänst hon sökt sedan hon tvingades lämna Attendo har gått till en sökande med betydligt mindre erfarenhet.

–Men jag skulle inte ha kunnat gjort på något annat sätt, och jag är stolt över det jag gjorde. Men det har fått väldiga konsekvenser.

I efterhand har Monica fått höra att de förslag till förändringar hon föreslog på Attendoboendet numera är genomförda.
 
Fotnot: Monica heter egentligen något annat. Med hänsyn till hennes osäkra arbetssituation har tidningen låtit henne vara anonym.
 
 

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Trots en extra satsning på medicinska sekreterare i Landstinget i Kalmar län tycker Elisabeth Ingesson att lönepåslagen är otillräckliga. Bland annat för att snittlönerna ligger lägre än undersköterskornas. Foto: Sara Winsnes

Så mycket ökade lönerna i år

Löneökningar på över 2,7 procent för många av Visions medlemmar. Det blev resultatet av den lokala lönerundan 2018. I kommunerna gick det ungefär som i fjol. Men i landsting och regioner syns en positiv tendens.  2018-10-26

Hampus Savolainen och Maria Sten-Lundgren jobbar i Högsby kommun där Visions medlemmar fått en löneökning på i snitt 4,0 procent. Foto: Mattias Johansson

Högst höjning i Högsby

Hur mycket Visions medlemmar i kommunerna fått i lönepåslag varierar kraftigt över landet. Småländska Högsby toppar löneligan bland de kartlagda kommunerna med i snitt 4,0 procents löneökning medan norrbottniska Överkalix ligger lägst med 1,8 procent.  2018-10-26

Illustration: Marie Åhfeldt

Är du den nya kraften?

Varför engagera sig fackligt när man har så mycket annat att stå i? För att du lär dig mycket och kan förbättra villkoren och arbetsmiljön för dina kolleger, lyder svaret från Vision-ombuden själva.  2018-10-26

Tack vare att Maud Tibblin och Lena Hillberg uppmärk­sammade Vision 
på att ersättningen för helgarbetet 
verkade vara orimligt låg får 
nu drygt 20 tand­skötskor dela på 
1,3 miljoner kronor. Foto: Johan Wahlgren

De fick för lite lön i tio år

Tandsköterskor på Folktandvården i Uppsala län får mellan 1 300 och 100 000 kronor retroaktivt.  2018-10-22

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb